Kaip pasakoja projekto administratorius, daugiabučius administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Evaldas Uikys, didžiausia motyvacija gyventojams priimti sprendimą dėl šio daugiabučio atnaujinimo buvo labai prasta namo inžinerinių sistemų būklė ir vis augančios remonto išlaidos. Gyventojų daugumos sprendimas pradėti rengti projektą priimtas 2020 m. sausį. Galutiniai statybų darbai baigti 2022 m. rugsėjį.

„Augančios remonto išlaidos greičiausiai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl gyventojai vieningai priėmė sprendimą atnaujinti savo būstą. Kvartale aplink yra atnaujintų ir vis dar atnaujinamų namų. Gyventojai mato gerus pavydžius, pasikalba tarpusavyje, palygina sąskaitas, todėl nėra aktyviai prieštaraujančių. Gyventojai bijo ilgalaikių įsipareigojimų, pasitaiko pranešimų apie nepasisekusius projektus, todėl reikia daug įtikinėti ir užsitikrinti pasitikėjimą geraisiais pavyzdžiais“, – sako E. Uikys.

Suvartoja mažiau energijos

Buvo atlikti visi būtinieji atitvarų šilumines savybes gerinantys darbai: apšiltintas stogas, fasado sienos ir cokolis, įstiklinti visi balkonai, pakeisti seni langai butuose ir bendro naudojimo patalpose, pakeistos įėjimų į laiptines ir rūsius durys. Pagerinta energinė klasė – nuo E iki B.

Atstatytos nuogrindos, įėjimo laiptai bei stogeliai. Bendru sutarimu su gretimo namo savininkais imtasi iniciatyvos praplėsti automobilių stovėjimo aikštelę. Šių bendrų darbų rezultatas – nauja automobilių aikštelė.

Palyginus situaciją prieš renovaciją 2020 m. gruodį ir kiek energijos suvartota 2022 m. gruodį, skirtumas akivaizdus. Iki renovacijos 51 kv. m butas suvartojo apie 1 tūkst. kWh šiluminės energijos, apmokėta 41 euro sąskaita. Po renovacijos – 180 kWh energijos ir 18 eurų sąskaita.

Žinoma, reikia atsižvelgti ir į tai, kad pernai gruodį energijos išteklių kainos buvo padidėjusios, tačiau po renovacijos sumažėjus bendram suvartojimui, sąskaitos vis tiek mažesnės. Už lengvatinę valstybės paskolą gyventojai vidutiniškai moka apie 0,8 euro už kv. m.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, jeigu gyventojai juos rinkosi, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.