Išskiria kelis svarbiausius darbus

Rangovo dėmesys oro sąlygoms ir sugebėjimas greitai priimti sprendimus joms pasikeitus, turi svarbų vaidmenį užtikrinant kokybiškus modernizacijos darbus, pasakoja vienos didžiausių įmonių, dirbančių renovacijos administravimo srityje, renovacijos padalinio vadovas Julius Paulauskas. Kaip rangovui pavyksta su susitvarkyti su šia užduotimi, turi prižiūrėti techninis prižiūrėtojas, o jeigu kyla nesklandumų – ir administratorius.

„Renovacijos darbai vyksta, jeigu tai leidžia oro sąlygos, o kai kada jos palankios ir žiemą. Pavyzdžiui, praėjusi žiema buvo gana šilta, darbus galima buvo atlikti ir gruodį. Kita vertus, ir vasarų būna lietingų, besidarbuojančius rangovus užklumpa audros. Todėl svarbus ne tiek metų laikas, kuriuo vykdomi darbai, bet pasvertas ir greitas atsakingų asmenų sprendimas vykdyti darbus arba juos stabdyti reaguojant į orus“, – pasakoja pašnekovas.

Tiesa, ekspertas atkreipia dėmesį, kad iki žiemos geriausia atlikti du darbus: namo apšiltinimą ir šildymo sistemos modernizavimą: „Jeigu vėdinamus fasadus galima montuoti esant ir minusinei temperatūrai, tai tinkuojamas fasadas daug jautresnis, geriausia, kad darbai būtų atlikti esant teigiamai temperatūrai. Antras svarbus darbas, kuris turėtų būti atliktas – šildymo sistemos atnaujinimas. Tai turėtų būti padaryta iki šildymo sezono pradžios. Taip pat atkreipčiau dėmesį į nuogrindos įrengimą ir stogo šiltinimą. Šiuos darbus taip pat geriausia atlikti iki rimtesnių šalčių ir kritulių. Stogą geriausia apšiltinti iki rudens pradžios, kai prasideda smarkesni lietūs.“

Darbus reikia konservuoti kokybiškai

Vis dėlto, jeigu oro sąlygos artėjant žiemai ar jai prasidėjus nebeleistų tęsti darbų, Kaune įsikūrusios techninės priežiūros įmonės vadovas Valius Bagurskas primena, kad darbai turi būti kokybiškai užkonservuoti, o šį procesą turi prižiūrėti techninis prižiūrėtojas ir administratorius.

Pašnekovas pažymi, kad statistiškai renovacijos darbų konservavimas – gana retas reiškinys. Tačiau darbus gali tekti sustabdyti, jeigu užsitęsė ankstesni atnaujinimo etapai, pavyzdžiui, rangos darbų pirkimas, arba rangovas neapskaičiavo savo pajėgumų ir laiko, kurio pareikalaus konkretaus namo modernizacija.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad kokybiškas darbų konservavimas apima ir tinkamą statybinių medžiagų sandėliavimą per žiemą: „Pavyzdžiui, poliesteriui nekenkia žema temperatūra, o vata žiemoti statybvietėje negali. Įvairūs mišiniai ir skiediniai, naudojami rangos darbams, turi galiojimo laiką, todėl svarbu, kad vėl pradėjus darbus pavasarį, tas terminas nebūtų pasibaigęs.“

Gyventojai taip pat turi įtakos rangos darbams

Abu ekspertai pažymi, kad kalbant apie rangos darbų pabaigą arba konservavimą, gyventojai turėtų pasitikėti specialistais – techniniu prižiūrėtoju ir administratoriumi. „Ir techninė priežiūra, ir administratoriai tikrai įdėmiai seka oro sąlygas, tad prognozių apie audras arba stiprų lietų jiems kasdien perduoti tikrai nereikia“, – pastebi Julius Paulauskas.

Valius Bagurskas atkreipia dėmesį į tai, kad geriausias būdas padėti rangovams ir kitiems specialistams sklandžiai atlikti darbus pagal numatytą grafiką – daugiabučio bendruomenės vieningumas ir tvirtas sutarimas įgyvendinti patvirtintą investicijų planą, nes kai kada rangos darbai sustoja ir dėl gyventojų kaltės, tarpusavio nepasitikėjimo ir kaltinimų.

Užsakymo nr.: PT_75602175