1. Ar jums suteikiamos aiškios karjeros galimybės?

Vienas pagrindinių klausimų, kurį sau reguliariai privalo užduoti kiekvienas darbuotojas – ar aš savo darbovietėje turiu augimo ir tobulėjimo galimybių, pabrėžia „Luminor" banko strateginė verslo partnerė Diana Dimskytė.

„Verta atkreipti dėmesį, ar darbdavys domisi jūsų lūkesčiais įmonėje, ar galite su juo tai aptarti, o galbūt net kartu sukurti jūsų profesinio kelio schemą, kaip atrodytų jūsų tiek horizontalios, tiek vertikalios karjeros galimybės, o gal net ir persikvalifikavimo į kitą sritį? Darbovietėje, kurioje skatinama vaidmenų kaita, karjeros galimybės dažnai būna aiškios ir darbuotojams suteikiamos sąlygos imtis naujų iššūkių", – pastebi D. Dimskytė.

 Martyna Dručiūnienė

2. Ar jums suteikiamos galimybės mokytis?

Skirtinguose sektoriuose patirtį kaupusi, o po kelių metų pertraukos sugrįžusi dirbti į „Luminor" banką, verslo klientų projektų vadovės asistentė Martyna Dručiūnienė pasakoja, kad jai itin svarbu, ar darbdavys skatina kelti kvalifikaciją ir palaiko iniciatyvą mokytis.

„Į darbuotojų gerovę orientuotos darbovietės skatina darbuotojus kelti kvalifikaciją ir palaiko iniciatyvą mokytis: sudaro sąlygas studijuoti, suteikia atostogų mokslo darbų rengimui ir pačios aktyviai darbuotojams siūlo dalyvauti profesiniuose mokymuose. Pavyzdžiui, „Luminor" banke turime specialią mokymų platformą, kurioje galime gilinti žinias ir įgūdžius, tiek profesijos, tiek asmenybės tobulinimo srityse", – pasakoja M. Dručiūnienė.

Ji pataria atkreipti dėmesį, ar jūsų įmonė siūlo mokymo programas, finansuoja mokymo kursus arba skatina dalyvauti seminaruose, konferencijose ir pan.

3. Ar leidžiama daryti klaidų ir iš jų mokytis?

Per dešimtmetį nuo praktikanto ir asistento pozicijos sėkmingai į „Luminor" banko mažmeninės bankininkystės vadovus pakilęs Edvinas Jurevičius siūlo įsivertinti, kaip jūsų darbovietė reaguoja į klaidas.

„Mes darbe nuolat skatinami kurti ir bandyti, todėl natūralu, kad ne visuomet pavyksta pasiekti trokštamą rezultatą iš pirmo karto. Su bendradarbiais dalinamės grįžtamuoju ryšiu ir patarimais, į ką atkreipti dėmesį, ką patobulinti, kad ateityje pasiektume geriausią, koks tik įmanomas, rezultatą. Bandydami mokomės ir tokiu būdu augame. Jeigu savo darbovietėje susilaukiate kritikos net ir dėl menkiausių klaidų ar už jas sulaukiate papildomų nuobodų, greičiausiai jaučiate nuolatinę įtampą, kyla dvejonių dėl savo gebėjimų ar naujų idėjų kėlimo ir įgyvendinimo", – tvirtina jis.

4. Ar jums padedama suderinti profesines ambicijas ir asmeninę gerovę?

D. Dimskytė pastebi, kad darbuotojais besirūpinančios įmonės nubrėžia aiškias ribas tarp darbo ir asmeninio laiko, valdo darbo krūvį, nepiktnaudžiauja viršvalandžiais, atsižvelgia į darbuotojų šeiminę situaciją, skatina atostogas.

„Pažiūrėkite iš šalies, kaip jūsų darbdavys brėžia šias ribas. Jeigu neturite galimybių suderinti profesinį ir asmeninį gyvenimą, kokybiškai pailsėti, nebūsite laimingas ne tik asmeniniame gyvenime, bet ir darbe gali trūkti pozityvumo, produktyvumo", – teigia „Luminor" banko strateginė verslo partnerė.

