Aukštos kvalifikacijos inžinierių trūkumas – ne tik mūsų šalyje

Viena iš techninių mokslų atstovų ir verslų aktualizuotų problemų – kvalifikuotų inžinierių trūkumas, jaučiamas visame pasaulyje. Inžinerinės krypties išsilavinimas neretai dominuoja ir darbo skelbimų reikalavimų skiltyse. Ypač juntamas aukštos kvalifikacijos elektros inžinierių stygius. Kvalifikuoti specialistai darbdavių tiesiog išgraibstomi: jie gali tikėtis patrauklaus atlyginimo, išskirtinių privilegijų ir sąlygų, jiems atsiveria sėkmingos tarptautinės karjeros galimybės. Inžinerinį išsilavinimą įgiję ir užsienio kalbą mokantys jaunuoliai greitai ir ilgam įsitvirtinti darbo rinkoje gali ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Į „CONSTRO" įdarbinti specialistai aprūpinami viskuo: darbo rūbais, įrankiais, organizuojamos kelionės į objektus bei į darbą, apmokamas ir apgyvendinimas. Bet jauniesiems specialistams svarbiausias kriterijus – padirbėti kartu su patyrusia komanda ir taip įgauti taip reikiamos praktikos, siekiant karjeros tikslų.

Pasiruošę užsiauginti praktikantus

„CONSTRO" reguliariai į kolektyvą priima ne tik naujus darbuotojus, bet ir praktikantus. Įmonė bendradarbiauja su universitetais, kolegijomis, profesinėmis mokyklomis.

Studentai kelias savaites trukusią praktiką yra atlikę Vokietijoje, Suomijoje bei kitose užsienio šalyse. Pasak jaunuolių, praktika atitinka studijų programą, papildo ją ir padeda pagilinti specialybės žinias, kurios itin praverčia būsimai karjerai. „CONSTRO" praktikantai užsienyje turi galimybę ir susipažinti su vietine kultūra, aplankyti įžymiausias regiono vietas bei turiningai praleisti laisvalaikį. Nemažai praktikantų įmonėje randa nuolatinę darbo vietą.

Jau nuo pirmųjų praktikos dienų studentai tampa įmonės dalimi: jie vyksta į objektus, dalyvauja renginiuose ir pan.

Išnaudoja įvairius būdus pritraukti naujuosius specialistus

Kaip ir kasmet vėlyvą rudenį, šiemet jau 18-ąjį kartą Kaune įvyko KTU „WANTed" karjeros dienos. Renginyje dalyvavo per 140 įmonių, tarp kurių – ir viena didžiausių Vakarų regione pramoninės statybos, elektros inžinerijos įmonių – „CONSTRO". Išskirtinai įrengtame įmonės stende – puikiai ją reprezentuojančioje erdvėje – buvo galima išmėginti dviratį, kurio veikimas pagrįstas vėjo jėgainės principu: nepertraukiamai minant pedalus gaminama elektros energija, dėl to šviečia LED lemputės. Įmonės stendas savo unikalumu patraukė ne tik daugybės studentų, bet ir žinomų Lietuvos žmonių dėmesį.

Renginyje netrūko nei siurprizų, nei prizų: už parodytą ištvermę minant pedalus ir sportiškumą studentai buvo apdovanoti. Pagrindinis prizas – JBL kolonėlė – burtų keliu atiteko vienam iš geriausiai pasirodžiusių dalyvių.

Karjeros dienose buvo galima ne tik „pasimatuoti" profesiją, pasitarti, užmegzti kontaktus ir pabendrauti su darbdaviais, bet buvo diskutuojama ir apie opiausias įvairių sektorių problemas.

Ne pliekia, bet palaiko Lietuvos švietimo sistemą

Dar visai neseniai Lietuvos švietimo sistema buvo kritikuojama dėl esą nekokybiško inžinerijos studijų proceso. Daugiausia kritikos strėlių sulaukė aukštosios mokyklos, nespėjančios prisitaikyti prie itin sparčių technologinių pokyčių. Tad galimai dėl šios priežasties stojančiųjų į inžinerinius mokslus sumažėjo bent trečdaliu.

Tačiau pastaraisiais metais technologijų ir inžinerijų sintezei skiriama vis daugiau dėmesio, mokslo įstaigos pradeda aktyviau bendradarbiauti su verslu, studentai labiau orientuojami į verslui aktualių problemų sprendimą. Tikimasi, kad artimiausiu metu modelį, kai studijų metu vyrauja tik teorija, po truputį išstums 50/50 modelis, kai analogiškai dėmesio skiriama ir teorijai, ir praktikai. Jau dabar studentai turi daugiau galimybių pritaikyti žinias praktiškai, į studijų procesą intensyviau skverbiasi ir technologijos.

KTU „WANTed" karjeros dienos renginio dalyviai pastebėjo, kad daugėja ir dėstytojų praktikų, sėkmingai derinančių darbą aukštosiose mokyklose ir įmonėse. Savo ruožtu „CONSTRO" atstovai palaiko Lietuvos švietimo sistemą ir taip pat pastebi ankstesnių jos spragų mažėjimą.

Įmonės atstovai žada ir toliau dalyvauti tokiuose renginiuose, edukuoti jų dalyvius, skatinti jaunimą savo ateitį susieti su pramonine statyba, elektros inžinerija ir joms giminingomis sritimis.