Taigi, pristigusi langų ir virtuvės valiklių, šįkart nebeskubu į parduotuvę. Vietoje įprastai naudojamų buitinės chemijos priemonių, rikiuoju išplautus, daugkartinio naudojimo stiklainius ir purškiklius, ridenu citrinas, pilstau, barstau, maišau ir pradedu eksperimentą su namuose rastomis priemonėmis.

Actas ir spiritas yra puikūs mikrobų, kalkių, nemalonių kvapų ir riebalų šalintojai. Citrinos atlieka kvapiklio vaidmenį, jos vertinamos ir dėl antimikrobinių savybių. O štai maistinė soda turi šimtus panaudojimo būdų, pasižymi abrazyviniu (šveičiamuoju), dezodoruojamuoju poveikiu.

Ar namuose gaminti valikliai išties veikia? Patikrinau tai praktiškai.

Langų, veidrodžių ir ekranų valiklis

Pasak atsiliepimų forumuose, šiuo valikliu išvalyti langai ir veidrodžiai blizga akinamai. Valiklis taip pat saugus įvairių prietaisų ekranams valyti, nes sudėtyje esantis spiritas veikia kaip nuriebalintojas. Aš šiuo valikliu išblizginau ir indukcinės kaitlentės paviršių.

Reikės:

● Stiklinės vandens
● ⅓ stiklinės 9 proc. acto
● ¼ stiklinės 70 proc. spirito
● lašo eterinio aliejaus (nebūtina)


Patarimas: šiaurinės pusės langai iš tiesų spindi kaip iš reklamos. Tačiau vidurdienį valydama nuo saulės įkaitusius pietų pusės langus, pastebėjau, kad valiklis ant karšto stiklo džiūvo kur kas greičiau, nei jį spėjau sausinti popieriniu rankšluosčiu, todėl liko nemažai dėmių. Pakartojus pietinės pusės langų valymą anksti ryte, kai stiklas dar neįkaitęs, valiklis savo darbą atliko be priekaištų.

Universalus valiklis

Kieto vandens paliktų pėdsakų šalinimui, šiukšliadėžių, grindų ir kitų paviršių valymui ir nemalonių kvapų šalinimui. Valiau palanges, parketą, vonios kriaukles, dezinfekavau durų rankenas.

Reikės:

● Stiklinės vandens
● Stiklinės 9 proc. acto
● Citrinos žievelės
● Rozmarino šakelės


Labai mėgstu žaliosios citrinos kvapą, todėl papildomai dėjau ir jos. Visus ingredientus sumaišiau ir palikau pastovėti savaitę, kad valiklis įgautų gaivų citrusų ir rozmarinų kvapą.

Patarimas: tokios rūgštys kaip actas ir citrina gali būti per agresyvios natūralaus akmens ir nerūdijančio plieno paviršiams. Paprastai baldų ir buitinės technikos gamintojai instrukcijose nurodo, ar gaminiai saugūs sąlyčiui su rūgštiniais valikliais, tačiau aš nesu itin atidi instrukcijų skaitytoja, todėl valyti nerūdijančio plieno kriauklės nerizikavau.

Virtuvės valiklis ir namų gaiviklis

Nerūdijančio plieno paviršiams valyti, šaldytuvui, šiukšliadėžėms, atliekų konteineriams, kilimams dezodoruoti. Priklausomai nuo norimo valyti paviršiaus, maistinės sodos ir vandens santykį rekomenduojama keisti. Nerūdijančio plieno kriauklę valiau su tiršta sodos ir vandens pasta, o štai į šiukšliadėžę sodos barsčiau tiesiai iš pakelio, net neskiesdama vandeniu.

