„Šiuo metu vejos robotų rinka tikrai turi ką pasiūlyti – nuo pačių paprasčiausių modelių iki vejos robotų su išskirtinėmis funkcijomis, pritaikytų itin specifinėms sąlygoms, todėl rinktis reikėtų atsakingai ir įvertinus visas aplinkybes. Juolab, kad vejos robotas nėra trumpalaikis pirkinys, tikimasi, kad jis tarnaus bent dešimtmetį. Renkantis svarbu atsižvelgti į tokius aspektus, kaip gamintojas, techninės gaminio savybės, reikiamų funkcijų pasirinkimas, patogumas naudotojui ir nauda vejai“, – sako sodo technikos gamintojos „Husqvarna Lietuva“ vejos robotų ekspertas Justinas Žala.

Gamintojo patirtis ir paslaugos

Pasak J. Žalos, rinkoje yra daugybė skirtingų gamintojų vejos robotų, kurių vieni yra gerai žinomi, o apie kitus pirmą kartą išgirstama tik parduotuvėje. Gamintoją reikėtų vertinti atidžiai, nes vejos robotas yra toks pirkinys, kurį tiesiog įsigyti nepakanka – reikia ir instaliuoti, ir reguliariai tikrinti, tad čia praverčia gamintojo teikiamos papildomos paslaugos.

Bendrovė „Husqvarna“ vejos robotus pradėjo gaminti dar 1995 m., tad ji yra seniausia vejos robotų gamintoja rinkoje. Be to, gaminiuose naudojamos naujausios technologijos, kurios pirmiausia ištestuojamos ir tik po bandymų diegiamos į produktus. Patikimas gamintojas, kuris yra rinkos senbuvis, pasirūpina ne tik pardavimu, bet ir užtikrina profesionalų vejos roboto įrengimą bei tolesnę jo priežiūrą autorizuotose salonuose.

Pasak pašnekovo, gamintojai, kuriems rūpi, kad naudojimasis vejos robotu nekeltų problemų, teikia daug skirtingų jo priežiūros paslaugų – nuo remonto iki taip vadinamų „žiemos SPA“, kur ne sezono metu yra atliekamas roboto profilaktinis patikrinimas, techninis aptarnavimas, pakeičiamos detalės, jei reikia, taip pat siūloma galimybė palikti vejos robotą per žiemą. Tai itin aktualu, jei namuose nėra tinkamos vietos robotą vejapjovę sandėliuoti ne sezono metu.

Platus asortimentas įvairiems poreikiams

Pirmas dalykas, kurį pirkėjai privalo įvertinti rinkdamiesi robotą vejapjovę, yra jų vejos dydis – tai vienas pagrindinių rodiklių, nuo kurių priklauso, kokio roboto modelio reikės. J. Žala sako, kad šiuo aspektu vejos robotų pasirinkimas yra labai platus – nuo skirtų patiems mažiausiems plotams, vos vienam arui, iki kur kas didesnių vejų. Maksimalus galimos prižiūrėti vejos plotas yra praktiškai neribojamas – esant poreikiui, viename plote galima įrengti du ir daugiau vejos robotų.

Svarbu, kad pasirinktas vejos robotas būtų pritaikytas ir vejos plotų specifikai: vienokie modeliai skirti lygaus reljefo plotams pjauti, kiti geba dirbti ir stačiose įkalnėse. Pasak pašnekovo, „Husqvarna“ gamina ir itin ekstremaliomis sąlygomis galinčius dirbti robotus – keturiais ratais varomų robotų vejapjovių modeliai įveikia iki 70 proc. statumo įkalnes. Pasak pašnekovo, jokie kiti rinkoje esantys gamintojai šiandien to pasiūlyti negali.

„Kitas aspektas yra vejos roboto įrengimo universalumas – rinkoje jau galime rasti robotų, kurie sėkmingai veikia ir be kontūro kabelių. „Husqvarna“ pernai rinkai pristatė „Nera“ robotus vejapjoves, kurie gali būti įrengiami kaip patogiau savininkui, tai yra pasirinktinai su kabeliu arba be jo. Įsigijus papildomą įrangą vejos robotą galima instaliuoti be kontūro kabelių, naudojantis GPS funkcija, o jei nėra tokios galimybės arba norima „klasikinio“ varianto – tas pats robotas gali būti instaliuotas su kontūro kabeliu“, – aiškina ekspertas.

