Iš muzikos akademijos – į finansų rinką

„ Karjerą „Allianz Lietuva“ bendrovėje pradėjau kaip finansų konsultantė, toje pozicijoje dirbau keletą metų, tada išėjau auginti vaikų, o grįžusi gavau pasiūlymą tapti grupės vadove. Taip pat teko darbuotis ir kaip instruktorei, vesti įvairius mokymus. Šiuo metu esu vyriausioji grupės vadovė“, – trumpai daugiau nei dvidešimties metų profesinį kelią reziumuoja A. Vaitiekūnienė.

Pašnekovė prisimena, kad studijuodama Lietuvos muzikos akademijos antrame magistrantūros kurse iš kursiokų sužinojo apie galimybę įsidarbinti anuometinėje „Commercial Union“ gyvybės draudimo bendrovėje.

„Tada Lietuvoje tai buvo labai nauja sritis, tačiau ji mane suintrigavo. Pasinaudojau galimybe išbandyti visai kitą veiklą. Tai čia ir likau. Ilgam“, – šypsosi A. Vaitiekūnienė.

Kaip ir visi nauji finansų konsultantai, taip ir A. Vaitiekūnienė į darbus kibo prieš tai išklausiusi naujokams skirtus mokymus. Pašnekovė sako, kad jie labai palengvino naujo darbo pradžią.

Agnė Vaitiekūnienė, Allianz Lietuva Vyr. grupės vadovė

„Man labai pasisekė, nes patekau į kolektyvą, kuriame dirbo ypatingos asmenybės – inteligentiški, išsilavinę ir empatiški žmonės. Buvo įdomu dirbti ir turėjau iš ko mokytis. Nebuvo vienodų dienų, nes kasdien teko susitikti vis su kitais žmonėmis “, – prisimena ji.

A. Vaitiekūnienė sako, kad dar viena priežastis, kuri motyvavo stengtis įsitvirtinti būtent šioje darbovietėje, – labai aiški atlygio sistema: „Atlyginimas čia atitinka tavo įdėtas pastangas ir pasiektą rezultatą. Labai aiškiai gali suprasti, už ką ir kiek gauni.“

Jaunai specialistei taip pat labai patiko galimybė pačiai planuotis darbo laiką ir krūvį.

Šeima ir darbas – lengvai suderinami

„ Siekdama karjeros „Allianz Lietuva“ susilaukiau dviejų vaikų ir jau beveik juos užauginau. Taip pat sėkmingai baigiau dar vienerias studijas, šį kartą finansų magistrantūros kryptį – bankininkystę, – pasakoja A. Vaitiekūnienė.

Allianz Lietuva Kauno skyriaus Vyr. grupės vadovė A. Vaitiekūnienė randa laiko ir aktyviam laisvalaikiui

Ji džiaugiasi, kad įmonėje suteiktos galimybės imtis to, ko norėtum, nebūtinai su darbu susijusių dalykų. „Laiką galima skirti asmeniniam gyvenimui, mokslui ar kokiam nors pomėgiui“, – sako ji.

Tačiau pašnekovė pabrėžia, kad jei nori kažko pasiekti, esi ambicingas ir motyvuotas, turi daug dirbti. Būtent šios savybės – darbštumas, atsakingumas, aiški vizija, kokių rezultatų nori pasiekti, padėjo A. Vaitiekūnienei tapti vyriausiąja grupės vadove.

Žinoma, jei nori viską spėti, nepakanka tik darbdavio geranoriškumo, reikia turėti ir tam tikrų asmeninių savybių. „Disciplina, kantrybė ir didelis noras – pagrindinės savybės, kuriomis turi pasižymėti finansų konsultantas ar grupės vadovas. Visos kitos kompetencijos – išugdomos“, – įsitikinusi A. Vaitiekūnienė.

Ji pasakoja, kad augindama vaikus buvo nusibrėžusi tam tikras ribas: „Pavyzdžiui, nusprendžiau, kad dirbu tik darbo metu, vakarais – ne. Tai ir darydavau. Ir dabar taip pat elgiuosi, todėl nepritrūkstu laiko nei laisvalaikiui, nei šeimai. Kaip susiplanuoji, taip turi. Viską lemia požiūris.“

Šiandien, jau vadovaudama nemažam kolektyvui, A. Vaitiekūnienė mąsto taip pat.

