Veršeliai maitinami tik savo mamos pienu

Ekspertai teigia, kad vartotojų susidomėjimas ne tik mėsos kokybe, bet ir galvijų laikymo sąlygomis, jų pašarų natūralumu atsirado palyginti neseniai, tačiau auga su kiekviena diena. Tą D. Butėnė palygina su neseniai išaugusiu laisvai laikomų vištų kiaušinių populiarumu, kai viešojoje erdvėje buvo imta garsiai ir aiškiai kalbėti apie humanišką elgesį su gyvūnais ir to įtaką mūsų vartojamiems maisto produktams. Kaip ir vištų kiaušinių atveju, apie tai, kaip užaugintas gyvūnas, byloja ženklinimas ant pakuotės – štai ant „Feel the Beef“ brandintos jautienos pakuočių yra ženkliukas „Baltic Grassland Beef“, kuris reiškia, kad ši mėsa yra iš galvijų, išaugintų natūraliose, vešliose, žaliose Baltijos šalių lankose.

„Jautieną brandinimui mes įsigyjame tik iš tų augintojų, kurie priklauso „Baltijos lankų jautienos“ projektui. Tai reiškia, kad auditorių iš Šveicarijos yra patvirtinta, kad šie ūkiai augina galvijus pagal ekologiškos, ekonomiškos ir tvarios plėtros principus. Jei konkrečiau, šiuose ūkiuose galvijai maitinami išskirtinai tik natūraliu pašaru – žole, šienu, silosu; juos auginant svorio pridėjimui nėra naudojami jokie cheminiai, sintetiniai priedai ar GMO; ir svarbiausia – veršeliai auga kartu su motinomis ir yra žindomi ne kitų karvių, bet tik savo motinų pienu“, – pabrėžia „Agaro“ atstovė Daina Butėnė.

Daina Butėnė

Vartotojui svarbi galvijo laimė ir jis sutinka už ją sumokėti

Galvijų auginimo praktikoje išskiriami du auginimo būdai – ekstensyvusis ir intensyvusis. Pastarasis reiškia, kad galvijai maitinami tik koncentruotais pašarais, kurie labai greitai didina jų svorį. Šis būdas labiausiai paplitęs JAV – fermose įrengtos penėjimo stotys, kuriose laikomi galvijai šeriami nustatytu kiekiu pašarų, kad suėstų savo dozę ir neatsiliktų nuo prieaugio grafiko. Taip veršeliai skerdimui užauginami per 12-14 mėn. – kad būtų kuo greičiau paskersti ir „užleistų vietą“ kitai partijai. O štai ekstensyvusis auginimo būdas trunka ilgiau – kadangi galvijas maitinamas tik natūraliais pašarais, jo svoris auga lėčiau, nes veršeliui suteikiama laisvė ganytis ir maitintis tada, kada nori jis pats.

„Žinoma, tokiu natūraliu būdu užaugintų galvijų mėsa bus brangesnė – juk ilgiau užtruko tą veršelį užauginti. Tačiau mes jau įsitikinome, kad lietuviai – protingi žmonės ir patys puikiai supranta, už ką jie moka“, – sako D. Butėnė ir priduria, kad ne vienas pirkėjas prisipažino – jiems „Feel the Beef“ brandinta jautiena skanesnė jau vien dėl to, kad žino, jog su galviju buvo elgiamasi teisingai ir humaniškai.

„Ir tai nėra tik emociniai dalykai – šitai galima moksliškai įrodyti. Mėsoje labai svarbus pH rodiklis – jis turi neviršyti 5,5–5,9 punktų. Esant didesniam pH nei 6, mėsa tampa tamsi, kieta, sausa (anglų k. DFD – dark, firm, dry)“, – priduria ekspertė.

Brandinimui atrenkama tik geriausia jautiena

Nors „Feel the Beef“ brandinta jautiena jau atrado savo vartotojų ratą, Dainos Butėnės teigimu, apie brandintą mėsą vis dar sklando daug klaidingų mitų. Vienas jų – kad brandinama tik prastesnės kokybės mėsa, esą slepiant „nekokybės“ skonį.

„Iš tiesų, viskas yra atvirkščiai. Brandinimui mes atrenkame geriausią jautieną, kurios reikalingas riebalų ir raumenų santykis yra tinkamas. Mes renkamės mėsą tik natūraliai užauginto galvijo,, todėl tikrai ne kiekvieno galvijo skerdieną galime naudoti brandinimui.
Užtat vartotojas gali būti tikras, kad nusipirkęs „Feel the Beef“ brandintą jautieną, gaus tik geriausią iš geriausių“, – atskleidžia D. Butėnė.

Dar vienas viešojoje erdvėje sklandantis mitas – esą brandintą mėsą sudėtinga paruošti, tarsi tokia mėsa tinkama tik restoranų virtuvei. Pasirodo, toli gražu – tarkime, brandintos jautienos didkepsnį iškepti netgi lengviau nei įprastą jautieną.

„Feel the Beef“ jautiena yra brandinama mažiausiai 30 dienų – jos skonis su kiekviena diena vis ryškėja ir intensyvėja. Tokiai mėsai netrūksta prieskonių, nereikia įmantraus garnyro šalia ar ypatingo gaminimo būdo – užtenka kelių minučių didkepsniui iškepti. Tai greitas, sveikas ir skanus sprendimas kiekvienai šeimai. Ir tą sakome nesigirdami – tą tvirtina mūsų pirkėjai, nuolat grįžtantys prie mūsų produkcijos“, – džiaugiasi bendrovės „Agaras“ komercijos direktorė Daina Butėnė.

Užsakymo nr.: PT_85909073