5. Ar darbdavys jus girdi ir pasitiki jumis?

Vienose darbovietėse vertinami stropiai savo tiesioginius darbus atliekantys, tylūs ir „patogūs" darbuotojai, kitose darbuotojai raginami inovuoti ir kasdien daryti pažangą. Pasistenkite paanalizuoti, kaip jūsų darbovietėje priimamos naujos idėjos ir ar egzistuoja būdai naujovėms siūlyti bei įgyvendinti.

„Pavyzdžiui, mūsų organizacijoje idėjos yra apsvarstomos ir vertinamos komandose, jos dažniausiai prisideda prie sklandesnių procesų, darbų optimizavimo, darbinės aplinkos tobulinimo. Visada smagu jaustis įvertintai ir išgirsti nuoširdų „Ačiū", – pasakoja M. Dručiūnienė.

E. Jurevičius prideda, kad kasdienės motyvacijos suteikia ir tai, kad pasiūlius idėją, yra galimybė ir ją įgyvendinti.

 Edvinas Jurevičius

„Jeigu nusprendžiame imtis pasiūlytos veiklos, idėjos iniciatorius įtraukiamas ir į įgyvendinimą, nes kas geriau gali pasirūpinti teisingu sumanymo išpildymu, jei ne pats sumanytojas? Diegdami naujoves neretai skelbiame vidinius skatinimo konkursus, įsteigiame įvairiausių prizų, turime geriausių darbuotojų apdovanojimų tradicijas", – pasakoja „Luminor" mažmeninės bankininkystės vadovas.

6. Ar jūsų pastangos ir pasiekimai yra įvertinami?

D. Dimskytė pataria atkreipti dėmesį į tai, ar jūsų darbdavys vertina jūsų ir kolegų atliktą darbą, atsižvelgia į sėkmingus rezultatus. Tai gali būti daroma tiek oficialių pripažinimo programų, renginių, apdovanojimų metu, tiek ir neoficialiuose asmeniniuose, komandos susirinkimuose įgarsinant ir padėkojant už jūsų pasiekimus.

Anot M. Dručiūnienės, jos darbo vietoje yra įprasta pasidžiaugti kolegų sėkme, pasiektais gerais rezultatais, įvykdytais planais.

„Yra vykdomi geriausių projektų rinkimai, ketvirčio rezultatų stebėjimai, bendros šventės ir renginiai, geriausiųjų apdovanojimai. Manau, tai yra labai svarbu siekiant palaikyti gerą atmosferą ir norą siekti geriausių rezultatų", – tvirtina pašnekovė.

7. Ar jaučiate, kad darbo pobūdis atitinka jūsų asmenines vertybes?

Apmąstykite, kokios vertybės yra svarbios jums ir ar jos sutampa su jūsų darbu. Kritiškai pažvelkite į savo įmonės veiklos principus, socialinę atsakomybę, viziją ir misiją, jūsų paties pareigų suderinamumas su jūsų vertybėmis.

„Dirbdama organizacijoje, kurios vertybės sutampa su mano principais, jaučiu komforto, pasitikėjimo jausmą ir galiu tinkamai atstovauti savo įmonę. Man svarbiausios vertybės yra pasitikėjimas, atsakomybė ir komunikacija, tiek dirbant komandoje, tiek bendraujant su klientais", – priduria M. Dručiūnienė.

E. Jurevičiaus priduria, kad darbuotojai dažnai veikia iš inercijos, nesusimąstydami apie darbo prasmę, nors turėtų siekti dirbti ten, kur gali patirti savirealizacijos jausmą, veikti tai, kas atitinka vertybinį pagrindą ir gyvenimo būdą.

„Tuomet darbas tampo gyvenimo dalimi ir teikia malonumą kiekvieną dieną. Man labai svarbu būti sąžiningu su savimi ir kitais, atvirai komunikuoti ir kurti bendravimo erdvę, kurioje kiekvienas gali laisvai reikšti mintis. Vertinu žmones, kurie domisi, ieško ir klausia, kai neturi visų atsakymų. Man labai imponuoja mėgiamos futbolo komandos „FC Everton" šūkis „Nil satis nisi optimum", kuris išvertus iš lotynų reiškia „Tik geriausias yra pakankamai geras", – sako jis.