Jei šias Kalėdas norite pasitikti mėgaudamiesi gražiu švenčių laukimu, Kalėdų eglutę užsisakykite iš Christmastree Lietuva. Išskirtinio grožio ir itin ilgai džiuginančios lietuviškos eglutės bei keniai pristatomi tiesiai į jūsų namus ir išvežami po švenčių nemokamai!

Kodėl per Kalėdas puošiame eglutes?

Manoma, kad dar senovėje romėnai Žiemos saulėgrįžą švęsdavo savo namus ir šventyklas papuošdami žaliuojančiais augalais ir jų šakelėmis.

Viduramžiais tradiciją puošti žaliuojančias šakeles pratęsė bažnyčios. Kalbama, kad pirmieji Kalėdų eglutę miesto centrinėje aikštėje papuošė latviai, vėliau tai pradėta daryti ir įvairiuose Vokietijos kraštuose.

Vokiškų šaknų turintis Anglijos princas Albertas 1840 metais sumanė nustebinti savo žmoną karalienę Viktoriją ir jai nupirko kalėdinę eglutę į namus. Tokiu būdu tradicija puošti Kalėdų eglutę dar greičiau nuvilnijo per daugelio turtingų didikų namus.

21 amžiuje Kalėdų ir jų laukimas jau nebeįsivaizduojamas be kalėdinės eglutės namuose. Dabar ji reprezentuoja viltį, kuri namuose šviečia net ir tamsiausią žiemos naktį.


Kada reikia pradėti puošti Kalėdų eglutę?

Anksčiau buvo įprasta Kalėdų eglutės puošimo išlaukti iki pat šv. Kūčių dienos. Būtent tądien seneliai ir protėviai puošdavo kalėdinę žaliaskarę. Tačiau dabar ypač išpopuliarėjo ankstesnis Kalėdų eglės papuošimas namuose.

Kalėdų eglutę namuose galima puošti vos tik prasidėjus prieškalėdiniam susikaupimo laikotarpiui – Adventui – kuris šiemet prasideda lapkričio 27 dieną.

Kalėdinių eglučių sodinukus vazonuose, kirstas Kalėdų eglutes ir kėnius rekomenduojama papuošti ne anksčiau nei likus 3 savaitėms iki Kalėdų. Priešingu atveju, žaliaskarės švenčių gali ir nebesulaukti.

Populiariausios Kalėdų eglučių rūšys

Ilgą laiką Lietuvoje žmonės namuose puošdavo tik gyvas lietuviškas kalėdines eglutes, kurios savo populiarumo nepraranda ir šiandien. Tačiau bėgant laikui, naujoves mėgstantys lietuviai ėmė dairytis pavyzdžių užsienyje ir atrado ne ką mažiau puošnesnį Kalėdų medį – kėnį. Dabar šie du Kalėdiniai medžiai yra absoliutūs lietuvių favoritai.

Lietuviškos eglutės ir jų privalumai

Paprastą lietuvišką kalėdinę eglutę į savo namus renkasi tradicijas mėgstantys lietuviai. Kalėdinės eglutės didžiausias privalumas – natūralus ir gaivus miško kvapas. Būtent be šio kvapo savo namų šventiniu laikotarpiu neįsivaizduoja daugelis lietuvių. Natūraliai žalia eglutės spalva, tankios žiemą primenančios šakos, o kur dar ir po visus namus sklindantis nuostabus kvapas? Tikriausiai jau supratote, kodėl lietuviška Kalėdų eglutė daugelį metų nesitraukia iš pagrindinių lentynų.

Ilgesnį laiką pabuvusi šiltoje aplinkoje, lietuviška Kalėdų eglutė ima mesti savo spyglius, todėl yra labai svarbu užtikrinti jai gerą vietą namuose: kuo toliau nuo radiatorių ir židinių. Lietuvišką eglutę namuose rekomenduojama statyti likus 1–2 savaitėms iki švenčių, taip užtikrinant, kad ji išsilaikys visa šventinį laikotarpį.

Kėniai ir jų privalumai

Kėniai savo išvaizda nedaug skiriasi nuo paprastos lietuviškos kalėdinės eglutės. Kėniai pasižymi standžiais žalios spalvos spygliais, o jų spygliai – nebyra. Būtent dėl to kėnis puikiai tinka namuose, kuriuose gyvena vaikai. Be to, kėnis neskleidžia stipraus kvapo, todėl jis yra tinkamas ir alergiškiems žmonėms. Užsienyje kėnis yra vertinamas dėl ypatingo ištvermingumo, todėl galite būti ramūs, kad jis jūsų namuose kuo puikiausiai išsilaikys visą šventinį periodą.

Kaip papuošti Kalėdų eglutę?

Įsigijus kalėdinę eglutę ir ją atvežus į namus, pirmiausia, išrinkite jai tinkamiausią vietą. Apsvarstykite, kur ji bus labiausiai matoma ir kurioje vietoje ji suteiks namams daugiausia jaukumo. Idealiu atveju kalėdinę eglutę vertėtų statyti arčiausiai elektros lizdo, mat gausybę laidų namuose tikrai neatrodys skoningai. Taip pat eglutę statykite atokiau nuo radiatorių ir židinių.

Įsitikinkite, kad medžio stovas yra stabilus, o kalėdinė eglutė ar kėnis yra tvirtai įstatyti į jį. Šiek tiek pakedenkite kalėdinės eglutės ar kėnio šakas bei palikite šiek tiek daugiau vietos praėjimui.

Uždėję lemputes, nuspręskite, kokia spalvų paletė puikuosis ant jūsų kalėdinės eglutės. Įprastai ekspertai rekomenduoja kalėdinę eglutę puošti 2–3 spalvomis, siekiant jos neperkrauti. Populiariausios tradicinės spalvos, puošiant kalėdinę eglutę, vis dar išlieka sidabrinė, auksinė, raudona ir žalia.

Apibendrinimas

Kalėdinė eglutė šventiniu laikotarpiu namams suteikia ne tik džiugesį. Šaltuoju metu laiku ji namuose tampa šviesesnio rytojaus, vilties ir tikėjimo simboliu. Būtent dėl to žiemos švenčių savo namuose be kalėdinės eglutės neįsivaizduoja beveik kiekvienas lietuvis.

Išsirinkti gyvą kalėdinę eglutę internetu yra labai paprasta. Internetinėje Christmastree Lietuva parduotuvėje rasite įvairių dydžių lietuviškų eglučių ir kėnių. Jie taip pat pasirūpins, kad daugiau nebereikės purvinti automobilio ar drabužių po sunkios eglutės transportavimo į namus ir iš jų pasibaigus šventėms bei pyktis su antra puse dėl iki Vėlykų stovinčios eglutės. Gražių ir jaukių jums švenčių!