„Assorti“ jūros gėrybės / „Assorti“ nuotr.

Silkės ir jūros gėrybių kulinariniai eksperimentai Kūčių stalui

Patiekalai su silke yra bene pagrindinis Kūčių vakarienės akcentas, puošiantis lietuvių tradicinį šventinį stalą. Apie tai kalbanti sostinės prekybos centruose „Ogmios miestas“ ir „Panorama“ įsikūrusių „Premium“ klasės supermarketų „Assorti“ marketingo vadovė E. Pociūtė pastebi – toks garbingas vaidmuo šiai žuviai skirtas ne veltui.

Ji – turtingo skonio, riebi ir gardi. Silkėje taip pat gausu įvairiausių organizmui naudingų maistinių medžiagų, be to, šią žuvį paruošti galima gana greitai bei įvairiai.

„Tačiau net ir toks tradicinis Kūčių akcentas yra atviras gurmaniškiems eksperimentams. Jei esate ištikimi šventinio stalo tradicijoms, o kartu norite šios žuvies patiekalams suteikti daugiau spalvų, verta išbandyti įdomesnių skonių. Prie silkės puikiai dera ne tik sezoninės daržovės, bet ir saulėje džiovinti pomidorai, paprikos, avokadai, apelsinai. Šią žuvį taipogi galima derinti su figų bei apelsinų džemu, braškių, bruknių uogienėmis. Jų saldumas ar rūgštumas puikiai subalansuos silkės riebumą, suteiks skanią ir kontrastingą patirtį“, – teigia „Assorti“ atstovė.

Norint tuo mėgautis, siūlo tik nepamiršti saiko, proporcijų bei skonių balanso. O tiems, kurie per Kūčias susigundė išbandyti dar įdomesnius kulinarinius eksperimentus, ji pataria išmėginti ne tik tradicinę žuvį.

„Žinoma, silkė, menkė, ungurys ar lašiša puikiai tinka tradiciniam Kūčių stalui. Tačiau jį puikiai papuoš ir krevetės, kalmarai ar kitos jūros gėrybės. „Assorti“ lentynose puikuojasi „Villaregia“ prekės ženklas. Jis turi dvidešimties metų patirtį ir užtikrina tik aukštos kokybės, platų jūros gėrybių aliejuje asortimentą. Todėl „Villaregia“ ančiuviai, sepijos, aštuonkojai, krevetės ar kalmarai gali būti drąsiai pavadinti gurmaniškų Kūčių puošmena“, – šypsosi E.Pociūtė.

 Villaregia“ jūros gėrybių produktai („Assorti“ nuotr.)

Žuvis su ypatingu dėmesiu kokybei

Užsiminusi, kad Kūčios be žuvies jau neįsivaizduojamos, „Assorti“ atstovė tikina – ši vakarienė yra tikrai ypatinga, todėl jai verta skirti kuo daugiau dėmesio. Tai padaryti siūloma renkantis išskirtinės kokybės produktus. Jų pašnekovė kviečia pasidairyti „Assorti“ supermarketų lentynose ar užsukus į šio prekės ženklo internetinę parduotuvę.

„Džiaugiamės, kad nuo šiol savo pirkėjams galime pasiūlyti dar platesnį šviežios žuvies pasirinkimą. „Assorti“ lentynas šiais produktais papildome du kartus per savaitę, turime išskirtinės kokybės geltonapelekio tuno, juodadėmės menkės, lašišinio upėtakio. Pirkėjai taip pat pamėgę paprastąjį vilkešerį, kitas šviežias žuvis. Jas taipogi renkasi šaldytas, jau vertindami ir tokią produkciją. Mūsų tiekėjai užtikrina, kad sugauta žuvis būtų iškart užšaldyta itin žemoje temperatūroje. Todėl ji beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko šviežumą bei puikų skonį. O tokiomis savybėmis ypač turtingos lašišos, menkės, juodosios kardžuvės, dorados, jūros lydekos. Šių žuvų turime išties gausų asortimentą, kuris papuoš kiekvieną Kūčių stalą“, – pabrėžia E.Pociūtė.

Paklausta, kokios žuvys šiemet sulaukia didžiausio „Assorti“ pirkėjų susidomėjimo, E.Pociūtė išskiria Vokietijos gamintoją „Wechsler“. Jis, anot maisto žinovės, prieš 60 metų savo veiklą pradėjo nuo rūkytų ungurių, o dabar siūlo kone viską – nuo lašišos iki rūkytų krevečių.

