Reklaminiai triukai

Parduotuvėse gausu vištienos pakuočių, paženklintų etiketėmis „natūrali vištiena“ arba skelbiančiomis, kad vištiena yra „užauginta be hormonų“ ar „auginta fermoje“. Pasirodo, šie vištienos ženklinimai iš tiesų nieko nereiškia bei nesuteikia jokios informacijos apie vištienos kokybę ar jos auginimo sąlygas.

Ant pakuočių dažnai pasitaiko etiketės, informuojančios, kad vištiena yra auginta be hormonų. Tai apie vištų auginimo sąlygas nieko nepasakantis teiginys. Auginimą skatinantys hormonai yra uždrausti visoje Europos Sąjungoje, todėl visi Lietuvos parduotuvėse esantys vištienos produktai yra be hormonų – jų naudoti negali nei vienas gamintojas.

Antras nieko nereiškiantis užrašas, kurį galite aptikti ant vištienos įpakavimų – „natūrali vištiena”. Tai nėra joks išskirtinumas, o šis užrašas informuoja tik apie tai, jog vištienoje nėra konservantų ar dažiklių.

Vištiena, užauginta be antibiotikų

Užrašas „Užauginta be antibiotikų“ ant vištienos pakuotės Lietuvos parduotuvėse gali atsirasti tik tada, kai gamintojas gauna patvirtinimą iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Pastaroji leidimą ženklinti išduoda tik po įmonės audito, kuris garantuoja, kad vištos per visą savo gyvenimą išvis negauna antibiotikų. Deja, įmonių, kurios taip augina vištas, nėra daug.

„Investuoti į vištų auginimo sąlygų tobulinimą ėmėme tada, kai supratome, kaip svarbu auginti vištas visiškai be antibiotikų ir kokią didelę įtaką mūsų sveikatai turi būtent tai, ar vištiena, kurią valgome, buvo gydyta antibiotikais, ar ne. Šiandien „Kekava“ paukštyne apie 90 proc. vištų yra užauginamos be antibiotikų ir tai reiškia, kad per visą gyvenimą jos neserga ligomis, kurias reikia gydyti šiais vaistais. Visa šviežios vištienos produkcija, pasiekianti Lietuvos parduotuvių lentynas ir paženklinta etikete „Užauginta be antibiotikų“, yra auginta be antibiotikų.

Visame pasaulyje vis aktyviau kalbama apie antimikrobinį atsparumą ir jo grėsmes žmonijai. Kuo daugiau antibiotikų vartojame, tuo labiau atsparūs jiems daromės, tad esant reikalui, šie vaistai nepadeda pasveikti. Būtent dėl to svarbu vengti vištienos, augintos gydant ją antibiotikais”, – teigia „Kekava“ valdybos narys Saulius Petkevičius.

Pasak S. Petkevičiaus, „Kekava“ paukštynuose yra laikomasi aukščiausių biosaugos reikalavimų, vištos yra šeriamos tik aukščiausios kokybės, įvairiu ir subalansuoti lesalu, yra užtikrinamas griežtas paukščių paros režimas bei galimybė vištoms būti fiziškai aktyvioms – jos auga ne narvuose, o laisvoje erdvėje. Būtent dėl to „Kekava“ vištos nesuserga.

Ką reiškia žymėjimas „ekologiškas produktas“?

Žymėjimas „ekologiškas produktas“ reiškia, kad gamintojai gavo oficialų sertifikatą, išduodamą pagal Europos Sąjungos reglamentuose nurodytus reikalavimus. Kad šis sertifikatas būtų išduotas, gamintojas iš tiesų turi taikyti aukštus vištų auginimo standartus: vištos turi būti auginamos įgyvendinant geriausią aplinkosaugos praktiką, būtina saugoti gamtos išteklius, taikyti aukštus gyvūnų gerovės standartus ir gamybos būdus.

Užsakymo nr.: PT_77860255