MB „Memorus“ kraštovaizdžio specialistė, kapų dizainerė Eglė Balčiūnienė pateikia svarbiausius patarimus, kaip tinkamai sutvarkyti ir papuošti artimųjų kapus.

Moteris sako, kad Visų šventųjų diena ir Vėlinės nėra tas laikas, per kurį derėtų tvarkyti kapavietę, todėl švarinimo darbus vertėtų atlikti šiek tiek anksčiau. Paprasčiausias darbas, kurį privalu atlikti prieš šventę, pasak E. Balčiūnienės, yra deramai sutvarkyti artimųjų kapavietes t. y. surinkti lapus, spyglius, kitas vėjo atneštas šiukšles, nuvalyti paminklus, plokštes.

„Kai kapavietė atrodo deramai, metas pagalvoti apie jos puošimą. Dekoravimas priklauso nuo to, ar yra palikta pakankamai vietos sodinimui. Jei kapas jau yra užsodintas, tada galima dekoruoti puokščių kompozicijomis“, – sako moteris.

Sodinimas

Kraštovaizdžio specialistė sako, kad jei nusprendžiama kapus papuošti sodintomis gėlėmis, svarbiausia yra pasirinkti tinkamą gruntą. „Gruntas turėtų būti struktūringas ir derlingas, geriausia rinktis humusingą gruntą ar juodžemį, kuriais galima išbarstyti paviršių, kad jis būtų sodresnis, o augalai jame jaustųsi gerai bei galėtų pilnai atsiskleisti. Ypatingos priežiūros tokiu metu laiku gėlėms tiktai nereikia. Tiesiog pasodinus reikėtų gerai palieti“, – sako kapų dizainerė.

Pagal augalų ištvermingumą ir oro sąlygas, E. Balčiūnienė pataria rinkis erikas, ypatingai lietuvių mėgstamas chrizantemos ar viržius, kurie jei yra teisingai pasodinami, gali išsilaikyti per visą žiemą ir net pavasarį. „Taip pat mažiau žinomi, tačiau ypatingam kapams tinkantys augalai – hebės, kurios sodinamos kartu su viržiais atrodo iš tiesų puikiai. Tiesa, jie nežiemoja, todėl jais galima pasidžiaugti tik iki šalnų“, – sako floristė.

Kapai

Jei norite ne tik pagerbti mirusius, tačiau ir sukurti mažą rojaus kampelį, dizainerė pataria sodinti keleto skirtingų rūšių augalus. „Rekomenduotina rinktis skirtingus gėlių derinius. Kartu puikiai dera chrizantemos su kalocefalais, viržiai su hebėm ar viržiai su kalocefalais. Svarbu, kad būtų šokia tokia spalvų įvairovė“, – pataria E. Balčiūnienė. Tačiau persistengi ir sodinti daugybę skirtingų spalvų ir rūšių gėlių kapuose, pasak specialistės, tikrai nevertėtų.

„Daugiau trijų rūšių gėlių nerekomenduojama, nes tada kapavietė praranda estetiką ir tiesiog atrodo neskoningai. Jei yra abejojama, kaip atrodys kapas, tokiu atveju, geriausias sprendimas – dviejų atspalvių gėles. Tai subtilu ir tikrai neprimityvu“, – sako floristė.

Visgi, jei ant kapo norisi padėti dar ir nuskintų gėlių puokštę, pasak kraštovaizdžio specialistės, idealiausia būtų , kad jos spalva būtų bent jau panaši į jau esamų sodinukų spalvą.

Dirbtinės gėlės

Jei kapavietėje sodinimui vietos nėra, neturite laiko arba tiesiog mėgstate ilgaamžiškumą, E. Balčiūnienė sako, kad dirbtinės gėlės iš tiesų nėra jau blogas pasirinkimas. Anaiptol, kokybiškos arba stilingai įkomponuotos puokštės gali papuošti bet kuriuos kapus. „Jei dirbtinės gėlės yra kokybiškos, kartais jas atskirti nuo gyvų yra ganėtinai sudėtinga, tačiau tokios gėlės nepigios, todėl jas vertėtų pirkti didesnei žmonių grupei, o ir jų surasti prekybos tinkluose nėra lengva, tad geriausia kreiptis į floristus“, – teigia moteris.