Svarbios techninės savybės

Viena iš svarbiausių vejos robotų detalių yra peilių sistema, tad J. Žala pataria ir į tai atkreipti dėmesį. Daugelio gamintojų vejos robotų peiliai yra fiksuoti, o visi „Husqvarna Automower“ modeliai turi atšokančius peilius, kurie pasižymi tuo, jog susidūrę su kliūtimi užsilenkia, kas leidžia užtikrinti maksimalų saugumą. Kaip pavyzdį J. Žala pamini obuolį – užvažiavęs ant jo vejos robotas su fiksuotais peiliais obuolį supjausto į gabalus, o su atšokančiais – tik nežymiai subraižo. Be to, atšokantys peiliai veikia tyliau, tad vejos robotas skleidžia dar mažesnį garsą.

Dar viena „Automower“ savybė, kurios neturi kitų gamintojų vejos robotai, yra gido kabelis. Juo vadovaudamasis vejos robotas įsikrauti nuvažiuoja greičiau ir paprasčiau. Be to, „Husqvarna“ vejos robotai turi ekranus su lietuvišku meniu ir aiškiomis funkcijomis, kas užtikriną patogų jų valdymą, taip pat robotą vejapjove galima valdyti mobiliąja programėle.

Mažos smulkmenos – didelė nauda vejai

Kalbėdamas apie vejos žolę, J. Žala sako, kad visi vejos robotai nupjautą žolę išbarsto, taip mulčiuodami veją ir kartu ją patręšdami, tačiau yra svarbūs ir keli kiti veiksniai, siekiant nepriekaištingo vejos vaizdo kieme. Pavyzdžiui, „Husqvarna“ gaminiai yra kiek lengvesni už kitus, o mažesnis svoris mažiau spaudžia žolę ir jai paprasčiau atsitiesti robotui pravažiavus. Be to, šio gamintojo robotai veją pjauną iš pažiūros chaotiška seka, kas apsaugo nuo vėžių atsiradimo.

Vejos sveikatai ir išvaizdai įtakos turi ir pjovimo bei peilių kokybė. Vejos robotų peiliai turėtų būti plonesni, tuomet jie lygiau nupjauna žolės stiebelius. Ne mažiau svarbu ir laiku juos keisti – žolės nebus draskomos, tad veja atrodys sveikesnė ir žalesnė.

„Vejos išvaizdai svarbu ir jos pjovimo tolygumas, kad vejoje neliktų „iškandžiotų“ plotų. Tam pasitarnauja „Husqvarna“ funkcija, kurios neturi kiti gamintojai – spiralinis pjovimas. Aptikęs aukštesnės ar netolygiai nupjautos žolės plotą vejos robotas iš standartinio režimo persijungia į spiralinį pjovimą, sukdamasis ratu išpjauna tą plotą ir vėl grįžta prie standartinio pjovimo. Taip užtikrinama, kad visos vejos vietos bus nupjaunamos tolygiai“, – teigia J. Žala.

Galimybė keisti pjovimo dažnį ir pobūdį

Paprastai veja yra nuolat besikeičianti sklypo teritorija: kažkur įrengiami ar panaikinami gėlynai, jos plotai sumažinami pastatant pavėsinę ar laikinų statinių, pavyzdžiui, baseiną ar batutą. Prie to turėtų galėti prisitaikyti ir vejos robotai. „Husqvarna“ vejos robotų nustatymus galima koreguoti pagal poreikius – palikti dalį vejos ploto nepjaunamo, kai to arba reikia dėl praktinių priežasčių, arba norima prisidėti prie biologinės įvairovės sklype didinimo.

„Pavyzdžiui, vietoj kažkokio sklype buvusio objekto pasėjama nauja veja, norima, kad ji ramiai sudygtų, arba tam tikroje sklypo dalyje vyksta kokie nors darbai – tuomet tereikia laikinai pakeisti vejos roboto nustatymus, kad jis tą vejos plotą aplenktų ir jo nepjautų. Tokiu pačiu principu, bet kitu tikslu veikia ir nauja funkcija „Rewilding Mode“, kuomet 10 proc. vejos gyventojo pasirinktoje vietoje yra nepjaunama tam, kad ten susiformuotų natūralią pievą atkartojanti žydinčiais augalais praturtinta veja“, – sako J. Žala.

Taip pat galima specialioje telefono programėlėje išskirti atskiras zonas, kurias vejos robotas turėtų pjauti skirtingais aukščiais arba dažniais, skirtingu paros metu, bei šiuos nustatymus pagal poreikį koreguoti.