Pašnekovė pasakoja – „Wechsler“ puoselėja ypač senas žuvies apdirbimo bei rūkymo tradicijas ir pirkėjai tai jau spėjo įvertinti. Todėl, „Assorti“ atstovės teigimu, iš „Assorti“ lentynų kaip mat išgaruoja šio gamintojo rūkyto upėtakio filė, švelniai sūdyta lašiša su krapais.

 Wechsler“ sūdyta lašiša su krapais („Assorti“ nuotr.)

„Pastarąją galima pavadinti tikra švente gomuriui. Ji ypač tinka su „Weissenhorner“ krienų užtepėle. Svarbu paminėti, kad, skirtingai nuo pramoninio žuvies rūkymo, „Wechsler“ gaminiai rūkomi laikantis šimtamečių tradicijų. Jie prieš rūkymą pasūdomi, o tada keliauja į akmenines rūkyklas. Čia naudojamas bukmedžio dūmas, po to žuvis dorojama rankomis ir pakuojama naudojant inovatyvius metodus, dėl kurių šviežia išsilaiko iki keleto savaičių“, – dalinasi „Assorti“ atstovė.

Tradicinės Kūčios – skaniai ir neįprastai su netradiciniais ingredientais

Tačiau ne tik žuvis ar jūros gėrybės gali puikuotis ant šventinio Kūčių stalo - čia rasti vietos siūlo ir artišokui. Beje, tik nedaugelis žino, kad jis yra ne daržovė, o gėlė, be to, dar ir valgoma.

 Artišokų gėlės

„Artišokas – nuostabus delikatesas, kurio skonis panašus į riešutus. Todėl jis šventiniam stalui suteiks visiškai naujų ir netikėtų potyrių. Artišokai gali būti žali ir marinuoti, o mes savo lentynose turime „Madama Oliva“ artišokų šerdis – minkštą, intensyvaus skonio, šiek tiek sūrų užkandį. Jo skonis tiesiog įspūdingas, puikiai tinkantis prie įvairių kitų konservuotų daržovių, riešutų, brandintų ir šviežių sūrių, skrudintos duonos ar krekerių. Be to, artišokų šerdys yra ypač puikus skaidulinių medžiagų šaltinis“, – akcentuoja „Assorti“ atstovė.

Kitas išskirtinis Kūčių stalo akcentas – alyvuogės. Jas maisto žinovė rekomenduoja patiekti ant užkandžių lentelės kartu su šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais ir sūriu. Alyvuogės puikiai tiks ne tik salotoms gardinti, bet ir pagyvins įvairių žuvies patiekalų skonį.

„Mūsų lentynose – ypač gausus jų pasirinkimas. Alyvuogės „Castelvetrano“ yra iš Sicilijos –didelės, minkštos, delikataus skonio. „Nocellara del Etna“ auga Sicilijoje. Jos žinomos dėl savo ryškaus skonio, kvepia medžių lapais, migdolais, net artišokais bei žaliaisiais pomidorais. Aukštos kokybės graikiškos „Halkidiki“ alyvuogės – itin sultingos. Jos turi mėsingą, subalansuotą skonį, kuris išsiskiria vaisinėmis, šiek tiek sviestinėmis natomis bei lengva rūgštele. „Kalamon“ alyvuogės – aukštos kokybės, didelės, sultingos. Jos – vaisiškos, net šiek tiek salstelėjusios, tačiau išraiškingos, pasižymi tamsiai ruda spalva ir migdolo forma. Kalamata ir Kalamon alyvuogės yra tos pačios rūšies, tačiau Kalamata pavadinimą gali turėti tik tos alyvuogės, kurios auga šalia Kalamatos miesto Graikijoje.“, – pasakoja E. Pociūtė.

 Madama Oliva“ alyvuogės („Assorti“ nuotr.)

Kūčių vakarienės svečiai, anot „Assorti“ atstovės, sužavėti liks ir Genujos pesto padažu. Jis maistui suteiks ne tik spalvų, bet ir neregėtų skonių. Genujos pesto padažas gaminamas tik iš aukščiausios kokybės ingredientų. Jo lengvai atpažįstamas aromatas pradžiugins kiekvieno uoslę, o šviežumas – skonio receptorius.

