„Kylančios šildymo kainos ir namo būklė buvo didžiausia motyvacija gyventojams atnaujinti savo būstą. Sutartis pasirašyta 2019 m. lapkričio 6 d. Statybų užbaigimo aktas gautas 2022 m. lapkričio 16 d. Gyventojų pasipriešinimo nebuvo. Projekto administravimą perėmus bendrijai, visas procesas vyko sparčiai. Po renovacijos išaugo būsto vertė“, – pasakoja renovaciją administravusios bendrovės pirmininkas Saulius Liulaitis.

Atnaujinus pastatą, buvo įstiklinti balkonai pagal vieningą projektą; seni mediniai bendro naudojimo patalpų ir butų langai pakeisti naujais, su dviejų kamerų stiklo pakeitimais; laiptinės langai apjungti po tris, dėl ko buvo pagerinta laiptinės izoliacija. Fasadų sienų šiltinimui pasirinkta mineralinė vata ir priešvėjinė vata, apdailai parinktos akmens masės plytelės; cokolis apšiltinamas polistireniniu putplasčiu, apdailai parinktos klinkerio plytelės. Naujas fasadines medžiagas (akmens masės plyteles ir klinkerio plyteles) galima plauti, jos atsparios nešvarumams.

Taip pat buvo atnaujinta šildymo sistema – įrengta nauja dvivamzdė šildymo sistema su stoviniu paskirstymu; butuose sumontuoti nauji plieniniai profiliniai radiatoriai, ant kiekvieno iš jų įrengti termostatiniai ventiliai, kurie leidžia kiekviename kambaryje palaikyti norimą temperatūrą. Po namo modernizacijos pastato energetinio naudingumo klasė iš E pakilo į B. Įgyvendintos visos numatytos energijos efektyvumą didinančios priemonės, atsinaujinantys energijos šaltiniai neįrengti.

Sumažėjo energijos sąnaudos

Valstybės parama dar nebuvo suteikta, šiuo metu yra tvarkomi dokumentai. 2019 m. sausį vidutiniškai sunaudota 18,55 KWh už kv. m. Vidutinė oro temperatūra buvo -1,1. 2023 m. sausį, kai vidutinė oro temperatūra buvo laipsniu-dviem aukštesnė, sunaudota 8,31 KW/h už kv. m. Bendrijos pirmininko teigimu, namas tapo pavyzdžiu gretimo namo renovacijai, kuris negalėjo iki tol apsispręsti.

„Vis dėlto, gyventojus dar reikia įkalbinėti ir gyventojai daugiausiai bijo pačios daugiabučių atnaujinimo programos keitimų, nėra tikri dėl paramos suteikimo. Tačiau tikime, jog su laiku tai keisis ir gerieji renovacijos pavyzdžiais kalbės už save, taip pritraukdami kuo daugiau gyventojų pasidomėti ir sutikti atnaujinti savo daugiabučius“, – sako S. Liulaitis.

Daugiabutis Taikos pr. 34, Klaipėdoje, prieš renovaciją

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus vyks balandžio 21-27 d., laimėtojų paskelbimas vyks balandžio 28 d.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, jeigu gyventojai juos rinkosi, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.