I mitas: geriausia likti vienoje srityje

Daug darbuotojų iki šiol klaidingai įsivaizduoja, kad tam, jog būtų vertinami darbdavių, privalo ilgą laiką gilintis tik į vieną sritį, teigia D. Dimskytė. Vis dėlto taip žmonės dažniausiai tik riboja save ir neišbando galimybių, kurios galėtų juos dar labiau praturtinti tiek profesiškai, tiek asmeniškai.

„Nuolat besikeičiančioje darbo rinkoje, gebėjimas išbandyti savo jėgas ir prisitaikyti įvairiose aplinkybėse yra neįkainojamas. Pavyzdžiui, gebėjimas kūrybiškai mąstyti ir spręsti problemas gali praversti ir klientų aptarnavime, ir sprendžiant labiau strategines problemas“, – sako D. Dimskytė.

Patirtį keliuose sektoriuose kaupusi ir po kelių metų pertraukos į „Luminor“ banką sugrįžusi dirbti verslo klientų projektų vadovės asistentė Martyna Dručiūnienė teigia, kad įvairios darbo patirtys padeda gilinti savo gebėjimus ir žinias.

„Kadangi pati turiu daug skirtingo darbo patirties, džiaugiuosi, kad galėjau save išbandyti ir viešajame, ir privačiame sektoriuje, ir banke, ir aviacijoje. Patarlė „Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi“ čia puikiai tinka. Be to, vien „Luminor“ banke dirbu jau trečioje pozicijoje, esu patenkinta šiais pasirinkimais ir tikiuosi, kad tai nebus paskutinė stotelė“, – šypsosi M. Dručiūnienė.

 Martyna Dručiūnienė

II mitas: klaidos yra karjeros pabaiga

Nors daugeliui mūsų nepatinka klysti ir pripažinti, kad kažko nesugebame, nežinome, ar kad esame neteisūs, tačiau darbuotojai ir darbdaviai vis dažniau vadovaujasi principu, kad neklysti gali tik nieko nedarantys ir jokioms naujovėms nesiryžtantys žmonės, teigia D. Dimskytė.

Per dešimtmetį nuo praktikanto iki „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovo pareigų sėkmingai pakilęs Edvinas Jurevičius priduria, kad darbe svarbu į klaidas žiūrėti kaip į galimybę mokytis, tobulėti.

„Pavyzdžiui, „Luminor“ banke esame skatinami imtis iniciatyvų, kurti ir bandyti – juk natūralu, kad ne visuomet pavyksta pasiekti trokštamą rezultatą iš pirmo karto. Todėl siekiame dalintis grįžtamuoju ryšiu, patarimais, į ką atkreipti dėmesį, įsivertinti tobulintinas vietas, kad atlikus korekcijas gautume geriausią galimą rezultatą“, – sako E. Jurevičius.

III mitas: darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra yra antraeilis dalykas

D. Dimskytės manymu, visais laikais buvo į darbą susikoncentravusių ir profesinių aukštumų asmeninio gyvenimo sąskaita pasiekusių kūrėjų, išradėjų ar verslininkų. Tačiau dažnai girdime, kad tokie žmonės anksčiau ar vėliau perdega, gailisi mažai laiko skyrę artimiesiems ar kitai mėgstamai veiklai.

„Tad siūlyčiau savęs paklausti – ar vieninteliu gyvenimo tikslu pasirinkus darbą, ateityje jums neteks jaustis panašiai? Kiekvienas mūsų ne galime turėti asmeninį gyvenimą, o netgi privalome. Darbo ir asmeninio gyvenimo balansas svarbus gerai bendrai psichologinei ir emocinei savijautai, o tai galiausiai padeda ir darbingumui“, – įsitikinusi „Luminor“ banko strateginė verslo partnerė.

IV mitas: lyderiaujama tik užimant aukštesnes pozicijas

Klaidinga lyderystę tapatinti su vien tik su vadovavimu tiesioginiams „pavaldiniams“, sako D. Dimskytė. Tuo įsitikinę darbdaviai dažnai slopina savo darbuotojų kūrybinį ir lyderystės potencialą, o šiuo mitu tikintys darbuotojai apsiriboja pasyviu vaidmeniu ir praranda galimybę giliau įsitraukti į savo darbą.

„Tačiau tikroji lyderystė peržengia įprastos vadybos ribas – juk vadovauti galima ir savo projektams. Todėl skatinti darbuotojus imtis savo iniciatyvų ir jas paremti yra ne mažiau svarbu nei skirti jiems tinkamas užduotis“, – sako D. Dimskytė.

Pasak E. Jurevičiaus, laisvė veikti ir savarankiškai priimti sprendimus, o ne būti tik vykdytoju, darbuotojui kelią pasitikėjimą savimi, pasitenkinimą darbu.

„Galimybė kurti, siūlyti ir įgyvendinti naujus veikimo, komandos formavimo ar lyderystės būdus yra būtent tai, kodėl „Luminor“ banke su užsidegimu pradedame naują darbo dieną. Čia mes atvirai priimame visus pasiūlymus, juos įvertiname ir jeigu nusprendžiame imtis pasiūlytos veiklos, idėjos iniciatorius įtraukiamas ir į įgyvendinimą – kas geriau gali pasirūpinti teisingu sumanymo išpildymu, jeigu ne pats sumanytojas?“ – klausia E. Jurevičius.

 Edvinas Jurevičius

V mitas: pasitenkinimas darbu priklauso tik nuo pareigų ir didelės algos

M. Dručiūnienės manymu, pasitenkinimą darbu sukuria ne vien pats darbo pobūdis ir atlygis už jį – dažnai didelį pasitenkinimą teikia mažiau apčiuopiami darbo aspektai: sutampančios vertybės, galimybės tobulėti ir kiti.

„Svarbiausi aspektai – sudarytos tinkamos darbo sąlygos, motyvuojantis darbo užmokestis, galimybė save realizuoti, tobulėti, būti įvertintam, jaučiamas pasitikėjimas iš kolegų ir vadovų, suteikiamos papildomos naudos darbuotojams. Man asmeniškai neįkainojamas pliusas yra ir galimybė dirbti lanksčiai, iš namų“, – priduria M. Dručiūnienė.