„Šis padažas puikiai tinka pagardinti įprastas salotas, vieno kąsnio užkandžius, žuvį ar kitus šventinius patiekalus. Kadangi Kūčių vakarienė yra gausi ir valgoma ilgai, verta nepamiršti ir fermentuotų produktų – daržovių, kopūstų kimči. Jie tinka prie pačių įvairiausių patiekalų. Mūsų favoritai – „Completeorganics“ produktai. Dalis jų – iš Vokietijos: kininiai kopūstai, morkos, paprikos. Tuo metu imbieras užaugintas Keraloje Indijoje, česnakas – šios šalies Radžastano valstijoje, o aitrusis pipiras – Mursijoje Ispanijoje. Toks viso pasaulio skonis lėkštėje“, – sako E. Pociūtė.

 Complete Organics“ fermentuoti produktai („Assorti“ nuotr.)

Ji priduria – Kūčių stalui tobulas ir kombučios gėrimas, kuris leidžia virškinti geriau, suteikia gaivumo, pasižymi skonių įvairove. Todėl kiekvienas išsirinks sau tinkamą – raudonųjų vaisių, su imbierų ir citrina, žaliąja arbata ar šeivamedžiu.

Lydekos kepsneliai gurmaniškoms Kūčioms

Pasiteiravus, kaip minėtus gurmaniškus skonius būtų galima suderinti lėkštėje, E. Pociūtė Kūčių vakarienei siūlo išbandyti traškius jūros lydekos kepsnelius. Jie – apvolioti ne tik įprastuose džiūvėsėliuose, bet ir pagardinti smulkintais ir kepintais migdolais, parmezano sūriu bei petražolėmis.

 Lydekos kepsneliai

Šiuos kepsnelius iškepus orkaitėje, riebalų bus mažiau, o patiekus su gaiviomis žaliomis salotomis, pagardintomis džiovintomis spanguolėmis, sužavėti liks visi svečiai. Todėl „Assorti“ marketingo vadovė E. Pociūtė dalinasi receptu:

Porcijų skaičius: 4

Kepsneliams reikės:

  • 400 g „Gelpeixe“ šaldytos jūros lydekų filė be odos;
  • 1 didelio arba 2 mažų kiaušinių;
  • 40 g panko džiūvėsėlių;
  • 70 g migdolų riešutų be luobelės;
  • 30 g tarkuoto „Parmigiano Reggiano“ sūrio;
  • 1 a. š. šviežių arba džiovintų petražolių;
  • Kelių šlakelių saulėgrąžų aliejaus;
  • Druskos, juodųjų pipirų ir žuvies prieskonių – pagal skonį;
  • Citrinos griežinėlių – pateikimui.

Salotoms reikės:

  • 3 saujų gražgarsčių;
  • 3 saujų špinatų;
  • 100 g džiovintų spanguolių;
  • 70 g pekano (karijų) riešutų;
  • 70 g saulėgrąžų sėklų;
  • 2 avokadų.

Salotų užpilui reikės:

  • 1/3 citrinos sulčių;
  • 4 v. š. extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • 2 a. š. agavų sirupo;
  • 1 a. š. „Giardini“ tiršto balzamiko acto;
  • Žiupsnio druskos ir juodųjų pipirų.

Salotų paruošimas:

  1. Džiovintas spanguoles užpilkite šiltu vandeniu ir palaikykite apie valandą. Nupilkite ir nusausinkite.
  2. Sausoje keptuvėje apkepkite pasmulkintus karijų riešutus ir saulėgrąžų sėklas.
  3. Sumaišykite gražgarstes, špinatus, supjaustytą avokadą, karijas, saulėgrąžų sėklas ir mirkytas spanguoles.
  4. Padažui sumaišykite visus ingredientus ir apšlakstykite salotas.

Žuvies kepsnelių paruošimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
  2. Atitirpintą jūros lydekos filė nusausinkite ir pagardinkite druska bei prieskoniais.
  3. Migdolus apkepkite sausoje keptuvėje ir susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, parmezaną, migdolus ir petražoles. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų.
  4. Kitame dubenyje rankine šluotele lengvai išplakite kiaušinius.
  5. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi, apšlakstykite ir ištepkite saulėgrąžų aliejumi. Filė gabalėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje, tuomet – džiūvėsėlių mišinyje ir sudėkite ant skardos. Kepkite orkaitėje apie 10 min.
  6. Patiekite su citrinos griežinėliais ir salotomis.

kanaus!