Šiame kontekste išsiskiria automobilių istorijos ataskaitas teikianti įmonė „carVertical“, siūlanti savo darbuotojams neribotas apmokamas atostogas. Tai reiškia, kad darbuotojai gali patys nuspręsti, kiek dienų per metus jie nori atostogauti.

Anot „carVertical“ žmogiškųjų išteklių vadovės Giedrės Kojalienės, nors dauguma įmonių vadovaujasi Darbo kodekse nurodytu 20 darbo dienų atostogų modeliu, tačiau mažai kas atkreipia dėmesį, jog darbdavys turi teisę nustatyti ir ilgesnį atostogų laikotarpį.

„Senoji tvarka daugeliui darbuotojų nesąmoningai kelia norą „taupyti“ atostogas. „O jei mano vaikas susirgs ir reikės slaugyti“, „o jei turėsiu tvarkyti asmeninius reikalus ir man reikės daugiau laisvadienių“, „esu ties išsekimo riba, bet dar nesu išdirbusi 6 mėnesių nuo darbo pradžios“, „negaliu atostogauti, kad pailsėčiau, nes turiu derinti atostogas prie vaikų“ – tai tik keletas iš daugybės nuogąstavimų, kuriuos esu girdėjusi per savo karjerą iš kolegų. Mes norėjome šitai pakeisti ir leisti darbuotojams ilsėtis tiek, kiek jiems reikia“, – pasakoja G. Kojalienė.

Suteikti darbuotojams neribotas atostogas paskatino karantinas

G. Kojalienės teigimu, karantinas pakoregavo įprastą darbo rutiną įmonėse. Daugiau laiko leidžiant namuose, labai greitai išsitrynė riba tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Atsirado nuovargio ir išsekimo požymių.

„Matydami, kad darbuotojai save alina dėl įsisenėjusio mąstymo, jog atostogas reikia taupyti, nusprendėme atsisakyti bet kokių apribojimų atostogų klausimu. Jei nėra limito, nelieka poreikio taupyti atostogas savo sveikatos sąskaita“, – sako G. Kojalienė.

Nors neribotos atostogos skamba egzotiškai, tačiau ši strategija greitai atsiperka. Pailsėję žmonės greičiau įsisavina naują informaciją, pagerėja jų produktyvumas, mažėja konfliktų tikimybė.

„Dažniau ilsėdamiesi darbuotojai grįžta kupini naujų idėjų bei energijos. Jie būna atsparesni stresui. Įmonėje akivaizdžiai matome kūrybiškų idėjų antplūdį“, – tvirtina G. Kojalienė.

Pasak pašnekovės, tarp kolegų natūraliai atsiranda nebylus socialinis susitarimas, kad reikia pagelbėti vienas kitam su darbais kažkam atostogaujant. Nereikia jokių dirbtinių pavadavimo nurodymų. Žmonės suvokia, kad sveikata ir psichologinis gerbūvis yra svarbiausi prioritetai.

Taiko holistinį požiūrį

Nors poilsis yra labai svarbus dalykas, bet tai nėra vienintelis žmogaus produktyvumą skatinantis veiksnys.

„Dirbant su žmonėmis reikia į viską žiūrėti holistiškai. Kaip darbuotojas jaučiasi kolektyve, ar jam labiau patinka dirbti iš namų, ar iš biuro, ar sudaromos palankios sąlygos pailsėti, ar skatinamas pagarbus tarpusavio bendravimas. Netgi užkandžius darbo vietoje užsakome kuo sveikesnius, nes tinkama mityba yra neatsiejama geros savijautos dalis“, – teigia G. Kojalienė.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad toks atostogų modelis įmanomas tik įmonėse, kuriose dirba itin savarankiški ir disciplinuoti darbuotojai. Anot G. Kojalienės, daugybė studijų įrodo, kad kuo daugiau pagarbos, pasitikėjimo ir nuoširdumo bus tarp kolegų, nepriklausomai nuo jų užimamos pozicijos, tuo labiau kiekvienas darbuotojas jausis esantis savarankiškas ir brandus.

„Jei įmonėje bus specialiai kuriamas ar nesąmoningai palaikomas „tėvo-vaiko“ santykis su darbuotojais, natūralu, kad daugeliu atvejų jie neprisiims atsakomybės už savo veiksmus. Pirmą žingsnį link brandžių santykių darbovietėje turi žengti pats darbdavys, pavyzdžiui, leisdamas darbuotojams savarankiškai nuspręsti, kiek jiems reikia poilsio. Tuo pačiu abiems pusėms reikia sutarti, kad darbai turės būti padaryti, o piktnaudžiavimas nebus toleruojamas“, – sako G. Kojalienė.

Tenka aiškinti, kas tos neribotos atostogos

Kadangi neribotos atostogos dar naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir „carVertical“, ne visi įmonės darbuotojai drąsiai jomis naudojasi. Esama ir tarptautinių studijų, teigiančių, jog darbuotojai net mažiau atostogauja, žinodami, kad nėra jokio atostogų limito.

„Labai svarbu, kad darbdaviai nepiktnaudžiautų darbuotojų neatostogavimu ir nuolat skatintų juos ilsėtis. Jei komandų vadovai retai atostogaus, ilgainiui susiformuos vidinė neatostogavimo kultūra. Pirmiausia, stengiamės dirbti su vadovais, nuolat primindami apie pareigą pailsėti patiems ir paskatinti tai daryti savo komandų narius“, – dalinasi įžvalgomis G. Kojalienė.

Įmonė suteikia apmokamas atostogas ir studijuojantiems darbuotojams. Anot G. Kojalienės, jei jaunas žmogus stengiasi, dirba, rodo rezultatus, nereikia jo skriausti suteikiant neapmokamų mokymosi atostogų. Kiekvienas darbuotojas yra investicija, o ne išlaida.

„Vertiname kiekvieną savo darbuotoją ir tai stengiamės parodyti realiais darbais ir įsipareigojimais, o ne tik deklaratyviais žodžiais. Pokalbių metu kandidatai dažnai teiraujasi, ar teisingai suprato, kad suteikiame neribotas apmokamas atostogas ir prašo patikslinti, ką tai reiškia“, – teigia G. Kojalienė.

Pašnekovės teigimu, esant didelei konkurencijai darbo rinkoje, vien neribotų atostogų politikos nepakanka. Tai tik viena iš potencialiems darbuotojams siūlomų verčių, atspindinti įmonės požiūrį į darbuotoją bei pasitikėjimą juo ir jo gebėjimais savarankiškai susidėlioti prioritetus.