„Nemanau, kad geras vadovas ar geras konsultantas yra tas, kuris dirba, tarkim, šešiolika valandų per parą. Manau, kad geras darbuotojas tas, kuris dirbdamas penkias valandas per dieną gali nuveikti tiek, kiek kitas, skirdamas darbui šešiolika. Tikras profesionalas geba tinkamai planuoti ir organizuoti darbus, o ne jiems atiduoti visą savo gyvenimo laiką“, – įsitikinusi „Allianz Lietuva“ vyriausioji grupės vadovė.

„Mūsų įmonėje galima dirbti nuotoliniu būdu, patogiu laiku. Manau, kad ir jaunoms mamoms ar jauniems tėčiams „Allianz Lietuva“ gyvybės draudimo ir pensijų fondų bendrovėje gali būti puiki darbo vieta, nes pati žinau, ką reiškia auginti mažus vaikus, kai šie dažnai serga, kai tenka juos slaugyti namuose“, – pasakoja A. Vaitiekūnienė.

Agnė Vaitiekūnienė, Allianz Lietuva Vyr. grupės vadovė

Ji sako, kad šioje kompanijoje niekada neklausiama nei apie šeiminę situaciją, nei apie ateities planus, nes kiekvienas darbuotojas čia yra svarbus ir vertinamas.

Darbuotojų ir klientų svarba

Nors aplikuojant į įvairias pozicijas „Allianz“ kompanijoje kandidatų išsilavinimas įtakos neturi – čia darbuojasi ir inžinieriai, ir istorikai, ir ekonomistai, tačiau labai svarbios yra asmeninės savybės.

„Ypač svarbus gebėjimas bendrauti su įvairiais žmonėmis. Finansų konsultantas turi būti aktyvus, nebijoti imtis iniciatyvos, kantriai ir nuosekliai mokytis, atidžiai klausytis, kaip daro kiti, ir pasiimti tai, kas geriausia. Jei žmogus linkęs imtis veiksmų tik liepiamas ir gali vykdyti tik nurodytas užduotis, tuomet šis darbas – ne jam“, – aiškina A. Vaitiekūnienė.

Allianz Lietuva Kauno skyriaus Vyr. grupės vadovė Agnė Vaitiekūnienė su šeima kalnuose

Ji sako, kad įmonės naujokai gauna visokeriopą pagalbą: „Visi grupių vadovai labai stengiamės, padedame, kad žmogui būtų kuo paprasčiau ir lengviau perprasti darbo pobūdį. Patys esame tą kelią nuėję, todėl suprantame ir kitus. Būna, kad drauge einame ir į susitikimus su klientais. Paleidžiame pasirengusius darbuotis savarankiškai ir prisijungiame ypatingomis progomis ar susiklosčius ypatingai situacijai, vykdydami didesnius projektus.“

Pagrindinės konsultanto užduotys – klientų paieška, pasiūlymų rengimas, poreikių nagrinėjimas, sutarčių administravimas, asmeninio kontakto palaikymas su klientais.

„Mūsų įmonės specifika skiriasi nuo kitų bendrovių – kiekvienas klientas turi savo konsultantą, kuriam bet kada gali skambinti, tartis. Juk klientams nuolatos kyla daug ir įvairių klausimų. Būna, kad jie pamiršta informaciją, kartais keičiasi aplinkybės. Manome, kad asmeninis finansų konsultantas užtikrina žymiai geresnį aptarnavimą ir suteikia saugumo klientui“, – sako A. Vaitiekūnienė.

Allianz Lietuva Kauno skyriaus Vyr. grupės vadovė A. Vaitiekūnienė randa laiko ir aktyviam laisvalaikiui

Pasak jos, dėl visų šių priežasčių „Allianz“ įmonėje daug laiko skiriama ne tik naujų žmonių apmokymui; darbuotojai tobulinasi nuolatos, vyksta įvairūs mokymai – apie motyvacijos išlaikymą, klientų aptarnavimą, investavimą, įstatyminę bazę, emocinį intelektą.

