Du mamos padovanoti aviliai, virtę gražiu šeimos verslu

„Medus – pagrindinis bičių ūkio produktas, kurį rastume daugelio mūsų namuose, tačiau tikrai ne vienintelis, kuris gali būti puikia artėjančių švenčių dovana“, – sako „Saulės midus" vadovė Roma Mačienė.

Šiandien 150 bičių šeimų ūkį valdanti Roma yra viena iš nedaugelio moterų šiame versle ir pirmoji licencijavusi midų Lietuvoje. Savarankiškai auginti bites Roma pradėjo daugiau nei prieš 30 metų, kai vestuvių proga iš mamos gavo du avilius. Ši dovana buvo tarsi šeimos tradicijų tąsa, su kuria moteris perėmė ir kelių kartų bitininkystės žinias bei patirtį.

Nepaisant to, kad avilių kiekis kasmet sparčiai didėjo, apie tai, kad ši sritis gali tapti verslu, moteris susimąstė tik tuomet, kai bičių šeimų skaičius perkopė keturiasdešimt. Tai buvo racionalus sprendimas, kurį reikėjo priimti įvertinus tą faktą, kad tokiam ūkiui prižiūrėti tik vieno žmogaus ir savaitgalių nebepakanka. O tai, kad ši veikla gali būti ir perspektyvi, moteris įsitikino matydama sėkmingos bitininkystės pavyzdžius kitose šalyse.

Medus – tik vienas iš daugybės bičių ūkio produktų

Nors dauguma bičių auginimą sieja tik su medumi, iš tiesų ši veikla kur kas platesnė. Medaus sukimo sezonas prasideda balandžio, gegužės mėnesiais, kai bitės surenka pirmąjį nektarą iš pavasarį žydinčių augalų, ir baigiasi rudenį, išsukant vasaros metu bičių suneštą nektarą.

Taigi taip ūkis pasipildo tokiais surinktais turtais, kaip bičių duonelė, pienelis, pikis, žiedadulkės. Per likusius metų mėnesius didesni ūkiai, tokie kaip „Saulės midus“, kurie turi užtektinai resursų, gamina kitus bičių produktus – vaško plokšteles, žvakes bei midų.

Dar viena „Saulės midaus“ veikla – edukacijos: vaško žvakių gamyba, įvairiausios paskaitos bitininkystės tematika. Taip pat rengiamos midaus – natūralios fermentacijos medaus gėrimo – degustacijos, į kurias dažnai užsiregistruoja didesni žmonių kolektyvai.

Bičių gaminiai – ne tik praktiška, bet ir labai vertinga dovana

Visi šie produktai mūsų kraštuose plačiai naudojami ištisus metus, tačiau pasak „Saulės midus“ vadovės Romos Mačienės, jie itin paklausūs tampa šaltuoju metų sezonu. Bičių gaminius žmonės įsigyja ne tik asmeninėms reikmėms, bet ir mielai dovanoja kitiems per didžiąsias metų šventes.

Lietuvoje surinkti bičių produktai, tokie kaip medus, bičių duonelė ar pikis – ne tik praktiška ir universali dovana, bet taip pat ir labai naudinga, kai norime pasirūpinti mums artimų žmonių gera savijauta.

Bičių duonelė – nepakeičiamas produktas imuniteto stiprinimui

Bičių duonelė labai vertingas papildas, kurio sudėtyje yra dauguma žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Joje gausu įvairių vitaminų, baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų ir net fermentų. Todėl bičių duonelė plačiai vartojama ne tik imuniteto stiprinimui, smegenų, širdies, kraujagyslių ar virškinimo veiklos gerinimui, bet ir kaip efektyvus papildas gydant įvairias ligas ar po operacijų greitesniam atsistatymui.

Pasak R. Mačienės, šį produktą itin verta vartoti šaltuoju metu sezonu 1–2 mėnesius, o padarius kelių mėnesių pertrauką, ciklą galima ir vėl kartoti. Bičių duonelė geriausiai pasisavinama iš lėto kramtant, tačiau ji taip pat gali būti vartojama ir su jogurtu ar sultimis, jei norima neutralizuoti šiek tiek rūgštoką jos skonį.

Pikis – natūralus vaistas nuo daugybės ligų

Dar vienas vertingas bičių produktas, kuris puikiai tiks dovanoms, – bičių pikis. Kaip ir duonelė, šis gaminys savo sudėtyje turi daugybę vertingų medžiagų bei vitaminų, o dėl savo poveikio jis laikomas ir natūraliu vaistu nuo daugybės ligų. Pikis padeda kovoti su organizme vykstančiais uždegiminiais procesais (pikis dar kartais vadinamas natūraliu antibiotiku), mažinti skausmą ir tinimą, gali paspartinti žaizdų gijimą ir audinių regeneraciją.

Pikis, kaip ir kiti bičių produktai, gali būti vartojamas net ir neturint jokių nusiskundimų – kaip efektyvi profilaktinė priemonė, padedanti stiprinti imunitetą ir organizmo atsparumą įvairioms ligoms.

Natūralaus bičių vaško žvakės – jaukumas ir šiluma

Kuomet visi sveiki, energingi ir žvalūs, tai ir šventės mielos. Jos bus dar jaukesnės laukiant Kalėdų prie vakarinės žvakių šviesos. Tai gali tapti jūsų šeimos tradicija.

Rankų darbo, su meile pagamintos žvakės – 100 proc. natūralaus bičių vaško, be sintetinių ar kitokių priedų. Vaškas surenkamas Mačių ūkio bityne, žvakių dagtys medvilninės.

Ne mažiau svarbi ir išvaizda. Žvakės su reljefiniais vaizdais, sukuriančiais ypatingą nuotaiką – eglės, namukas su rūkstančiu kaminu, Kalėdų nakties vaizdas, miesto panorama. O kur dar žaismingos žvakės-figūrėlės: eglės, nykštukai, kankorėžiai, Dievo motina su kūdikėliu...

„Mums miela matyti ir girdėti, kaip tokios mūsų ūkio dovanos paliečia širdis. Regis, paprasta, tačiau drauge – šilta, nuoširdu, jauku. Tai apie Kalėdas – apie šeimą, dalijimąsi meile ir buvimu drauge. Tokios smulkmenos tik pastiprina tą emocinį išgyvenimą, kuris šildo labiau nei tūkstančius kainuojančios dovanos“, – įsitikinusi R. Mačienė.