Profesija tapo gyvenimo būdu


Ne paslaptis, kad šiais laikais jauni žmonės ilgai neužsibūna vienoje darbo vietoje – pokyčiai, naujos karjeros galimybės, savęs paieška. Reta išimtis – du dešimtmečius be pertraukų gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės „Allianz Lietuva“ paslaugas platinanti L. Monkevičienė, kurios teigimu, pastovumas yra įmanomas tik su viena sąlyga.

„Jaunimas visada yra paieškose. Kad atrastų save, jiems norisi daug ką išbandyti, daug ką patirti, dėl to darbų kaita jauname amžiuje yra dažnas reiškinys. Tačiau, pavyzdžiui, man geriausia profesinė veikla yra tokia, kuri atitinka ir mano pomėgius. Populiaru sakyti – kai darbas labai patinka, į jį einama kaip į šventę.

Ir iš tiesų, man labai patinka bendrauti su žmonėmis, mokytis iš savo klientų, suteikti jiems naudingos informacijos, padėti susidėlioti finansinius tikslus bei susikurti planą, kuris leistų juos įgyvendinti. Tad ryšys ir šilti santykiai su klientais man leidžia jaustis gerai, todėl minčių keisti profesiją per tiek metų man taip ir nekilo“, – pasakoja L. Monkevičienė.

Allianz Lietuva pardavimų grupės vadovė Laima Monkevičienė

Pašnekovės pasiteiravus, kokie žmonės sudaro jos klientų ratą, L. Monkevičienė sako, kad išskirti vienos grupės neįmanoma, mat kiekvienas žmogus yra individualus – su skirtingai poreikiais, tikslais ir lūkesčiais.

„Susitinku ir kalbuosi su visais, kurie nori sustiprinti savo finansinį saugumą, užsitikrinti saugesnę ateitį, investuoti, sukaupti kapitalą vaikų savarankiško gyvenimo pradžiai. Mano klientai – ir jaunimas, ir vyresni, ir garbaus amžiaus žmonės. Skirtingi žmonės, skirtingos profesijos, skirtingi tikslai. Todėl man svarbiausia yra suprasti klientą, išsiaiškinti jo poreikius ir pasiūlyti labiausiai jo lūkesčius atitinkančias paslaugas“, – sako finansų konsultantė.

Darbas su komanda


L. Monkevičienė ne tik konsultuoja klientus įvairiais finansiniais klausimais, bet ir vadovauja finansų konsultantų grupei, yra atsakinga už naujų finansų konsultantų paiešką.

„Ieškodama žmonių, išsikeliu tris prioritetus: komunikabilumas, aktyvumas ir drąsa. Nebijoti žmonių, mokėti surasti bendrą kalbą – šios savybės finansų konsultanto darbe yra labai svarbios. Vadovauju tiek naujiems, tiek patyrusiems konsultantams. Paprastai kalbant, mano užduotis yra suburti visus finansų konsultantus į vieną komandą.

Pavyzdžiui, turime tradiciją kiekvieną dieną pradėti nuo darbų aptarimo prie kavos puodelio. Pasikalbame apie tai, kas tą dieną yra svarbu, pasidaliname savo planais, pasprendžiame vakarykščius klausimus ir tik tada kiekvienas imasi savo reikalų. Turime ir savaitinius, mėnesio ir ketvirčio rezultatų aptarimus. Pastaruosius mūsų grupėje darome neformalioje aplinkoje, pavyzdžiui, susiplanuojame ekskursijas, einame į koncertus ar tiesiog susirenkame pietų. Ir tuo laiku taip pat dalinamės savo patirtimi, pasidžiaugiame geriausiai pasirodžiusiais kolegomis ir pan.“, – sako L. Monkevičienė.

Svarbus vadovo – mentoriaus vaidmuo


Sutikime, naujokui įsilieti į kolektyvą pradžioje beveik visada būna sudėtinga – viskas nauja, nežinoma ir nepažįstama, dėl to grupių vadovai, pasak L. Monkevičienės, neretai imasi mentoriaus vaidmens, padeda naujokams perprasti šios profesinės veiklos subtilybes, įgyti praktinių ir profesinių žinių.

„Esame atsakingi, klientams suteikiame tik aiškią ir argumentuotą informaciją, kokybiškas paslaugas iš profesionalių finansų konsultantų.

Tad naujokai nepaliekami likimo valiai. Su nauju komandos nariu visus darbus planuojame kartu. Praktikuojamės įmanomus pokalbių su klientais scenarijus, nagrinėjame įmonės siūlomas paslaugas, jų skirtumus, naudas, organizuojame susitikimus ir pan. Ir tik tada, kai visko išmokstama, finansų konsultantui po truputį leidžiame dirbti savarankiškai, kai jis pats būna pasiruošęs. Be pagalbos vieno žmogaus tikrai nepaliekame“, – tvirtina pašnekovė.

