Analogų neturintis produktas

Įmonės UAB „Millo Appliances“ vadovas ir vienas iš įkūrėjų Ruslanas Trakšelis pasakoja, kad idėja sukurti maisto ir gėrimų apdirbimo įrenginį su magnetine sankaba gimė susidūrus su kasdieniais nepatogumais. Rinkoje esančių trintuvų problema yra keliamas didelis triukšmas, todėl pašnekovas pasakoja, kad norint sveikuolišką kokteilį paruošti anksti ryte, tai padaryti labai sudėtinga. Pradėjus domėtis, ar yra priemonių, galinčių spręsti šią problemą, paaiškėjo, kad nors technologiniai sprendimai egzistuoja, tačiau realūs produktai – ne.

Todėl siekdama pasiūlyti naują alternatyvą, UAB „Millo Appliances“ nusprendė pasitelkti bešepetėlinį variklį su integruota magnetinė sankaba. Panaši technologija veikia kur kas tyliau ir yra naudojama dronuose ar dviračiuose. „Didžiausias mūsų kuriamo produkto išskirtinumas yra tai, jog per magnetinę sankabą, oro tarpą sugebame perduoti gana galingą sukimo momentą. Pirmas šios technologijos panaudojimas – mūsų sukurtas trintuvas“, – sako R. Trakšelis.

Startuolio vadovas teigia, kad jų gaminami išmanieji maisto ir gėrimų trintuvai neturi panašių analogų pasaulyje. Produktai išsiskiria ne tik inovatyvios technologijos pritaikymu, bet ir patogumu, t. y. dėl pasitelkiamų integruotų baterijų įrenginys yra nešiojamas ir gali būti naudojamas įvairiose vietose. Be to, trintuvas pasižymi unikaliu dizainu bei dideliu galingumu.

Išskirtiniai įvertinimai

Šiuo metu UAB „Millo Appliances“ vysto antrąją produkto versiją, kurios veikimas pagrįstas bendros bazės, panaudojamos įvairiems virtuvės įrenginiams, sukūrimu. „Siekiame sukurti tiek integruotus sprendimus, pavyzdžiui, įdiegti mūsų technologiją kaitlentėse, tiek nešiojamus gaminius. Tai reiškia, kad skirtingi įrenginiai, pavyzdžiui, kavamalė, sulčiaspaudė, daržovių smulkintuvas, galėtų tapti priedais, pritaikomais prie to paties turimo, mūsų pagaminto variklio“, – aiškina vienas iš idėjos įgyvendintojų R. Trakšelis.

Pašnekovas pasakoja, kad šiandien jo vadovaujama įmonė yra sėkmingai pardavusi jau 1000 išmaniųjų trintuvų. Inovatyvios technologijos kūrėjas džiaugiasi išskirtinai teigiamais klientų vertinimais. „Šiandien mūsų produktas vertinamas penkiomis žvaigždutėmis. Svarbiausia yra patogumas, kurį pastebi kiekvieną dieną mūsų gaminį naudojantys žmonės. Vartotojai vertina tai, kad įrenginys veikia tyliai, yra nedidelis, gana gražus, gali būti laikomas kaip interjero detalė. Taip pat trintuvu paprasta naudotis, tai galima daryti bet kur, jis lengvai išplaunamas“, – vardija įmonės vadovas. Jis taip pat papildo, kad UAB „Millo Appliances“ gaminama technologija buvo išrinkta ir į geriausių inovacijų dvidešimtuką visame pasaulyje.

Kurdami maisto ir gėrimų apdirbimo įrenginius įmonė bendradarbiauja su partneriais, padedančiais gaminti reikalingus produktui elementus. Visgi R. Trakšelis pažymi, kad šiuo metu didžiausias iššūkis jo komandai yra trintuvui reikalingų elektronikos komponentų, tokių kaip procesoriai ir varikliai, stygius. Pasak pašnekovo, priedų pristatymo terminai ilgi, be to, ne visuomet užtikrintai žinoma, ar visos reikalingos detalės bus pristatomos.

Idėjos, kurios džiugina kitus

Siekdama savo veiklą vystyti ir užsienio šalyse, UAB „Millo Appliances“ komanda nusprendė apsaugoti gaminamos technologijos intelektinę nuosavybę. Todėl ieškodami būdų, kaip tai galėtų padaryti, pasinaudojo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama priemone „Inopatentas“, skirta apsaugoti intelektinę nuosavybę tarptautiniu mastu bei skatinti vykdyti mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų veiklas.

MITA vadovė Birutė Bukauskaitė džiaugiasi, kad jos vadovaujama įstaiga gali prisidėti prie mūsų šalies ribas peržengiančių inovatyvių idėjų sklaidos. „Labai svarbu, kad mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros dėka sukurti produktai sėkmingai atliktų numatytą funkciją bei tinkamai tarnautų vartotojams. Didžiuojamės matydami projektus, kurie sulaukia tarptautinio pripažinimo ir kuria ambicingus ateities planus“, – kalba MITA vadovė.

R. Trakšelis taip pat pasakoja, kad priemonė „Inopatentas“ buvo ypač svarbi siekiant įgyvendinti įmonės tikslus. „Šiuo metu esame įgiję produkto patentus Europoje, JAV, Rusijoje, Australijoje. Taip pat siekiame juos gauti Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje bei laukiame atsakymų iš kitų pasaulio šalių. Dalimi šių patentavimo paraiškų galėjome pasirūpinti MITA pagalbos dėka.“

Pasak pašnekovo, startuoliams, norintiems vystyti originalias idėjas ir kurti inovatyvius produktus, svarbiausia nebijoti ir dirbti, nes atsakymai į kylančius klausimus ateina pradėjus veikti. „Gaminti tokius produktus kaip mūsų yra iššūkis. Tačiau tai labai įdomus procesas, nes kuriame daiktą, kurį galima pačiupinėti. Tad labai svarbu turėti užsispyrimo, nes tikėtina, kad tuomet išsvajoti daiktai taps realybe, įgaus fizinę formą ir džiugins kitus žmones“, – mintimis dalijasi UAB „Millo Appliances“ vadovas ir bendraįkūrėjas.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimą skatina Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Šiuo metu MITA vykdo komunikacijos kampaniją „Inovacijų Lietuva: ar žinai, ką kuriame?“, kuri finansuojama ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis. Daugiau informacijos www.mita.lrv.lt.

Užsakymo nr.: PT_88753859