A.Vaitiekūnienė priduria, kad be profesinių žinių gilinimo, grupių vadovams dar rengiami koučingo mokymai, kurie padeda pažinti ir atskleisti konsultantų stipriąsias savybes, taip pat įkvėpia keisti tam tikras nuostatas ir požiūrį, trukdančius pasiekti užsibrėžtų tikslų.

„Ne per baimę ar stresą siekiame rezultatų. Labai svarbu kurti santykius su žmonėmis, skatinti jų bendradarbiavimą“, – pasakoja A. Vaitiekūnienė.

Pasak jos, labai svarbi grupės vadovo užduotis – palaikyti gerą emocinį klimatą ir komandinę dvasią, sveiką darbinę atmosferą. Žinoma, ir padėti spręsti darbinius klausimus ar problemas.

„Vadovas turi gebėti atpažinti ir valdyti savo emocijas, kad galėtų tinkamai vadovauti ir kitiems. Taip pat labai svarbu paties vadovo disciplina, nes jei negebame disciplinuoti savęs, tai nesugebėsime būti atitinkamu pavyzdžiu darbuotojams, kad jie matytų, koks elgesys, kokia kultūra yra pageidaujama. Pats turi būti toks, kokiu nori, kad būtų tavo žmonės“, – įsitikinusi pašnekovė.

Nėra svarbiausių komandos narių

A.Vaitiekūnienė pasakoja, kad „Allianz“ įmonėje dirbama vadovaujantis partnerystės principais: „Tai reiškia, kad nėra svarbesnių ar svarbiausių komandos narių. Visi darbuotojai yra svarbūs. Visi siekiame tų pačių tikslų.“

Ji teigia, kad įmonėje nėra nesveikos konkurencijos dėl darbų, užsakovų, klientų: „Kiekvienas dirba individualiai, tačiau turi savo palaikančią ir draugišką komandą. Žmonės supranta – kiek patys pastangų įdės, tokį rezultatą ir turės. Tai priklauso nuo jų pačių, o ne nuo kolegų ar darbe praleisto laiko.“

Allianz Lietuva Kauno skyriaus Vyr. grupės vadovė Agnė Vaitiekūnienė su šeima

Tiesa, nepamirštama ir darbuotojų motyvacija, kuri yra labai individuali.

„Kiekvieną žmogų motyvuoja skirtingi dalykai, todėl man labai patinka, kad įmonėje taikomi įvairūs motyvavimo metodai. Juk ne visus motyvuoja tik pinigai. Žmonėms reikia ir pripažinimo, ir pasitikėjimo jų gebėjimais, ir įvairių renginių, konkursų, varžybų, apdovanojimų“, – įsitikinusi pašnekovė.

Ji sako, kad finansų konsultantams svarbiausia pasižymėti tokiomis savybėmis, kaip: kantrybė, nuoseklumas, disciplina: „Šios savybės atsiskleidžia nebūtinai per darbines kompetencijas. Pavyzdžiui, jei žmogus sportuoja, turi ar kada nors turėjo verslą – jau galima daryti išvadą, kad jis turi valios ir užsispyrimo kokiai nors veiklai.“

„Allianz Lietuva“ priklauso vienai didžiausių turto valdymo ir draudimo rinkos lyderių pasaulyje „Allianz“ grupei, turinčiai 122 mln. klientų ir veikiančiai daugiau nei 70 pasaulio šalių.

Lietuvos banko duomenimis, 2022 metais visos „Allianz Lietuva“ pasirašytos gyvybės draudimo įmokos sudarė 63,7 mln. eurų. Įmonės pelnas po mokesčių siekė 11,8 mln. eurų. Šiuo metu „Allianz Lietuva“ aptarnauja daugiau nei 305 tūkst. gyvybės draudimo ir pensijų fondų klientų sutarčių, klientų valdomas turtas viršija 1 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją