Edgaras susikoncentravęs ne tik į sportininko karjerą. Plaukikas daug dėmesio skiria socialinei veiklai, apie savo kasdienybę ir įveikiamus sunkumus pasakoja jauniems žmonėms bei visada randa laiko juos motyvuoti.

E. Matakas – „Allianz Lietuva“ ir Lietuvos paralimpinio komiteto inicijuojamo projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorius. Lankydamasis Lietuvos mokyklose jis su mokiniais dalinasi savo patirtimi siekiant tikslų, įkvepia jauniems žmonėms ryžto ir stiprybės. Mokiniai gali išgirsti ne tik sportininko istoriją apie trauminę patirtį, tačiau ir sužinoti, kaip jam pavyko negalią paversti supergalia. Apie tai, kodėl projektas „Negalią keičia supergalia“ – nepaprastai svarbus paralimpiečiui, ko dažniausiai moksleiviai jo klausia bei kodėl jis įsitikinęs, kad suaugę žmonėms vaikams daro didžiulę įtaką, E. Matakas ir sutiko papasakoti.

 Edgaras Matakas (Dano Sodaičio ir LPAK nuotr.)

Kiekviena nesėkmė tik dar labiau motyvavo

Pasaulio plaukimo čempionas E. Matakas yra iškovojęs ne vieną įspūdingą pergalę. Tačiau, kaip ir galima įtarti, kelias link profesionalaus sporto nebuvo nei lengvas, nei labai paprastas.

„Su tėvais gyvenome prie ežero. Mėgdavau prie jo būti, su draugais jame maudydavomės. Tačiau plaukti nemokėjau. Tad, kai buvau 10 metų amžiaus, tėvai nuvedė mane į plaukimo pamokas. Pradžioje man jos labai nepatiko, mat tikrai nebuvau pats sėkmingiausias mokinys. Teko pavargti, kol „prasilaužiau“. Tačiau kuomet tai įvyko, atsirado labai daug motyvacijos“, – pasakoja pašnekovas.

Po kelerių metų E. Matakas baseine jau jautėsi lyg žuvis vandenyje. Jis pasakoja, kad atsirado noras dalyvauti įvairiose varžybose bei čempionatuose. Kiekvieną kartą nepasisekus, noras dar labiau stengtis tik stiprėjo.

„Ir nors apdovanojimų esu iškovojęs įvairiausių, labiausiai didžiuojuosi tuo, kad man, 15-kos metų netekusiam regėjimo dėl glaukomos, pavyko savo negalią paversti supergalia. Šis sportas man padeda visiems įrodyti, kad viskas yra įmanoma, tereikia norėti“, – teigia plaukikas.

 Edgaras Matakas lankosi mokyklose (Donato Gribausko-LPAK nuotr.)

Ir tai – tikrai ne tik žodžiai. Edgaras projekto „Negalią keičia supergalia“ dėka aplankė ne vieną mokyklą ir susipažino su įvairaus amžiaus moksleiviais. Jis įsitikinęs – tokiu būdu jis gali prisidėti prie visuomenės požiūrio į neįgalius asmenis keitimo, vaikams įrodyti, kad viskas yra įmanoma.

Labiausiai patinka bendrauti su pradinių klasių moksleiviais

E. Matakas pasakoja, kad šiuo metu intensyviai važinėja po įvairias Lietuvos mokyklas ir ten bendrauja su skirtingo amžiaus moksleiviais.

„Labiausiai man patinka pradinukai. Jie – patys drąsiausi, smalsiausi, klausinėja to, kas jiems tikrai rūpi. Tokio amžiaus vaikai turi šimtą klausimų“, – sako pašnekovas.

Sportininkas juokdamasis pasakoja, kad neretai vaikams pats aktualiausias klausimas skamba labai papratai. Jiems įdomu, ar sportininkas gali juos matyti. Taip pat jie domisi, kiek jis yra iškovojęs medalių, kokiose šalyse jis yra buvęs, kada pradėjo plaukti.

 Edgaras Matakas lankosi mokyklose (Donato Gribausko-LPAK nuotr.)

„Dažniausiai moksleiviai noriai įsitraukia į diskusiją, būna akivaizdu, kad susitikimo jie laukė. Pasitaiko, kad turiu galimybę pabendrauti ir su vaikais, kurie patys turi negalią. Manau, jiems galimybė išgirsti mano gyvenimo istoriją – itin svarbi“, – pabrėžia plaukikas.

Paralimpietis E. Matakas įsitikinęs – „Negalią keičia supergalia“ projektas labai prisideda prie visuomenės švietimo.

„Juk nesvarbu, esi be jokios negalios, o gal gyveni su ja, visada galima rasti galimybių sportuoti, mokytis, keliauti, stengtis. Susitikimuose vaikams pasakoju apie rutinos ir disciplinos naudą, apie svajonių siekimą ir tikslų įgyvendinimą. Tikiu, kad mano patarimus ir patirtį vaikai nesunkiai pritaiko ir moksluose. Juk besimokant taip pat reikia tvirtybės, užsispyrimo“, – sako jis.

Sportininkas džiaugiasi, mat mokiniai jo apsilankymus vertina – nori su juo nusifotografuoti, prašo autografo. Galimybė išgirsti sėkmingo žmogaus gyvenimo istoriją jiems labai svarbi.

Dėkingas tėvams, kurie paskatino pradėti plaukti

Garsus sportininkas sako, kad kiekvienas žmogus turi suprasti, kas yra jo pati didžiausia motyvacija. Taip gyventi – žymiai įdomiau.

 Edgaras Matakas su Tokijo žaidynių bronzos medaliu (Dano Sodaičio ir LPAK nuotr.)

„Pavyzdžiui, mano tikslas – laimėti olimpinį auksą. Tai mane ir „varo“ į priekį. Baigęs karjerą noriu būti tikras, kad padariau viską, ką tik galėjau“, – pabrėžia E. Matakas.

Tokiai stipriai susiformavusiai asmenybei didelę įtaką turėjo ir tėvai. Plaukikas įsitikinęs – juk labai svarbu, kokie suaugę žmonės supą vaiką, kaip jis motyvuojamas, skatinamas.

„Labai svarbu, kad aplinkoje esantys žmonės palaikytų ir padėtų. Mane nuo mažumės labai palaikė tėvai. Dabar aš stengiuosi motyvuoti ir skatinti jaunus žmones, kuriems galbūt labai reikia išgirsti gerą bei įkvepiantį žodį“, – teigia pašnekovas.

Mokyklas, norinčias susipažinti su „Allianz Lietuva“ ir Lietuvos paralimpinio komiteto inicijuoto projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadoriais kviečiame susisiekti el. paštu: info@parateam.lt. Projekto pamokos yra nemokamos.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją