Šimtmečių receptu kepami meduoliai

Sostinės prekybos centruose „Ogmios miestas" ir „Panorama" įsikūrę Premium klasės supermarketai „Assorti" gražiausias žiemos šventes šiemet pavadino „Skonių Kalėdos". O jos, G. Azguridienės teigimu, labiausiai kvepia meduoliais.

Šiemet šie skanumynai išties gali puikuotis šalia visų šventinių dovanų favoritų, nes į „Assorti" supermarketus ir internetinę parduotuvę atkeliauja tiesiai iš Vokietijos miesto Niurnbergo kepyklos. Ji – viena seniausių šalyje, įkurta dar 1615-aisiais, ir puikiai žinoma dėl aukščiausios kokybės meduolių, gaminamų tik pagal tradicinius receptus.

Anot G. Azguridienės, tai liudija ir istoriniai rašytiniai šaltiniai. Pirmasis jų apie Niurnbergo meduolius pasiekia net iš XV amžiaus.

Muzikinė WICKLEIN meduolių dėžutė / Assorti nuotr.

„Niurnbergo meduoliai išsiskiria tiek sudėtimi, tiek ir faktūra. Į juos dedama daug, bent penktadalis, maltų lazdynų, migdolų ir kitų riešutų. Todėl meduoliai yra minkšti, bet tankios faktūros. Verta paminėti ir unikalius gamybai naudojamus prieskonius. Taip turime tobulą šventinę dovaną – įvairiausių rūšių ir dydžių meduolius, kurie pakuojami į permatomas pakuotes „Meistersinger“ arba dėžutes. Viena pastarųjų – muzikinė, vintažinio stiliaus. Ją pasukus, pasigirsta melodija“, – apie šiuos meduolius pasakoja G. Azguridienė.

Itališki sausainiai rafinuotam skoniui

Smaližius Kalėdoms maisto žinovė vilioja ir itališkais kepiniais. Tiems, kas juos mėgsta lengvus ir labiau minimalistinio stiliaus, pašnekovė siūlo „Officina Nobili Bonta" sausainius dailioje dėžutėje.

„Officina Nobili Bonta“ sausainiai / Assorti nuotr.

„Viduje šie skanėstai dar įpakuoti į maišelį, todėl puikiai išlaiko formą. O visos sausainių rūšys – labai skirtingos. Paragavus vienokio, juntama kokybė. Tačiau kitos rūšies sausainių skonis sunkiai atspėjamas. Vieni lengvi ir trapūs, kiti – sunkesni, pagardinti šokoladu ar riešutais. Šie sausainiai gaminami su šviežiu Pjemonto sviestu ir stebina tai, kad toks išieškotas produktas yra dar ir ekologiškas, rankų darbo. Dėl savo delikatumo jis puikiai tinka dovanoti ne tik artimiesiems ir skanumynų mėgėjams, bet ir mažiau pažįstamiems žmonėms", – priežastis įrašyti „Officina Nobili Bonta" sausainius į savo dovanų sąrašą vardija maisto žinovė. Visus „Officina Nobili Bonta" sausainius rasite čia.

Skanėstai su dėmesiu detalėms iš Pjemonto

Dar viena dovana, kuri suminkštins kiekvieno smaližio širdį, yra „Praline Piemontesi" saldainių rinkinys. Jis ne tik atrodo šventiškai - visas džiaugsmas atsiskleidžia saldainius ragaujant.

„Praline Piemontesi" saldainių rinkinys / Assorti nuotr.

„Tai skonis, kuris nepalieka abejingų. Šie saldainiai pagaminti su Pjemonto lazdynų riešutais. Jie turi IGP, saugomos geografinės nuorodos, sertifikatą. Rankų darbo dekoracijomis puošti „Praline" saldainiai su „Gianduja" įdaru pradžiugins ryškiu skoniu ir burnoje tirpstančia tekstūra. Jų gamintojas ypatingą dėmesį skyrė šokolado pagrindinės žaliavos – kakavos pupelių – kokybei", – akcentuoja maisto žinovė.

G. Azguridienė priduria – šokoladinių saldainių dėžutes galima vadinti dovanų klasika. Tai tik patvirtina airių gamintojas „Butlers". Jis šokoladą smaližiams siūlo jau beveik 100 metų.

„Butlers" pieninio šokolado triufeliai su lazdyno riešutais

„Butlers" asortimente – ypač gausus kokybiškų šokoladinių saldainių su įvairiais įdarais bei triufelių prabangiose dėžutėse pasirinkimas – visus „Butlers" saldumynus rasite čia.

Alyvuogės – pasirinkimas vengiantiems cukraus

Anot G. Azguridienės, renkantis valgomas dovanas, dažnai nėra paprasta rasti skanėstą, kurio nereikėtų laikyti šaldytuve ir jis nebūtų saldumynas. Tokiu atveju tobulas sprendimas – alyvuogės. Visgi jų kokybė rinkoje skiriasi, o, norint išsirinkti tikrai kokybišką produktą, neretai tenka pasukti galvą.

