1957 m. statyto daugiabučio namo gyventojai ryžosi būsto renovacijai dėl dažnai nurodomų priežasčių – suprastėjusios gyvenimo kokybės, didelių išlaidų seno namo šildymui, ypač šaltuoju sezonu, taip pat susidėvėjusių, prastos būklės inžinerinių sistemų.

„Gyventojai jau seniai jautė poreikį renovuoti gyvenamąjį namą, todėl rengiant investicinį renovacijos planą, buvo aiškiai įvardijami pagrindiniai prioritetai. Tiesa, 2015 m. prasidėję namo renovacijos darbai dėl nenumatytų aplinkybių užsitęsė ir buvo pabaigti po beveik keturių metų. Nepaisant susiklosčiusios situacijos, gyventojai išliko supratingi ir, galiausiai, džiaugėsi renovacijos rezultatais“, – pasakoja daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė Rasa Klumbienė.

Pasitelktos visapusiškos priemonės

Naikupės g. 9 daugiabučio modernizacijos metu namo savininkai sienų šiltinimui pasirinko tinkuojamą fasadą, taip pat buvo atliktas nutinkavimas dekoratyviniu silikoniniu tinku, o stogo danga pakeista į naują, keraminių čerpių dangą. Daugiabutyje buvo atliktas cokolio, pastogės, perdangos šiltinimas, senų langų bei durų keitimas, nuodugnus balkonų remontas.

„Šiame 16 butų ir 1 negyvenamosios patalpos daugiabutyje buvo skirtas didelis dėmesys inžinerinių sistemų atnaujinimui. Tai atrodo natūralu, kadangi prieš 63 metus statytame daugiabutyje anksčiau nebuvo vykdyti jokie nuodugnesni modernizavimo darbai, tik pavieniai remontai. Taip pat labai prastos būklės buvo balkonai, kurių tinkas buvo nutrupėjęs ir paveiktas erozijos“, – teigia pašnekovė.

Per renovaciją buvo atnaujinta visa namo elektros instaliacija, modernizuotos vandentiekio, nuotekų sistemos, taip pat dezinfekuota ir išvalyta vėdinimo sistema, o atnaujinant šildymo sistemą, gyventojų patogumui butuose įrengti termostatiniai ventiliai, kurių pagalba gyventojai patys gali reguliuoti ir užtikrinti pageidaujamą temperatūrą savo kambariuose.

„Atnaujinant šildymo sistemą, kiekvieno gyventojo patogumui buvo įrengta individuali skaitiklinė apskaita, kuri ne tik užtikrina komfortišką temperatūrą namuose, bet ir padeda ženkliai sumažinti išlaidas šildymui. Neabejoju, kad gyventojai jaučia akivaizdų skirtumą – tiek gyvenimo kokybės, tiek finansiniu klausimu“, – dalijasi Rasa Klumbienė.

Pašnekovė priduria, kad dėl neapšiltintos pastogės viršutiniuose pastato butuose šaltojo sezono metu būdavo tik apie 16 laipsnių šilumos, todėl kiek didesnę renovacijos naudą pajuto būtent viršutinių butų gyventojai.

Renovuotas daugiabutis Naikupės g. 9, Klaipėda

Energijos sutaupymai siekia 65 proc.

Atnaujinus Naikupės g. 9 daugiabutį, jo skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo apie 65 proc. – tokie rezultatai gali paskatinti aplinkinių namų gyventojus taip pat susidomėti renovacija.

Prieš renovaciją daugiabutis priklausė E energetinio efektyvumo klasei ir sunaudodavo 342,55 kWh/kv. m, o dabar namo energinė klasė perkopė į C ir energijos reikia beveik 3 kartus mažiau – sunaudojama 120 kWh/kv. m.

„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į renovacijos naudą aplinkosaugine prasme – šio daugiabučio išmetamo anglies dvideginio, prisidedančio prie klimato kaitos, kiekis sumažėjo 66,64 tonomis per metus. Dabar renovuoti gyvenamieji namai ne tik prisideda prie gražesnio miestų vaizdo, bet ir prie gamtos tausojimo“, – svarsto daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Anot R. Klumbienės, šiandien gyventojai gali džiaugtis modernizuoto būsto privalumais –sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą, didesniu komfortu namuose, išaugusia turto verte bei renovacijos darbų metu sustiprėjusia namo bendruomene.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83887571