Sostinė, kurioje patogu ilsėtis

Vilniaus ypatybė ne tik paplūdimiai, įrengti netoli centro, gyvenamųjų rajonų, tačiau ir puiki vandens kokybė maudyklose. Tuo žavisi ne tik vilniečiai, bet ir miesto svečiai, ypač iš užsienio.

E. Steponavičius sako, kad Vilnius yra išskirtinis miestas: „Tai labai žalias, apsuptas ežerų miestas, per kurį net 35 kilometrus driekiasi Neries upė. Čia daug vietų, kurios yra ir dar gali būti pritaikytos rekreacijai. Per pastaruosius metus Vilniaus paplūdimiai labai keitėsi. Jie ne tik patogiai pasiekiami, bet kai kurie atitinka ir tarptautinius standartus, turi Mėlynosios vėliavos apdovanojimą.“

Bene patogiausiai iš centro yra pasiekiamas Žirmūnų paplūdimys. „Jis dėl savo aplinkosauginių bei paslaugų kokybės kriterijus yra įvertintas tarptautine Mėlynąja vėliava, kuri yra tarptautinis paplūdimių kokybės ženklas, atitinkantis daugybę griežtų reikalavimų. Šis paplūdimys pritaikytas ir žmonėms su negalia, čia įrengta ne tik maudykla, dušas, geriamo vandens fontanėlis, bet ir iškylų stalai, paplūdimio tinklinio aikštelė, krepšinio aikštelė“, – pasakoja E. Steponavičius.

Kitas sostinės paplūdimys, taip pat turintis Mėlynosios vėliavos apdovanojimą, – prie Balsio ežero. „Nuo Santariškių iki Žaliųjų ežerų – dar vienas patogus maršrutas, kuris miško takais labai saugiai veda iki Balsio ežero.

Tai vienas didžiausių Žaliųjų ežerų grupės ežerų nuostabios turkio spalvos vandeniu bei vienas didžiausių sostinės paplūdimių. Prie jo yra natūralių matmenų krepšinio aikštelė, kelios tinklinio aikštelės, taip pat papildomos paslaugos – valčių, irklenčių nuoma“, – vardija E. Steponavičius.

Pagalba dviratininkams – maršrutų žemėlapiai

Kad būtų patogu nuvykti į bet kurį iš trylikos sostinės paplūdimių, J. Simutis dalijasi vilniečių ir miesto svečių patogumui sukurtu optimalių maršrutų žemėlapiu, kuris padės susiplanuoti kelionę į bet kurį iš paplūdimių iš bet kurio pagrindinio miesto mikrorajono.

Jis sako, kad siūlomi maršrutai suformuoti taip, jog vestų trumpiausiu, patogiausiu bei saugiausiu maršrutu.

Kadangi didelė dalis maršrutų persidengia, paminėsime pagrindines gatves (dviračių takus), per kurias driekiasi maršrutas atitinkamai žemėlapyje priskirtomis spalvomis:


Maršrutų dviračių takai/gatvės iki Dvarčionių, Gelužės, Salotės, Valakampių I-ojo ir II-ojo, Vingio parko paplūdimių:

Žalia spalva (pagrindiniai takai/gatvės): Lizdeikos g., Vaidilutės g, Kareivių g., Nemenčinės pl., Saulėtekio al., Plytinės g., Eurovelo takas palei Nerį, Minties g., Žalgirio g., Ozo g., Neries senvagės takas, Geležinio Vilko g., Saltoniškių g., T. Narbuto g., Kęstučio g., Vingio parko dviračių takas, Pilaitės pr., Tolminkiemio g.

Raudona spalva: S.Batoro g., Manufaktūrų g., Vilnios tak., Gedimino pr., Upės g., Olimpiečių g., Žvejų g., Maironio g., Šventaragio g., Birutės Vingio tak., Dariaus ir Girėno g., Algirdo g., M.K. Čiurlionio g.

Mėlyna spalva: Kirtimų g., Gariūnų g., Dviračių takas palei A1, Gudelių g., Erfurto g., Architektų g., Pasakų parko tak., L. Asanavičiūtės g., Laisvės pr., Lazdynų tiltas, Vingio parko dviračių tak.

Violetinė spalva: Šeškinės tak., Laisvės pr., Ozo g., Gelvonų g., Ateities g., Justiniškių g., Rygos g., S. Stanevičiaus g., Kalvarijų g., Didlaukio g., Jeruzalės g., L. Giros g., Miglos g.


Maršrutų dviračių takai/gatvės iki Grigiškių, Balsio (Žaliųjų ežerų), Balžio I-ojo ir II-ojo, Tapelių I-ojo ir II-ojo paplūdimių:

Žalia spalva (pagrindiniai takai/gatvės): P. Vileišio g., Širvintų g., Kalvarijų g., Jeruzalės g., Žaliųjų ežerų g., Kareivių g., Nemenčinės pl., Balžio g., Karačiūnų g., Mities g., Žalgirio g., Geležinio Vilko g., Saltoniškių g., T. Narbuto g., Laisvės pr., L. Asanavičiūtės g., Pasakų parko tak., Architektų g., Erfurto g., Gudelių g., Gariūnų g., Dviračių takas palei A1.

Raudona spalva: S.Batoro g., Manufaktūrų g., Vilnios tak., Gedimino pr., Upės g., Olimpiečių g., Žvejų g., Maironio g., Šventaragio g., Birutės Vingio tak., Dariaus ir Girėno g., Algirdo g. Vingio parko dviračių tak., Erfurto g., Lazdynų tiltas, Naugarduko g., Saulėtekio al., Plytinės g., Šiaurės g., Centrinė g., Kairėnų g.

