Siūlo naują sprendimą

Įmonės UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ direktorius ir bendraįkūrėjas Marius Gudauskis pasakoja, kad idėjos sukurti mažųjų palydovų kampinio pozicionavimo pavarą užuomazgas galima sieti su studijomis Kauno technologijos universitete. Dalies komandos narių mokslinių darbų vadovas buvo šio universiteto profesorius Ramutis Bansevičius, kuris plėtojo sferinio kūno sukimo idėją. Būtent šiuo principu remiasi ir įmonės vystomas produktas. Be to, kai 2014 m. iškėlus mažuosius palydovus Lietuva tapo konkurencinga šalimi kalbant ir apie kosmoso tyrimus, prie vieno iš šių projektų dirbo ir naujosios technologijos kūrėjai.

Nusprendę sukurti mažųjų palydovų kampinio pozicionavimo pavarą, UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ pateikė paraišką dalyvauti Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuotame inovatyvių idėjų projektų konkurse. Jo metu komanda sukūrė veikiantį produkto prototipą bei tobulino jį toliau. Visgi M. Gudauskis prisimena, kad iš pradžių įmonės naudojama koncepcija nesulaukė itin teigiamo įvertinimo iš kitų kosminių projektų ekspertų.

„Gedimo atvejais kosminiai objektai yra sunkiai pataisomi ir fiziškai aptarnaujami. Todėl didžiojoje kosmoso pramonėje stengiamasi naudoti tik patikrintus ir daug kartų išbandytus sprendimus. Kita vertus, kai veiklos pradžioje pristatinėjome savo idėją, mažieji palydovai dar nebuvo Europos kosmoso agentūros prioritetas. Tačiau pastarieji 6 m. labai pakeitė rinką ir kuo toliau, tuo dažniau šie palydovai pasitelkiami įvairių uždavinių sprendimui“, – teigia pašnekovas.

UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ kuriama palydovų pozicionavimo sistema skirta valdyti mažuosius palydovus kosmoso erdvėje. „Kadangi kosmosas yra beorė ir labai dažnai mažo gravitacijos lauko potencialo erdvė, kūnai joje juda bet kaip. Taigi, norint juos stabilizuoti ar nukreipti tam tikra linkme, pavyzdžiui, į konkrečią žvaigždę, planetą ar kitą palydovą, kūnui reikia suteikti priešingą sukimosi momentą. Mūsų pavara – sferinis kūnas, sukamas pjezo keraminės pavaros, gali tokį kūną pakreipti bet kuria kryptimi, t. y. sukurti 3D judesį“, – aiškina vienas iš idėjos autorių.

Tikisi pritraukti investuotojus

Mažųjų palydovų kampinio pozicionavimo pavaros kūrimas reikalauja daug skirtingų kompetencijų: mechanikos, elektronikos, valdymo, programavimo. Todėl šią technologiją plėtoja savo srities ekspertai, mokslininkai. Beveik visi idėjos autoriai ir pradininkai turi technologinių mokslų daktaro laipsnį.

M. Gudauskis sako, kad nors jų kuriamas sprendimas jau veikia, tačiau tam, kad jis taptų kasdiene kosmose naudojama technologija, dar reikia įdėti daug darbo ir atlikti reikalingus testus. Produkto kūrėjai jau sulaukė patentų agentūrų patvirtinimo dėl jiems suteiktų gaminio patentų. Todėl tikisi, kad toks pripažinimas leis pritraukti svarbių investuotojų ir pirkėjų, nes norint toliau įgyvendinti vystomą projektą reikalingi dideli resursai.

Klientų susidomėjimą turėtų paskatinti ir siūlomos sistemos išskirtinumas kitų panašių technologijų atžvilgiu. „Palydovų pozicijos valdymui paprastai naudojami 3 išcentrines jėgas kuriantys elektros varikliai. Ši technologija yra sena, išbandyta ir patvirtinta. Tuo tarpu mūsų sprendimas naujas, nes jame naudojamas vienas objektas – sfera, kuri sukama visomis kryptimis. Be to, esant poreikiui, galima sumažinti jos dydį, arba naudoti dvi sistemas, kad įvykus vienos iš jų gedimui kita perimtų jos funkcijas“, – pasakoja pašnekovas.

