Pasak „Fazer Lietuva“ rinkodaros ir komunikacijos vadovės Eglės Kašėtės, bendradarbiavimas su Maltos ordino pagalbos tarnyba prasidėjo 2013-ųjų lapkritį į labdaros organizaciją nuvežus iki šiol populiarumo neprarandančios juodos „Bočių“ duonos.

„Ši gaminių šeima „Gardėsio“ prekių krepšelyje skaičiuoja jau ne vieną dešimtį metų ir yra kepama su pagarba tradicijoms, kurios savotiškai yra užkoduotos gaminių šeimos pavadinime. Jokia paslaptis, kad pagrindiniai jos vartotojai yra senoliai. Net ir šiomis dienomis dažnai sulaukiame jų skambučių, giriančių „Bočių“ duonos linijos gaminius. Tad prieš dešimt metų, artėjant Kalėdoms, būtent šios duonos įkvėpti ir pradėjome bendradarbiavimą su Maltos ordino pagalbos tarnyba“, – bendradarbiavimo pradžią prisimena „Fazer Lietuva“ atstovė.

Per 10 metų įmonė padovanojo beveik 0,5 mln. duonos gaminių

E. Kašėtė pabrėžia, kad duonos gamintojų bendradarbiavimas su maltiečiais nėra tik proginis, tik šventinių akcijų laikotarpiu, o nuoseklus, kasdieninis, savanoriškas įmonės įsipareigojimas labdaros organizacijai nuolat tiekti savo gaminamą produkciją.

„Mūsų paramą duonos gaminiais maltiečių globojami senoliai gauna kiekvieną savaitę, ištisus metus. Esame paskaičiavę, kad kas mėnesį išdaliname apie 3670 vienetų 20 skirtingų rūšių duonos gaminių. Iš viso per mūsų bendradarbiavimo dešimtmetį Maltos ordino pagalbos tarnybai skyrėme per 403 tūkstančių vienetų duonos gaminių už beveik 106 tūkstančius eurų“, – sako „Fazer Lietuva“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė.

Jos teigimu, per partnerystės su Maltos ordino pagalbos tarnyba laikotarpį labdaros organizacijai iš viso buvo skirta net 42 skirtingų rūšių duonos gaminių, kurie buvo pristatyti į 58 Lietuvos vietoves.

„Esame įsitikinę, kad senoliai, kaip socialinė grupė yra labai jautri, pažeidžiama ir, deja, nepelnytai užmirštama. Todėl nuoširdžiai tikime ir visokeriopai remiame maltiečių tikslą – skurdų vargstančiųjų senjorų stalą padaryti sotesnį, įvairesnį“ – pabrėžia „Fazer Lietuva“ atstovė.

„Duonikės diena“ – pati laukiamiausia

Anot „Maltiečių sriubos“ projekto vadovės Rasos Stukienės, iš „Fazer Lietuva“ gaunama duona paprastai vežama kartą per savaitę ir vienam senoliui paskiriamas vienas kepaliukas savaitei. Pavyzdžiui, apie tūkstantį gyventojų turinčios, Raseinių rajone esančios Viduklės maltiečiai, duonos gaminių sulaukia penktadienį – visų vadinamą „duonikės“ dieną.

„Šviežia, be galo skani...Mes tokios gardžios savo vietinėje krautuvėje „negauname“. O ir įpirkti ne visada beišgalime. Labai džiaugiuosi, kad galiu išragauti visokios „duonikės“ – ir su grūdais, ir su daržovėmis, ir baltos, ir juodos“, – maltiečiams savo įspūdžius pasakoja močiutė Aldutė.

„Laukiu ne tik sriubos, bet ir duonos. Jos mano ponios viešnios“. Taip gražiai apie maltiečių vežamą sriubą ir „Gardėsio“ duoną kalba močiutė Marija. Sako, duona ant stalo jai primena vaikystę, gausios šurmulingos šeimynos, kurios jau nebėra, užstalę.

„Visada pakalbinu duonelę, padėkoju žmonėms, kurie ją kepė ir man dovanojo. Net namai ne tokie tušti atrodo, kai juose kvepia duona ir sriuba“, – švelniai kalba Marija.

Vidutiniškai kas savaitę maltiečiai globotiniams išdalija daugiau nei 600 „Gardėsio“ prekių ženklu pažymėtų duonos kepaliukų. Silpniausiems duona vežama kartu su sriuba, stipresni senoliai ateina jos pasiimti patys ar laukia su duonos lauknešėliais atkeliaujančių maltiečių savanorių.

„Šiemet duona yra vežama į 19 skirtingų Lietuvos vietovių. Per visą mūsų draugystės su „Fazer Lietuva“ laikotarpį, skurstantys žmonės galėjo paragauti net 42 rūšių duonos gaminių, kurių dėl mažų pajamų patys nusipirkti neišgali. Mūsų savanorių vežama sriuba ir riekelė duonos senyvam žmogui ne tik gyvybiškai svarbus maistas, bet ir rūpestis bei šiluma, kurių jam taip trūksta.Džiaugiamės, kad mūsų organizacijų DNR sutampa, siekiant palengvinti vienišų, skurstančių senolių gyvenimą“, – sako maltiečių projektų vadovė R. Stukienė.

Aukoti galite SMS ir skambučiais 1410 – 10 eurų, 1485 – 5 eurai. Didesnę sumą ir reguliarią paramą galima skirti interneto svetainėje maltieciusriuba.lt. Trumpaisiais numeriais aukoti galima iki šių metų pabaigos, o reguliariai – visus metus.