Reikės:

● Maistinės sodos
● Šilto vandens (gali būti ir kambario temperatūros)


Patarimas: nepasakysiu nieko naujo, tačiau maistinė soda – išties nepamainomas pagalbininkas virtuvėje ir buityje. Tai yra viena saugiausių priemonių įvairių tipų paviršiams valyti, be to, veikia kaip natūrali nemalonių kvapų šalintoja. Forumuose soda gausiai naudojama kilimams dezodoruoti: tiesiai iš pakuotės ji plonu sluoksniu paskirstoma ant viso kilimo paviršiaus ir paliekama 10-15 minučių nemaloniems kvapams sugerti, tada nusiurbiama dulkių siurbliu. Nors labai knietėjo, šio kilimo dezodoravimo būdo nebandžiau, nes pabijojau sugadinti tiek siurblį robotą, tiek siurblį šluotą (vieną tokį jau esu sugadinusi siurbdama virtuvėje pabirusius miltus).

Medinių paviršių valiklis

Žadama, kad šis valiklis ne tik pašalins dulkes ir dėmes nuo medinių paviršių, bet kartu ir padengs juos apsauginiu sluoksniu, atgaivins medį.

Reikės:

● Pusės stiklinės 9 proc. acto
● Ketvirtadalio stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus
● Arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
● 20 lašų pasirinkto kvapo eterinio aliejaus (naudojau levandų)


Patarimas: prieš naudojimą, mišinį reikia labai gerai suplakti. Valiklis ąžuoliniam paviršiui išties suteikė subtilaus blizgesio ir atgaivino spalvą, man patiko. Tačiau kitą kartą gaminsiu mažesnį kiekį. Sudėtyje yra keli natūralūs ir greitai gendantys ingredientai, todėl mažesnis kiekis užtikrins, kad valiklis neužsistovės ir nepraras savo geriausių savybių.

Akmens paviršių valiklis

Natūralus akmuo yra jautrus bet kokiems rūgštiniams ingredientams, todėl jam valyti netinka jokios aukščiau aprašytos priemonės. Šio valiklio natūralumas priklausys nuo to, koks indų ploviklis bus naudojamas: su agresyviais cheminiais ingredientais ar draugiškas aplinkai. Prekybos vietose tikrai gausus ekologiškų buitinės chemijos priemonių pasirinkimas, tad aš naudojau ES „Ecolabel“ pažymėtą indų ploviklį.

Reikės:

● Lašo indų ploviklio
● Stiklinės šilto vandens


Patarimas: valiklio paskirsčius ant akmens masės paviršiaus, reikia greitai darbuotis drėgna šluoste, antraip gali likti dėmių.

Ar įprastus valiklius verta keisti gamintais namuose?

Vieno atsakymo neturiu, tačiau esu įsitikinusi, kad daugeliui švaros darbų atlikti namuose gaminti valikliai yra tokie pat efektyvūs, kaip ir cheminiai. Be to, naminiai valikliai patiks netoleruojantiems stipraus įprastų valiklių kvapo.

Be to, kad baigus valyti, mano namai gardžiai kvepėjo citrinomis, levandomis ir rozmarinais, prie didžiausių naminių valiklių pliusų priskirčiau tai, kad jie yra kur kas pigesni, lyginant su pirktiniais. Be to, beveik visais atvejais, jie švelnesni ir saugesni naudoti namuose turint po grindis ropojančių vaikų, trupinius iš paskos jų surenkančių augintinių ir alergiškų šeimos narių. Žinoma, kartu tai ir kur kas draugiškesnis sprendimas mus supančiai aplinkai, sunaudojama ir išmetama mažiau plastiko.

Ženklių minusų eksperimento metu neradau, tačiau objektyvumo dėlei, kaip ir bet kurį įprastą cheminį valiklį, namuose gamintą priemonę pirmiausia geriau išbandyti mažame norimo valyti paviršiaus plote. Jeigu norimas valyti paviršius yra itin užterštas, namuose gamintu valikliu jį gali tekti stipriau pašveisti ar pavalyti kelis kartus. Taip pat, kaip ir kitus valiklius, gamintus namuose privaloma laikyti vaikams ir augintiniams nepasiekiamoje vietoje.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.