Su iššūkiais susidoroja drauge

UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ direktorius sako, kad kuriama nauja technologija jau sulaukia susidomėjimo. M. Gudauskis teigia, kad nors įmonės produktas netenkina kasdienių poreikių ir tik kosmoso įrenginiais ar technologijomis besidomintys žmonės gali aiškiai suprasti kam jis reikalingas, tačiau tikėtina, kad ateityje bus naudojamos ir kitos technologijos, paremtos įmonės idėja.

Kalbėdamas apie iššūkius, su kuriais jo komanda susiduria kurdama mažųjų palydovų pozicionavimo sprendimą, pašnekovas džiaugiasi, kad iškylančias problemas sprendžia drauge analizuodami ir diskutuodami su kitais kolegomis mokslininkais. Veiklos pradžioje projekto sumanytojams taip pat teko ieškoti kur ir kaip būtų galima pasinaudoti mokslo įstaigose esančiais tyrimų įrenginiais, nes savarankiškai įsigyti reikalingos įrangos negalėjo.

Žemė

„Kaip ir dažniausiai tokiuose kompleksinių uždavinių reikalaujančiuose projektuose, pagrindinis ir sudėtingiausias dalykas – skirtingų dalių integracija. Taip pat turėjome nustatyti technologijos veikimo sąlygas, parinkti optimalius režimus. Tam yra reikalingos modeliavimo, matavimo, valdymo kompetencijos“, – apie sprendžiamas problemas kalba vienas iš idėjos autorių.

Svarbu apgalvoti idėjos įgyvendinimą

Siekdami apsaugoti kuriamą produktą, UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ nusprendė gauti jo patentą. Tačiau, pasak įmonės direktoriaus, patentavimo procesas ilgas, brangus ir reikalaujantis kantrybės. Todėl sužinoję apie Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojamą priemonę „Inopatentas“, kūrėjai nusprendė ja pasinaudoti.

„Sėkmingas mokslo ir verslo sektorių bendradarbiavimas neapsiriboja tik naujų idėjų generavimu, bet ir pasiūlo praktinius jų įgyvendinimo būdus, virstančius inovatyviais ir sėkmingais produktais. Todėl labai svarbu, kad kūrėjų veiklos rezultatai būtų apsaugoti. Tai leidžia padaryti priemonė „Inopatentas“, skirta užtikrinti intelektinės nuosavybės saugumą tarptautiniu mastu bei skatinanti mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų veiklas“, – sako MITA vadovė Birutė Bukauskaitė.

Jai antrina ir M. Gudauskis: „Be MITA finansavimo priemonės „Inopatentas“ būtų buvę gerokai sunkiau pasiekti tai, ką turime šiandien, t. y. gauti JAV, Kinijos ir net 11 Europos šalių patentus. MITA priemonių dėka galėjome sukurti ir pradėti vystyti savo idėją. Tikiuosi, tokių programų dar bus ir naujos idėjos taip pat sulauks pagalbos pradinėje veiklos stadijoje. Tačiau svarbu nepamiršti ir tolimesnių projekto vystymo etapų, kai reikia pritraukti didesnes investicijas jo įgyvendinimui“.

Todėl kitiems savo veiklą pradedantiems vystyti startuoliams pašnekovas pataria gilintis į rinkos poreikius ir galutinį produkto vartotoją. „Geriau sustoti kažką darant, negu gailėtis, kad nepabandei. Reikia nebijoti, tikėti savo idėja, būti kantriems, nesustoti ir taip po truputį judėti į priekį. Tada ir bus pasiekiamas rezultatas“, – mintimis dalijasi UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ direktorius ir bendraįkūrėjas.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimą skatina Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Šiuo metu MITA vykdo komunikacijos kampaniją „Inovacijų Lietuva: ar žinai, ką kuriame?“, kuri finansuojama ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis. Daugiau informacijos www.mita.lrv.lt.

Užsakymo nr.: PT_88764551