Keliaujant po Valmieros kraštą, galima aplankyti keturis gražius miestelius – Mazsalacą, Rūjieną, Strenčius ir Sedą. Kiekvienas miestelis nustebins keliautoją savo autentiškumu, patraukliais gamtos ir kultūriniais bei istoriniais objektais. Mazsalaca keliautojus džiugina unikaliais gamtos vaizdais Salacos upės slėnio pakrantėse, iš kur atsiveria grožis vaikštant po Skaniakalno gamtos parką, tuo tarpu didinguose Valtenbergių dvaro rūmuose galima apžiūrėti įvairias Mazsalacos muziejaus ekspozicijas. Rūjiena dažnai vadinamaLatvijos ledų sostine, nes čia iki šiol veikia legendinė Rūjienos ledų gamykla, kur ne tik gaminami skanūs ledai, bet ir priimami svečiai į ekskursijas, kurių metu supažindinama su Rūjienos ledų gamybos procesu ir suteikiama galimybė išbandyti įvairiausių skonių. Strenčių miestas „išaugo“ iš miškininkystės ir plaustų pramonės ir yra pripažintas tarptautiniu Gaujos plaustininkų miestu. Kad nebūtų pamiršta ši buvusi populiari, bet sunki plaustininko profesija, Strenčių Gaujos pakrantėje galima apžiūrėtidaugiau kaip 30 įvairių medžio skulptūrų, sukurtų plaustininkų garbei. Seda – kompaktiškas miestelis, kuris susiformavo prie durpyno. Tokių švarių, sukoncentruotų beržų ir liepos alėjų ir geltonų stalinistinio klasicizmo namelių niekur kitur Latvijoje nerasite. O prie miesto esančiame Sedos raiste galima stebėti unikalų kultūrinį kraštovaizdį, kurį sudaro durpynas, pelkiniai tvenkiniai ir siaurasis geležinkelis.

Žygiams ir pasivaikščiojimams skirti pažintiniai takai

Valmieros apskrityje tyvuliuoja du gražūs ežerai – Burtniekų ir Vaidavos ežeras, čia prateka Gauja, Salaca, Rūja ir kiti mažesni upeliai, todėl čia yra nemažai žygiams ir pasivaikščiojimams skirtų pažintinių takų. Pavyzdžiui, baltojo smiltainio milžinas – Sietiniezis – tarsi gamtos sukurta pilis, stūksanti ant Gaujos kranto. Pasivaikštant po padavimais ir legendomis apipintą Ziluokalną, kuris buvo tapęs šventa vieta senovės tautoms, galima pasisemti jėgų ir energijos, tačiau kalno papėdėje įkurtas Lankytojų ir kultūros istorijos centras. Čia ekskursijos metu bus galimybė išgirsti įdomių istorijų, virtualios realybės įranga padės pakilti virš Zilakalno viršūnės, o vasaros sezono metu – leistis į jaudinantį 4 km ilgio pasivažinėjimą bėgių dviračiais. Žygiuojant pažintiniu Daugėnų taku, galima mėgautis Salacos senvagės kraštovaizdžiu ir vidurio devono raudonojo smiltainio atodangomis. Pasirink mėgstamiausią pėsčiųjų ar žygių maršrutą Valmieros regione čia.

Pagaminta Valmieros apskrityje

Ne paslaptis, kad būtent Valmieros krašte galima paragauti skanaus ir rafinuoto alaus, pagal dvarininkų metodus gaminamą Valmiermuižos alaus darykloje. Kviečiame apsilankyti alaus darykloje, kad savo akimis pamatytumėte, kaip neskubant verdamas alus. Profesinio meistriškumo įgūdžiai bus demonstruojami ne viename Valmieros apskrities ūkyje ar šeimos įmonėje. Nedidelėje šokoladinių skanėstų gamykloje „R Chocolate“ galima įsigyti šokoladinių saldėsių ir naminių ledų, o meistriškumo dirbtuvėse galėsite susipažinti su šokolado gamybos meistrais ir patys pasigaminti savo skanėstą. Apsilankius nedidelėse šeimų vyninėse „Matilde“, „Naukšēnu vīni“, „Berga Vīni“ ir „HI Veltes“, svetingieji šeimininkai supažindins su įvairiais gaminamų vynų ir kitokių gėrimų latviškų uogų ir vaisių spalvų, kvapų, skonių niuansais. Štai ūkio „Adzelvieši“ šeimininkai ekskursijos metu aprodys latvišką sodybą ir pasiūlys padegustuoti kanapių produktų. Valmieros apskrityje vyksta geriausi dalykai, tuo galėsite įsitikinti patys, pasirinkę aplankyti vieną iš ūkių ar gamybos įmonių čia.

Kultūra ir istorija

Valmiera – Hanzos miestas, kurio šaknys siekia tolimus viduramžius. Dėl įspūdingo kultūrinio bei istorinio paveldo ir nepaliestos gamtos Valmiera visada buvo patraukli Gaujos pakrantėje įsikūrusi vieta. Aštuoniuose istoriniuose Valmieros senamiesčio pastatuose įsikūręs Valmieros muziejus, kur galima apžiūrėti nuolatines miesto ir krašto istorijos ekspozicijas bei temines meno kūrinių parodas. Turtingą kultūros ir istorijos paveldą Valmieros apskrityje sudaro bažnyčios ir dvarai, daugelio jų istorinė išvaizda buvo atkurta ir tai pritraukia gausybę keliautojų. Pavyzdžiui, Olerų dvare svečiams siūloma leistis į ekskursiją po dvaro rūmus ir gražiai tvarkomą sodą, nakvoti jaukiame kaimo dvaro svečių kambaryje arba apsilankyti viename iš dvaro sodo renginių. Vienas ryškiausių Vidžemės vėlyvosios gotikos ir baroko pavyzdžių yra Burtniekų bažnyčia. Nuo jo bokšto atsiveria vaizdas į įspūdingą kaimo peizažą ir Burtniekų ežerą. Daugiau apie Valmieros krašto kultūros istorijos ir architektūros perlus žr. čia.

Valmieros apskrities TOP renginiai

Valmieroje ir jos apylinkėse organizuojamos įvairios šventės su pačia įvairiausia mažiems ir dideliems skirta programa, tradiciniais ritualais ir sportine veikla – čia galima pajusti malonią atmosferą ir pažinti vietos kultūrą.

  • 09.02. Valmieros skonių pusmaratonis
  • 09.08-09. IX Kuokmuižos šventė Kuocėnuose
  • 10.14. Istorinė Simjūdo mugė Valmieroje

Bus galimybė patirti nepamirštamų skonių malonumą Valmieros restoranuose arba kavinėse. O nakvynės vietų šeimininkai pasirūpins ramiu poilsiu pasimėgavus įvairiapusiška turizmo pasiūla. Išsirink sau tinkamiausią čia.

Jei norite susipažinti su žymiausiomis Valmieros ir apskrities lankytinomis vietomis lydimi gido, leiskitės į ekskursiją kartu su vienu iš entuziastingųjų Valmieros apskrities atstovų. Daugiau apie ekskursijas su gidu žr. čia.