„Europos Sąjungos investicijos suteikė regionams naujos gyvybės. Vietos, kurios anksčiau galbūt būdavo apleistos, tapo naujais centrais“, - sakė Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas jaunimo klausimais .

Nauda ne tik jaunimui

D. Katelės teigimu, ES investicijos į regionų infrastruktūrą jau atliepė bazinius jaunų žmonių poreikius. Tačiau ekspertas pastebi, kad vis dar tenka išgirsti nuogąstavimų dėl patogaus susisiekimo trūkumo.

„Pastaruoju metu pakankamai retai tenka girdėti jaunų žmonių nusiskundimų dėl to, kad trūksta infrastruktūros. Tačiau vis dažniau iškyla klausimų dėl patogaus susisiekimo. Keliaujant tarpmiestiniais autobusais moksleiviai turi mokėti pilną kainą, o susisiekimas traukiniais vis dar nėra išvystytas, nors jis būtų priimtinesnis ir, dažnai, kur kas greitesnis už autobusus“, - sakė ministrės patarėjas.

Jis taip pat pastebėjo, kad savivaldybės planuodamos ES lėšų panaudojimą išskirtinio dėmesio jaunimui neskiria. Tačiau nors ir retai, kartais pasitaiko atvejų, kuomet savivaldybės nusprendžia nukreipti gautas lėšas į kultūrinius projektus. Vienas iš tokių, jo teigimu, Stasio Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje, kuriame atsidurs ir daug modernaus meno kūrinių, ar kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“, kuriame jauniems žmonėms sukurta ir pritaikyta erdvė kūrybai.

„Kūrybiškumo centras įkurtas Skaistakalnio parke, kuris ilgą laiką buvo apleistas, kėlė baimę vietos gyventojams, kadangi jame rinkdavosi nusikalsti linkę žmonės. Įgyvendinus projektą parkas tapo nauja traukos vieta Panevėžyje, kur šiandien renkasi menininkų ir hipsterių bendruomenė“, - pasakojo D. Katelė.

Domantas Katelė

Ministrės patarėjas tikisi, kad ateityje daugiau dėmesio bus skiriama jaunų žmonių kūrybiškumui ir meninei veiklai puoselėti. „Pragiedruliai“ ir panašaus profilio projektai ne tik pakeičia miesto veidą, bet ir įgalina jaunus žmones kurti – suteikia tam tinkamą erdvę. Galiausiai, ten dirbantys specialiai puoselėja jauną kultūrą“, - dalijosi ekspertas.

Sėkmės istorija – Rokiškyje

Vis dėlto Panevėžys nėra vienintelė savivaldybė, kurioje jaunimas gali džiaugtis jiems sukurtomis erdvėmis ir pritaikyta infrastruktūra. Rokiškio rajono savivaldybė taip pat yra įgyvendinusi ES lėšomis finansuotą projektą, kurio metu sukurta neformaliojo ugdymo infrastruktūra.

„Rengdami planą, kuriame būtų numatytas jaunimui aktualių problemų sprendimas, išsiaiškinome, jog periferijoje esantys jauni žmonės nėra patenkinti kokybišku laisvalaikiu, jiems trūksta poilsio vakarų, diskotekų, saugios erdvės, kur galėtų susitikti su draugais, pasikalbėti su suaugusiais jiems rūpimais klausimais“, - dalijosi Rokiškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorius Gediminas Kriovė.

Jo teigimu, įgyvendinus neformaliojo švietimo plėtros projektą buvo pagerinta Rokiškio rajono neformaliojo ugdymo mokyklose vykdomų neformaliojo švietimo veiklų kokybė ir padidinta jų įvairovė, atnaujinta neformalaus švietimo veiklai skirta infrastruktūra. Šia infrastruktūra, pasak G. Kriovės, naudojasi daugiau nei 1,5 tūkst. Rokiškio rajono jaunų žmonių.

 Gediminas Kriovė

„Jaunimas aktyviai sportuoja, dalyvauja jaunimo nevyriausybinių organizacijų veiklose, savanoriauja, lankosi jaunimo centruose ir erdvėse. Tačiau investicinis projektas turėjo teigiamą poveikį ne tik jaunimui, bet ir kitiems vietos gyventojams. „Pastebėjome, kad investicijų projektas leido ne tik pagerinti jaunimo darbo ir mokymosi sąlygas, kadangi šia viešąja infrastruktūra naudojasi ir kiti miesto gyventojai“, - sakė G. Kriovė.

Pasak jaunimo reikalų koordinatoriaus, ateityje planuojama plėtoti jaunimo vasaros užimtumo ir integracijos į darbo rinką programą, įrengti naują riedlenčių ir riedučių parką Rokiškio mieste, plėsti patrauklias laisvalaikio praleidimo zonas, plėsti atvirąjį darbą su jaunimu Rokiškio rajone.

Ką regi(J)onas?“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) inicijuota komunikacijos kampanija, kuria siekiama suteikti gyventojams daugiau žinių apie Lietuvos regionuose ES fondų lėšomis sukurtą ar atnaujintą infrastruktūrą ir atsiradusias kokybiško gyvenimo galimybes. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.