Nepakeičiama profesija užtikrinanti būtiną organizacijos veiklą

Visos valstybinio sektoriaus organizacijos privalo dokumentuoti kiekvieną prekių ar paslaugų pirkimą, o pirkimus vykdyti optimaliai, tausoti mokesčių mokėtojų lėšas. Tą užtikrina viešųjų pirkimų specialistas. Nors atskirų viešųjų pirkimų studijų Lietuvoje nėra, tik viešųjų pirkimų teisės, bet darbuotojai reikalingas žinias įgyja kasdien vykdydami viešuosius pirkimus ir išlaikę pirkimų specialisto egzaminą. „Darbdaviams ieškant aukščiausių kompetencijų darbuotojų, gero viešųjų pirkimų specialisto gyvenimo aprašyme turėtų atsispindėti nuolatinis kvalifikacijos tobulinimas, žinių, susijusių su Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimais, atnaujinimas ir praktinis taikymas, ne mažiau svarbi motyvacija spręsti kylančius iššūkius. Žinoma, svarbu ir kruopštumas, atida detalėms, geri komunikacijos įgūdžiai, kadangi viešieji pirkimai organizacijoje vyksta įsitraukiant ne vienam žmogui“, – pastebi R. Stepanovaitė.

Labai prasminga ir visoje darbo rinkoje pritaikoma patirtis

Viešųjų pirkimų sritis aiškiai reglamentuota įstatymu, bet kiekvienas pirkimų specialistas turi laisvės ruošdamas tvarkas ir taisykles atsižvelgiant į organizacijos veiklos specifiką. Šiuo metu Lietuvos kultūros taryba kaip tik ieško viešųjų pirkimų koordinatoriaus, kuris planuotų ir organizuotų viešuosius pirkimus, teiktų informaciją apie įvykdytus pirkimus, aktyviai dirbtų su pirkimų iniciatoriais ir jų kompetencijų ugdymu. „Darbas Taryboje vyksta komandiniu principu – nuolat tariamės, konsultuojamės, kreipiamės į išorės ekspertus. Mūsų pagrindiniai pirkimai yra susiję su paslaugų įsigijimu, o prekių įsigyjame nedaug. Vienos svarbiausių – kultūros ir meno ekspertų paslaugos, kurios užtikrina efektyvų LKT sprendimų dėl projektų finansavimo priėmimą. Šių sprendimų poveikį tiesiogiai jaučia šalies kultūros organizacijos ir kūrėjai. Taip pat įsigyjame tyrimų paslaugas, kurių rezultatai padeda priimti kokybiškesnius sprendimus dėl organizacijos veiklos ar net kultūros politikos vystymo“, – teigia R. Stepanovaitė.

 Administracijos direktorė R. Stepanovaitė, J. Suslavičiūtės nuotrauka

Ji priduria, kad darbas Taryboje prasmingas ir prisideda prie įvairių žmonių ir organizacijų gerovės, komanda draugiška ir ambicinga, nes siekia tapti pavyzdžiu ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių kolegoms. Taryba deda daug pastangų stiprindama kiekvieno darbuotojo kvalifikaciją, taikydama naujus vadybos modelius, o darbas vyksta hibridu ir yra lanksčios darbo valandos. „Prie komandos prisijungusiam viešųjų pirkimų specialistui ketiname apmokėti kvalifikacijos tobulinimo kursus, išorinių konsultantų paslaugas, jei prireiks – viešųjų pirkimų specialisto atestatą. Mums labai svarbu, kad naujas darbuotojas įsijungtų sklandžiai ir lengvai“, – sako Tarybos administracijos direktorė.

 Lietuvos kultūros taryba, Vytenio Budrio nuotrauka

Niekad nenusibostantis darbas.

Visiems viešojo sektoriaus darbuotojams keliami aukšti skaidrumo ir efektyvumo standartai. R. Stepanovaitė pasakoja, kad „pirkimų procesas užtrunka, todėl pirkimus reikia gerai planuoti, laikytis nustatytų terminų, reaguoti greitai ir skatinti tą daryti visus šio proceso dalyvius. Nors darbas su pirkimais iš esmės reiškia darbą su daugybe dokumentų, tačiau yra ir kita, itin dinamiška tokio darbo pusė – nuolatinė komunikacija su skirtingomis šalimis. Tai ir pirkimus inicijuojantys organizacijų darbuotojai, tiek tiekėjai, taip pat – konsultacijas teikiantys asmenys. Todėl darbas niekada nebūna nuobodus.“ Viešųjų pirkimų specialisto profesija paklausi jau kurį laiką, o gerų specialistų poreikis tik didėja. Tol, kol valstybė investuos į viešąsias paslaugas ir atitinkamai į jas kuriančias organizacijas, tol ir viešųjų pirkimų specialistai turės darbo. Kitaip tariant – šios profesijos paklausa neišnyks niekada.