Lengvesnis virškinimas dėl fermentacijos

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog varškė gali būti tiek kasdienių, tiek šventinių patiekalų sveikatai palankus produktas, aprūpinantis organizmą aukštos kokybės baltymais bei mineralinėmis medžiagomis, iš kurių svarbiausia – kalcis.

„Varškė yra geras visaverčių baltymų šaltinis, aprūpinantis būtinomis amino rūgštimis, reikalingomis įvairioms organizmo funkcijoms, įskaitant raumenų atstatymą ir imuninės sistemos palaikymą. Riebalų kiekis skiriasi priklausomai nuo varškės rūšies, tačiau pilno riebumo varškėje yra sveikatai palankių polinesočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, linolio, linoleno bei arachidono. Svarbu paminėti, jog varškė turtinga nepakeičiamąją amino rūgštimi – metioninu, kuri apsaugo žmogaus organizmą nuo riebalų kaupimo kepenyse. Varškėje beveik nėra angliavandenių, o pieno cukraus laktozės gali būti tik pėdsakai, todėl šis produktas puikiai tinka ir laktozės netoleruojantiems asmenims“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Edita Gavelienė

Mineralai, vitaminai ir probiotikai – geros sveikatos užtaisas

Anot gydytojos, varškė yra puikus kalcio šaltinis, be to, kai kuriuose varškės produktuose dar randama riebaluose tirpių vitaminų A, E bei vandenyje tirpaus vitamino B2.

„Varškė yra puikus kalcio šaltinis, gyvybiškai svarbus kaulų sveikatai, dantims, tinkamai raumenų ir nervų funkcijai. Be to, varškė – fermentuotas pieno produktas, tad probiotikai, gaunami su varške, prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Šventinio laikotarpio patiekalai – su varške

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, jog varškės įtraukimas į kalėdinius patiekalus gali suteikti tradiciniams šventiniams patiekalams žavingą kulinarinį atspalvį.

„Šventinę puotą pradėkite nuo varškės padažo, sumaišyto su žolelėmis, česnakais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Šis gaivus padažas suteiks valgiui lengvą ir aromatingą toną. O jei norite sukurti vizualiai patrauklų ir sveiką desertą, pasvarstykite apie varškės parfė su šviežiomis uogomis ir granola. Kreminės varškės, ryškių uogų ir traškios granolos sluoksniai sukuria šventišką ir sotų skanėstą. Be to, eksperimentuokite ir kepinių, keksiukų ar duonos receptuose: varškės rūgštingumas padidina kepinių drėgmę ir minkštumą. Dar pikantiškiems patiekalams varškę naudokite kaip vištienos, ėrienos ar kalakutienos marinatą: varškės derinys su prieskoniais, česnakais ir žolelėmis suteikia mėsai papildomo skonio“, – įsitikinusi prekybos tinklo ekspertė.

Svarbu laikymo sąlygos namuose

O. Suchočeva atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, o sugedusias porcijas nedelsiant reikėtų išmesti.

„Norėdami laikyti varškę namuose, laikykite ją šaldytuve, sandariame inde, kad neįsigertų kitų kvapų. Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes ji yra pieno produktas ir gali sugesti. Reguliariai tikrinkite tinkamumo vartoti terminą ir išmeskite varškę su pelėsio požymiais ar nemaloniu kvapu. Laikydamiesi šių laikymo taisyklių, varškės kokybę ir skonį išsaugosite ilgesnį laiką“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: šį savaitgalį (gruodžio 14–17 d.) kokybiškos 400 g „DVARO“ varškės (9 proc. riebumo) galima įsigyti 45 proc., pigiau perkant su lojalumo kortele.

Olga Suchočeva

Ekspertė taip pat pažymi, kad įsigyjant varškės ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį – nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“

Pasimėgaukite patys ir palepinkite savo svečius gardžiu, garuojančiu bei burnoje tirpstančiu glajumi aplietu aguonų ir varškės tortu.

RECEPTAS

Aguonų ir varškės tortas

Tortui reikės:

  • 125 g kambario temperatūros sviesto;
  • 220 g cukraus;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 1 vnt. citrinos žievelės;
  • 30 ml citrinos sulčių;
  • 2 v. š. varškės
  • 2 v. š. aguonų sėklų;
  • 180 g miltų;
  • 40 g maltų migdolų;
  • Žiupsnelis druskos;
  • 120 g kambario temperatūros grietinės.


Glazūrai reikės:

  • 1 vnt. kiaušinio baltymo;
  • 200 g persijotos cukraus pudros;
  • 2 a. š. citrinos sulčių.


Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C. Ištepkite kepimo formą sviestu. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir plakite, kol masė taps lengva ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Sudėkite citrinos žievelę, sultis, varškę ir aguonas, greitai suplakite, kad mišinys įsimaišytų. Šiuo metu sviestas bus linkęs sutirštėti, tačiau jis susijungs, kai bus įmaišyti sausi ingredientai.
  2. Persijokite miltus, maltus migdolus ir druską. Į persijotus miltus ir grietinę pakaitomis dviem etapais įmaišykite grietinę. Išmaišykite, kad susimaišytų neperplakant. Šaukštu supilkite į kepimo formą ir kepkite maždaug 40 minučių arba kol ištrauktas medinis iešmelis bus švarus. Nepamirškite, kad kepimo laikas priklauso nuo skardos dydžio. Jei skarda didesnė, tešla pasiskirstys ploniau ir galbūt reikės kepti tik 30–35 minutes. Ištraukus tortą leiskite jam visiškai atvėsti.
  3. Glajų išmaišykite iš kiaušinio baltymo, persijotos cukraus pudros ir citrinos sulčių, kol glajus taps vientisas ir blizgus. Glazūra turi būti gana tiršta, kad nenubėgtų nuo pyrago. Apliekite atvėsusį tortą ir papuoškite.


Skanaus!