Violetinė spalva: Pilaitės pr., Laisvės pr., Justiniškių g., Ateities g., Fabijoniškių g., Gelvonų g., Ozo g., Didlaukio g.

Vietos, į kurias saugu vykti ir su vaikais

Susiruošus į paplūdimį dviračiu, ypač su mažesniais vaikais, daugeliui tėvų bene svarbiausias klausimas – kur galima nuvykti dviračių takais, išvengiant važiavimo gatvėmis?

„Kalbant apie miesto paplūdimius, saugiausia vykti į Žirmūnų arba Vingio parko (augintinių) paplūdimius, kuriuos įmanoma pasiekti nenutrūkstamu dviračių takų tinklų beveik iš bet kurio miesto rajono. Taip pat labai gerai dviračių takais pasiekiami Grigiškių, Valakampių, Salotės, Gelužės, Balsio paplūdimiai. Iki šių paplūdimių didžioji maršruto dalis veda kokybiškais dviračių takais ir tik mažą dalį tenka įveikti gatvėmis, kuriose nėra intensyvaus automobilių eismo“, – pataria J. Simutis.

Kaip šiek tiek pavojingesnius maršrutus pašnekovas išskiria Balžio, Tapelių ir Dvarčionių paplūdimius. „Nors didžiąją dalį kelio iki Balžio ir Tapelių paplūdimių įveiksite pasakiškai gražiu ir patogiu Nemenčinės pl. pėsčiųjų ir dviračių taku, visgi dalį maršruto teks važiuoti gatvėmis, kuriose, ypač vasaros metu, gali būti nemažai automobilių.

Kita situacija yra su Dvarčionių paplūdimiu. Šiuo metu dviračių takas, kuris turėtų atsirasti Plytinės gatvėje, dar tik projektavimo lygmenyje, todėl maršrutas iki minėtojo paplūdimio nėra itin patogus“, – padeda apsispręsti pašnekovas.

Planuojantiems kelionę dviračiu galima susipažinti su Vilniaus miesto dviračių takų tinklu, kuris leis pačiam pasirinkti savo maršrutą: https://judu.lt/pestiesiems-ir-dviratininkams/susiplanuok-kelione-dviraciu/

Keliauti – tik techniškai tvarkingais dviračiais

J. Simutis primena, kad techniškai netvarkingas dviratis kelyje – tokia pati grėsmė kaip ir techniškai netvarkingas automobilis, todėl prieš kelionę svarbu įsitikinti, jog kokybiškai veikia stabdžiai, nėra nepriveržtų varžtų ar dalių.

„Taip pat svarbu nepamiršti šviesų, kurias būtina pritvirtinti tiek dviračio priekyje, tiek gale. Išsitraukusiems dviratį po ilgesnės pertraukos, reiktų patikrinti padangų slėgį ir jas pripūsti, nes po ilgo stovėjimo jos dažniausiai būna išsileidusios. Taip pat reiktų sutepti dviračio grandinę, tai leis riedėti lengviau bei užtikrins šios dalies ilgaamžiškumą.

Ketinantiems dviračiu naudotis pakankamai dažnai, siūlyčiau transporto priemonę nuvežti į artimiausią dviračių taisyklą, kurioje už sąlyginai nedidelę kainą dviračiui atliks techninę apžiūrą ir paruoš jį mėgavimuisi mynimo malonumais“, – primena pašnekovas.

Paplūdimiuose daugiau tvarkos ir saugumo

J. Simutis sako, kad visose sostinės paplūdimių prieigose jau yra įrengti standartizuoti „U” raidės formos stovai, gerai pažįstami dviračiais besinaudojantiems vilniečiams. „Norintiems saugiai ir patogiai palikti savo dvirates transporto priemones, rekomenduojame jas prirakinti būtent čia“, – pataria pašnekovas.

E. Steponavičius žada – jei keletą metų nesilankėte didžiuosiuose sostinės paplūdimiuose, būsite maloniai nustebinti įvykusiais pokyčiais: „Pradėjome tvarkyti nuo Balsio ežero paplūdimio, ten įrengėme ir alpinariumą, ir vaikų žaidimo aikštelę, treniruoklius. Yra ir dideli, konteineriniai tualetai, pritaikyti žmonėms su negalia, šiukšlių dėžės, iš kurių šiukšlės išvežamos net kelis kartus per dieną, budi gelbėtojai.“

Tiesa, kiek kebliau gali būti čia atvykstantiems ilsėtis automobiliu. „Yra ir mokama automobilių stovėjimo aikštelė, tačiau kadangi žmonių srautas tikrai nemažas, dažnai sudėtinga rasti vietą automobiliui, todėl važiuoti dviračiu – visuomet puikus pasirinkimas“, – tikina pašnekovas.

Jo teigimu, Vilniuje kone kiekvieno rajono gyventojai gali pasirinkti, į kurį paplūdimį vykti, poilsio infrastruktūra sutvarkyta ir kitose vietose. Pavyzdžiui, Salotės, Gilužio ežerų paplūdimiai lengvai aplinkiniams gyventojams pasiekiami ne tik dviračiais, bet ir pėsčiomis.

Grigiškėse taip pat puikus paplūdimys, gražus paplūdimys Vokės linkyje. „Kadangi upė nei srauni, nei plati, tai čia saugu turkštis net vaikams“, – teigia E. Steponavičius.

„Dar noriu priminti ir istorines maudymosi vietas, pavyzdžiui, Markučių maudyklą, kur pliažas sutvarkytas bendruomenės iniciatyva, įrengtos įspūdingos deginimosi terasos. Taigi, Vilniuje vasara tikrai yra ką veikti ir kur ilsėtis“, – sako pašnekovas.