Siekiant kurti dar didesnę saulės parkų ir gamtos sinergiją, kartu su šiomis elektrinėmis vis dažniau galima pastebėti įrengtus namus gyvūnams ar dygstančias daržoves. Pasak „Green Genius“ saulės verslo vadovo Simono Šileikio, kai kuriose šalyse tokia „duoklė“ gamtai yra privaloma pagal įstatymą, tačiau net ir ten, kur tokių reikalavimų nėra, įmonės dažnai pasirenka įgalinti parkus ne tik gaminti elektros energiją, bet ir puoselėti draugystę su gamta.

Žaliuose Lietuvos plotuose su saulės elektrinėmis „draugauja“ bitės

Lietuvoje veikiančios pirmosios nutolusios saulės elektrinės su greta įrengtais bičių aviliais tikslas – prisidėti prie bičių populiacijos bei biologinės įvairovės išsaugojimo. Augalų apdulkinimas, kurį atlieka bitės, yra itin svarbus augmenijos ir gyvūnijos išlikimui, o tai reiškia – ir pasaulinei maisto pramonei.

„Lietuvoje reikalavimų saulės parkuose auginti gyvūnus ar kitaip kurti didesnę gamtos ir elektrinių sinergiją nėra, tačiau pastebėjome, kad čia puikiai dera bičių ūkis. Tokių pavyzdžių galima matyti ir Jungtinėse Amerikos Valstijose ar Kanadoje, – sakė S. Šileikis. – Saulės parkuose aukšta žolė gali trukdyti, todėl pasirenkami žemi augalai – itin tinka žydintys, kurie neužauga tiek, kad trukdytų moduliams, o tai yra gera aplinka bitėms. Mūsų saulės elektrinė, veikianti Utenoje, nėra triukšminga, taigi, bitės gali ramiai gyventi, dirbti ir veistis.“

Saulės avilių projektas

Į rūpestį gyvūnais sutelkti saulės parkai Ispanijoje

Kai kuriose šalyse įpareigoti įmones labiau puoselėti elektrinių ir gamtos sinergiją siekiama įstatymu. Pavyzdžiui, Ispanijos saulės parkuose dažnai galima pamatyti triušių „namelius“, paukščių girdyklas ar „bendrabučius“ šikšnosparniams, o pastatytos tvoros privalo netrukdyti smulkiems žvėreliams migruoti.

„Įrengus namelius laukiniams triušiams, jų populiacija didinama natūraliu būdu. Jie laisvai migruodami randa saugias saulės elektrinių teritorijas ir įsikuria čia įrengtuose būstuose. Lygiai taip pat auga ir šikšnosparnių populiacija. Reikalavimai konkrečių gyvūnų rūšių gyvenimo sąlygų gerinimui formuojami vietos aplinkosaugos padalinių, kurie geriausiai žino vietos gamtos poreikius“, – pasakojo 8 Europos šalyse veikiančios įmonės „Green Genius“ ekspertas.

S. Šileikis pastebėjo, kad dar vienas gamtos ir saulės elektrinių sinergiją įrodantis pavyzdys – tai užsienyje dažnai išnaudojami dirbtiniai vandens telkiniai, juose įrengiant plūduriuojančias elektrines. Tokios jėgainės veikia efektyviau, nes yra natūraliai aušinamos vandens, o vandens telkinys mažiau garuoja ir yra vėsesnis dėl atsiradusio šešėlio, taigi, sukuriamos palankesnės sąlygos vandens florai ir smulkiajai faunai.

Saulės avilių projektas

Italijoje – dėmesys „agro-voltainėms“

Italijoje atsinaujinančios energijos bendrovė „Green Genius“ saulės parkų plotus projektuoja ir žemės ūkio vystymui. Žinoma, įmonės atstovo teigimu, labai svarbu parinkti tokias augalų gentis, kokios yra tinkamos regionui, kuriame įrengtas saulės parkas.

„Projektuodami saulės elektrines Italijoje, integruojame ir žemės ūkio veiklai skirtus plotus. Šie projektai ruošiami kartu su agro specialistais, kurie padeda suprasti, ką galima auginti konkrečiame regione. Čia elektros energiją gaminantys moduliai, draugiškai „sugyvenantys“ su, tarkime, artišokais ar melionais, vadinami „agro-voltainėmis“, – pasakoja Simonas Šileikis. – Tam, kad „draugystė“ būtų sklandi, didiname tarpus tarp modulių eilių – tuomet čia galima auginti žemaūges daržoves“.

Ekspertas pridėjo, kad su žemės ūkiu derinamos ar kitaip sinergiją su gamta puoselėjančios saulės elektrinės, tikėtina, artimoje ateityje sulauks platesnio susidomėjimo pasaulyje.