„Todėl siūlau išbandyti italų gamintojo „Madama Oliva" alyvuoges. Jis skiria didžiulį dėmesį technologijai ir žaliavos kokybei, todėl produktai visada išlaiko konsistenciją bei švarų skonį. Gamintojas taip pat nededa skonio ir kvapo stipriklių, kurie alyvuogėse – ypač dažni", – pabrėžia maisto žinovė.

Ji kviečia užsukti į „Assorti" supermarketus ar elektroninę parduotuvę ir Kalėdoms išsirinkti norimas alyvuoges, kurių šventėms siūloma dviejuose dekoruotuose, juodajame ir baltajame, indeliuose. Juose – juodosios GAETA alyvuogės, atkeliavę iš vidurio Italijos bei NOCELLARA ETNEA – aštriosios žaliosios alyvuogės iš Sicilijos krantų.

Visas alyvuoges apžiūrėkite čia.

Putojanti alternatyva šventiniam vakarėliui

Kitas dėmesio vertas šventinių dovanų pasirinkimas – nealkoholinis putojantis gėrimas „Sparkteez". Tai Prancūzijoje pagaminta ekologiška putojanti arbata „Brut White & Darjeeling tea".

Putojanti arbata „Sparkteez Brut White & Darjeeling Tea”

„Šios rūšies gėrimai sparčiai populiarėja. Putojančios arbatos rinkoje pasirodė dar gana neseniai, tačiau jas labai pamėgo šventinių vakarėlių dalyviai. Tai – nestebina: šie gėrimai skanūs ir yra puiki alternatyva tradiciniams pasirinkimams. Jie gaminami iš baltosios bei juodosios arbatos mišinio, kuriam malonios vaisinės rūgštelės suteikia citrinų sultys. Be to, gėrimai turi burbuliukus ir švelniai tonizuoja. O skaniausi jie – atšaldyti", – sako pašnekovė.

Modenos balzaminis actas - dovana tikriems gurmanams

Prabangus, gurmaniškas ir vertingas maistinėmis savybėmis. Taip G. Azguridienė apibūdina Modenos balzaminį actą, kuris per Kalėdas nustebins tiek rinktinio maisto mylėtojus, tiek ir visus, mėgstančius gaminti. Šio produkto, anot jos, užtenka vos kelių lašų. Tuomet gaminami patiekalai atsiskleidžia visiškai kitomis skonių natomis.

„Giardini“ Modenos balzaminiai actai

„Svarbu, kad Modenos balzaminis actas, kaip ir kiekvienas prabangus produktas, būtų autentiškas, o dar geriau, kad ir turėtų saugomą geografinę nuorodą (DOP, IGP). Be to, kuo jis ilgiau išlaikytas, tuo vertingesnis. Todėl tikriems gurmanams siūlome Tradicinį Modenos balzaminį actą DOP 30 - jis brandintas net 30 metų. O tuos, kurie vertina gerą skonį, nudžiugins „Giardini" Modenos balzaminis actas IGP, išlaikytas 12 metų. Jis – tamsiai rudos spalvos, aksominės tekstūros, puikiai subalansuoto saldžiarūgščio skonio ir tradicinio kvapo. Šis actas turi vaisių ir medžio natų, jaučiamas malonus rūgštingumas. Visi minėti produktai – be konservantų, dažiklių bei tirštiklių, puikiai tinka gardinti ne tik salotas ir „Mozzarella", bet ir kietuosius sūrius, ant grotelių keptas krevetes, ledus, kepinius, vaisius bei uogas", – pažymi G. Azguridienė. Visus Giardini Modenos actus rasite čia.

Tikras dovanų karalius – „Panettone"

Turbūt šventiškiausia valgoma dovana, galinti geriausiai vainikuoti kalėdinį sąrašą, yra itališki pyragai „Panettone". Jie pastaruoju metu tapo kone populiariausiu pasirinkimu Lietuvoje visiems, norintiems per šventes nustebinti artimuosius, draugus ar kolegas.

„Loison“ panettone pyragai

„Šie pyragai – puošnūs, kvapnūs, itin purios tekstūros. „Panettone" puikiai tinka dovanoti šeimos nariams, verslo partneriams ar einant į svečius pas draugus. Pyrago „tradiciškumas", matyt, ir yra jo pagrindinė populiarumo priežastis, nes skonis patinka daugeliui. Tradicinio „Panettone" pyrago gamyba yra ilgas ir kruopštus darbas, trunkantis net 72 valandas. Tešla – natūralaus raugo, jai leidžiama pakilti tris kartus. Įdomu ir tai, kad, iškepus pyragus, skanėstai pakabinami „žemyn galva". Taip jie atvėsta ir suformuoja sau būdingą formą. O „Panettone" įdarai būna patys įvairiausi. Jiems naudojami ne tik įprasti cukatai, šokoladas ir karamelė, bet ir pistacijos, kaštainiai, rožių ar net balzaminio acto kremai", – dalinasi G. Azguridienė.

Šias ir kitas gurmaniškas dovanas rasite „Assorti" parduotuvėse, esančiose „Ogmios mieste" ir „Panoramoje" bei internetu www.assorti.lt