Anot Lino Pravilionio, renovacijos projektų vadovo, gerieji renovacijos pavyzdžiai skatina aplinkinių daugiabučių gyventojus modernizuoti ir savo daugiabutį, todėl gyventojai greitai priėmė palankų sprendimą.

„Šiame Anykščių rajone yra iš viso 24 daugiabučiai – 4 iš jų jau modernizuoti, 4-iuose vyksta atnaujinimo darbai, o dar 7-iems yra parengti ir patvirtinti investiciniai planai. Planuojama, kad 2023 m. pabaigoje iš viso bus renovuota 15 daugiabučių. Todėl apie pagerėjusią gyvenimo kokybę ir sumažėjusias sąskaitas istorijos plinta greitai ir padeda gyventojams priimti sprendimą prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos Lietuvoje“, – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, daugiabučio atnaujinimo statybos darbai prasidėjo pernai metų birželį, tačiau pasiruošimo darbai vyko pandemijos laikotarpiu. Vis dėlto, tai nesustabdė darbų ir jie toliau vyko sklandžiai.

„Projekto pristatymui įrengėme specialų stendą, kuriame gyventojai galėjo susipažinti su visomis planuojamomis įdiegti priemonėmis, pastabas ir komentarus jie galėjo siųsti tiesiogiai projektuotojams ir taip susiderinti viską iki smulkiausių detalių. Taip pat atlaisvėjus karantino suvaržymams buvome susitikę, aptarėme likusius klausimus ir pradėjome daugiabučio atnaujinimą“, – teigia L. Pravilionis.

Modernizacijos iššūkiai

4 aukštų ir 20 butų daugiabutyje atnaujinimo metu buvo apšiltinti pamatai ir sienos, atnaujintas stogas ir elektros instaliacija, taip pat laiptai ir įėjimo aikštelė, įdiegta daliklinė šildymo sistema. Tam tikros priemonės buvo įdiegtos pagal galimybes.

„Langus keitėme pagal poreikį, kur reikėjo, taip pat gyventojai rinkosi, ar nori įsidiegti rekuperatorius ar ne, tad tai darėme pagal jų pageidavimus. Susidūrėme ir su iššūkiu – norint visame daugiabutyje atnaujinti vandens ir nuotekų inžinerines sistemas, būtų tekę griauti tam tikras namo vietas, todėl gyventojai nusprendė, kad jas keičia tik ten, kur nėra sudėtinga“, – apie seno daugiabučio modernizavimo iššūkius pasakoja L. Pravilionis.

Pašnekovas pratęsia, jog dar šįmet Anykščių rajono savivaldybė yra numačiusi skirti papildomą biudžetą sutvarkyti aplinką aplink daugiabutį – be jau iki šiol atnaujintų vaikų žaidimų aikštelių, planuojama atnaujinti pėsčiųjų takus, apšvietimą.

Sutaupymais gali džiaugtis iškart

Anot L. Pravilionio, nors daugiabutis buvo ką tik atnaujintas, privalumai jau matomi dabar. Pavyzdžiui, 2021 m. sausio mėnesį 47,64 kv. m ploto butas už šildymą mokėjo 64,16 Eur, o 2022 m. sausio mėnesį, stipriai išaukus kainoms už šildymą – 40,61 Eur. Svarbu paminėti, jog šildymo kainos Anykščiuose 2022 m. sausį kilo net 25 proc.

Po renovacijos daugiabutis pasiekė 66 proc. skaičiuojamosios energijos sąnaudų sumažėjimą, taip pat 31,23 tonomis sumažino šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Modernizavus daugiabutį jis pasiekė C energinio naudingumo klasę.

„Nors daugiabučio renovacija turėjo kelis iššūkius – pandemiją, tam tikros priemonės galėjo būti įdiegtos tik pagal galimybes, svarbiausia, kad gyventojai dabar gyvena komfortiškiau ir ekonomiškiau. Taip pat svarbu paminėti, jog modernizavus gyvenamąjį namą, pakyla būsto vertė“, – dalinasi L. Pravilionis.

Dėmesio renovacijai netrūksta

Anykščių savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vėdėja Daiva Gasiūnienė pasakoja, kad Anykščiuose renovacija vyksta gan sklandžiai.

„Gyventojai modernizuojasi savo daugiabučius noriai, gal kiek nepasitiki, tačiau kai pasikalba su renovuotų namų gyventojais, išgirsta apie sutaupymus ir pagerėjusią gyvenimo kokybę, pakeičia nuomonę. Taip pat jaučiame susidomėjimą, į mus kreipiasi vis daugiau daugiabučių gyventojų“, – dalinasi D. Gasiūnienė.

Jos teigimu, šiuo metu mieste yra trys kvartalai, kuriuose renovacija sparčiai įsibėgėjusi, todėl jiems ne tik yra parengtas kompleksinis viešųjų erdvių sutvarkymo projektas, bet ir pasirinktas rangovas. Taip pat mieste artėja centro daugiabučių kvartalo atnaujinimas, todėl savivaldybė jau yra nupirkusi architektų paslaugą, kurie šiuo metu kuria koncepciją, kaip atnaujinti aplinką.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus ne tik gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.