Šefo turtas – tūkstančiai sukurtų receptų

Laidos vedėjas Orijus iki šiol nostalgiškai atsimena pirmąjį lietuvišką kulinarinį šou, kurį ir vesdavo legendinis Robertas Ščesnavičius drauge su šviesaus atminimo Vytautu Šapranausku. Ir nors nuo 1996 metų praėjo nemažai laiko, šio virtuvės šefo tikrai niekas nepamiršo.

„Anais laikais visi mane kalbindavo – tiek gatvėje, tiek parduotuvėse, net sirgau žvaigždžių liga, tačiau ji labai greitai praėjo“, – prisiminimais laidoje dalinosi virtuvės šefas.

Ir jei dažniausiai gatvėje sutikę O. Gasanovą žmonės jo klausia, kokia kita numatyta žurnalisto kelionė, virtuvės šefas net ir dabar neretai sulaukia klausimų, kokiais patiekalų receptais jis suplanavęs savo gerbėjus nustebinti ateityje.

„Esu sukūręs 4000 receptų. Vadovavau šešiems restoranams, jiems kūriau meniu“, – apie savo pasiekimus, kuriais tikrai galima didžiuotis, pasakojo laidos svečias.

Stulbinantis padažas – tik iš kokybiškų ingredientų

Laidoje „Gamink su Dvaro. Legendos virtuvėje“ R. Ščesnavičius jokio naujo recepto nekūrė. Tačiau jis nusprendė žiūrovams parodyti, kaip taisyklingai reikėtų gaminti bene patį populiariausią padažą pasaulyje – bešamelio.

„Dvaro pieno” laida

„Šis padažas pavadintas kulinaro, kuris jį ir sukūrė, pavarde. Jis yra gaminamas iš miltų, pieno, sviesto, svogūno bei visokiausių priedų, kurie ne visada būtini. Viskas priklauso nuo to, kam bešamelio padažas yra gaminamas. Šis padažas gali būti ruošiamas tortui, tokiu atveju netiks čiobreliai. Tai – labai universalus padažas, kurį galima naudoti bene visur“, – pasakojo pašnekovas.

Anot virtuvės šefo, šį padažą pasigaminti pravartu mokėti kiekvienam. Visgi svarbiausia jam – kokybiški ingredientai. Iš Orijaus sužinojęs, jog „Dvaro“ pienas – pats populiariausias Lietuvoje, virtuvės šefas Robertas išties apsidžiaugė. Juk smagu, kad žmonės, taip pat kaip ir jis pats, maistui gaminti renkasi tik kokybiškus produktus.

Padažas, kuriam reikia laiko ir kantrybės

Pasiruošęs visus reikiamus ingredientus bešamelio padažui, virtuvės šefas paaiškino, kaip reikėtų jį gaminti.

„Visų pirma pašildome pieną. Jis turi sušilti, tačiau negali užvirti. Gaminant bešamelio padažą labai svarbus sviestas. Jis turi būti riebus ir skanus. „Dvaro“ sviestą naudoju tiek namuose, tiek darbe. Jį reikia išlydyti keptuvėje, tačiau tą būtina daryti lėtai, kad sviestas nesudegtų“, – vertingais patarimais dalinosi R. Ščesnavičius.

Ištirpinus 25 g sviesto, į keptuvę reikėtų dėti apie 25 g miltų. Ingredientus lėtai maišant reikia šiek tiek pakaitinti.

„Tada maišydami pilame pašildytą pieną. Svarbu, kad pienas būtų riebus. Kai padažas sutirštėja, įdedame į keturias dalis padalintą svogūną. Tada viską pagardiname žiupsneliu juodųjų pipirų, šiek tiek druskos bei maltais muskato riešutais. Tuomet įdedame ir žolelių – nesmulkintų petražolių, lauro lapą, šakelę čiobrelio“, – gamindamas pasakojo virtuvės šefas.

Ruošiant bešamelio padažą skubėti negalima. Tai – padažas, kuriam reikia kantrybės bei laiko. Laidos svečias gamindamas pabrėžė, kad tobulai pagamintas bešamelis turėtų būti grietinėlės konsistencijos.

„Tada turėtumėte padažą perkošti. Iš šio kiekio ingredientų išėjo dvi porcijos padažo“, – teigė virtuvės šefas.

„Dvaro pieno” laida

Bešamelio padažu R. Ščesnavičius ir O. Gasanovas gardino vištienos kepsnius su bulvių koše. Paragavę patiekalo abu vieningai sutiko – rezultatas pavyko išties puikus.

„Svarbiausia bešamelio padažui yra kokybiški ingredientai – pienas, sviestas. Priedai gali skirtis, priklausomai nuo to, kokį patiekalą padažas pagardins“, – valgydamas sakė virtuvės šefas.

Kiek litrų pieno per dieną duoda karvė?

Laidoje virtuvės šefo laukė ir iššūkis. O. Gasanovas nusprendė jį išbandyti ir paprašė iš „Dvaro“ pieno ir „Nykštuko“ ledų pagaminti skaniausią kokteilį su braškėmis.

„Tačiau nebus viskas taip paprasta. Kiekvieną ingredientą jūs gausite tik tuo atveju, jei teisingai atsakysite į mano klausimus. Jei neatsakote į klausimą, negaunate ingrediento, ir kokteilis gali nepavykti. Tad, kiek maždaug litrų pieno per dieną duoda melžiama karvė: 5–10, 10–15, 20–25 litrų?“, – virtuvės šefo klausė laidos vedėjas.

R. Ščesnavičius nė kiek nepasimetęs atsakė nurodydamas, kad melžiama karvė per dieną gali duoti net apie 20 litrų pieno. Atsakius teisingai jis iškovojo ir pirmąjį ingredientą kokteiliui – pieną.

Kaip pavyko Robertui atsakyti į kitus klausimus, pavyzdžiui, apie karvių regėjimą, galite pasižiūrėti laidoje.

O. Gasanovas garsųjį virtuvės šefą apdovanojo „Senojo Dvaro“ sūrių pakuote. Tai – sūris, kuris yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, tarp jų – Lietuvos „Metų gaminio“ ausinį medalį.