Allianz Lietuva pardavimų grupės vadovė Laima Monkevičienė

Grupės vadovės pasiteiravus, kiek laiko naujam konsultantui užtrunka viską perprasti ir drąsiai jaustis šioje srityje, specialistė sako, kad viskas priklauso nuo paties žmogaus.

„Tai priklauso nuo to, kokį prieš tai darbą yra dirbęs finansų konsultantas, kokių kompetencijų jis turi, galiausiai, kaip greitai jis sugeba perprasti naujoves. Yra buvę atvejų, kad jau po kelių mėnesių žmogus kuo puikiausiai tvarkėsi su jam patikėtomis užduotimis, tačiau yra tokių, kuriems prireikia ir daugiau laiko, kad savo pozicijoje jaustųsi tvirtai. Tačiau puiku yra tai, kad visame šiame integracijos etape šalia yra vadovas, su kuriuo visada galima pasikonsultuoti, pasitarti dėl iškilusių klausimų“, – sako finansų ekspertė.

Profesija, kurioje svarbi ne tik empatija


Tad kas yra geras, profesionalus finansų konsultantas? Pasak L. Monkevičienės, tai specialistas, pasižymintis tiek reikalingomis žmogiškosiomis savybėmis, tiek ir turintis didelį profesinių žinių bagažą.

„Šioje veikloje pačios svarbiausios yra žmogiškosios savybės: empatija, rūpestingumas, geranoriškumas ir optimizmas, o visos profesinės žinios yra įgyjamos nuolatos mokantis, tobulėjant.

„Allianz Lietuva“ užtikrina, kad kiekvienas finansų konsultantas nuolat keltų profesines kompetencijas įvairiuose mokymuose, ne tik puikiai orientuotųsi finansų, pensijų, gyvybės draudimo rinkoje, bet ir nuolat sektų naujoves, įstatyminės bazės pakeitimus. Esame skatinami tobulėti kaip asmenybės, organizuojamos organizacijos psichologės paskaitos. Tad geras finansų konsultantas yra tas, kuris pirmiausia geba įsiklausyti į kliento norus, lūkesčius, padeda susidėlioti finansinius prioritetus ateičiai ir tik tuomet jam parenka tinkamiausias, geriausiai jo lūkesčius atitinkančias paslaugas. Kartais, nutikus nelaimei, ištikus ligai, klientus tenka išklausyti, pabūti psichologiniu ramsčiu, o įmonė tampa finansiniu ramsčiu“, – sako pašnekovė.

Jos teigimu, atsakyti į klausimą, ar žmogus yra tinkamas finansų konsultanto profesijai, galima tik leidus jam pabandyti.

„Visada laikausi pozicijos, kad po pirmojo pokalbio su kandidatu negaliu iškart pasakyti – tinkamas šis profesinis kelias jam ar ne. Sutinku, kad ši pozicija ne kiekvienam, tačiau galimybę pabandyti suteikiame atitinkantiems esminius reikalavimus, greitai besimokantiems. Kartais net pats žmogus, nežino, kokių užslėptų talentų jis turi, ir tik įsivažiavęs pats nustemba, kokiomis reikalingomis šiai veiklai savybėmis jis pasižymi. Finansų konsultantų įmonėje turime atėjusių iš pačių įvairiausių profesijų: tai ir buvę mokytojai, ir inžinieriai, ir virėjai, ir pardavėjai, ir t. t.“, – pasakoja „Allianz Lietuva“ pardavimų grupės vadovė.

Visapusiška pagalba


L. Monkevičienė sako, kad šioje veikloje labai svarbūs geri santykiai tarp komandos narių ir vadovų, mat tik tada galima tikėtis efektyvaus darbo.

„Didžiausias įvertinimas – matyti, jog klientai tavimi pasitiki, o komandos nariai jaučia pagarbą. . Tačiau ta pagarba neateina greitai, ją reikia užsitarnauti supratingumu, pagalba. Jei matau, kad kažkur yra spragų, kažkokios problemos – prisėdame, pasikalbame individualiai. Na, o jei žmogus pasiekė reikšmingų rezultatų, žinia pasidalijame visoje grupėje. Man patinka džiaugtis kitų sėkme – to mokau ir konsultantus“, – teigia pašnekovė.

Finansų konsultantė sako, kad jos, kaip pardavimų grupės vadovės, viena pagrindinių užduočių yra sukurti atmosferą, kurioje kiekvienas jaustųsi saugus, išgirstas ir palaikomas.

„Kai nejaučiame spaudimo, streso, kai vietoj kritikos sulaukiame pagalbos, tuomet ir mūsų rezultatai žymiai geresni, o pasirinktas profesinis kelias atneša neišmatuojamą laimės jausmą“, – šypsosi moteris.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)