Visgi, jei kapavietes norima nebrangiai ir kokybiškai papuošti dirbtinėmis puokštėmis, prekybos centruose galima rasti alternatyvų, tačiau, pasak E. Balčiūnienės, derėtų rinktis šviesius ir kuo neutralesnius atspalvius. „Reikėtų vengti vadinamų „neoninių“ ir ryškių puokščių, kuriuos ant kapų atrodo tikrai ne kaip. Balta, rausva, neryškiai violetinė – tos spalvos, kurios tinka renkantis dirbtinas gėles“, – teigia kapų dizainerė.

Platų nebrangių dirbtinių gėlių asortimentą siūlantis mažmeninės prekybos tinklas „Norfa“ pastebi, kad susidomėjimas tokiu kapų puošimo elementu pastaraisiais metais sparčiai auga. „Dirbtinių gėlių pardavimai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šiemet spalį išaugo ketvirtadaliu. Daugiausiai žmonės renkasi baltus, geltonus, tamsiai raudonos atspalvius.

Atliepiant pirkėjų poreikius, dirbtinių gelių asortimentas „Norfoje“ per porą metų padidėjo daugiau nei dvigubai. Bendrovė prekiauja apie 50 rūšių dirbtinių gėlių ir jų puokščių kompozicijomis, pritaikytoms kapų papuošimui“, – sako prekybos centro atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Žvakės

Kalbėdama apie vieną svarbiausių Visų Šventųjų dienos akcentų – žvakes, E. Balčiūnienė rekomenduoju visišką minimalizmą. „Nuo šeimos – viena ar dvi žvakės. Nereikia tų didelių žvakidžių su plastikiniais stovais, ornamentais, paveiksliukais ir panašiai. Rinkitės paprastas, nedideles stiklines žvakutes, kurios atrodys jaukiai ir šiltai“, – sako specialistė.

Visgi, renkantis žvakes, kapų dizainerė pataria atkreipti dėmesį į vieną svarbią detalę.

„Žmonės dažnai nori, kad žvakutės degtų kuo ilgiau, todėl kartais renkasi dideles žvakes, galvodami, kad jų degimo laikas bus ilgesnis. Tačiau toks įsitikinimas yra klaidingas. Degimo trukmė priklauso nuo užpildo, todėl prieš renkantis žvakes, ant etiketės derėtų pažiūrėti gamintojų pateiktą informaciją – degimo laiką, kuris turėtų būti bent jau 5 valandos. Žvakė gali būti net ir visai maža, tačiau degs kur kas ilgiau nei didelė“, – teigia moteris.

Kapų gėlės

„Norfa“ atstovo teigimu, perkamiausios Visų šventųjų dienos prekės, neabejotinai, yra žvakės. Nors joms lietuviai negaili išleisti net ir didesnę pinigų sumą, dalis tautiečių žvakes įsigyja sumaniai – pakartotinai naudodami žvakės indą. „Pastebime, kad kiekvienais metais parduodama vis daugiau kapų žvakių įdėklų. Taip pirkėjai sutaupo, nes tą patį stiklinį žvakės indą galima panaudoti keletą kartų pakeičiant išimamą žvakės įdėklą.

Savo asortimente turime 24 skirtingas rūšis, todėl kiekvienas pirkėjas gali surasti norimo dydžio ir degimo laiko kapų žvakių. Matome, kad pirkėjai pirmenybę teikia vidutinio brangumo ir brangesnėmis žvakėms“, – sako D. Ryliškis.

Naujovės

D. Balčiūnienė teigia, kad lietuviams, vis svarbiau tampa estetinis kapavietės vaizdas, todėl vien tik puokščių atnešimu ir gėlių pasodinimu žmonės nebeapsiriboja. „Vis dažniau yra norima sukurti kokią nors kompoziciją ir taip pagražinti artimųjų kapus. Tam žmonės naudoja įvairius gamtos elementus, pavyzdžiui, spygliuočių, bukmedžio šakeles, samanas, rojaus obuoliukus, erškėtrožes“, – pasakoja kraštovaizdžio specialistė.

Kapų žvakės

Pasak jos, ypatingų puošimo įgūdžių ar didelių sumų tokiems papuošimams tikrai nereikia, svarbiausia – turėti noro ir šiek tiek fantazijos. „Iš žmonių girdime įvairiausių pasakojimų, kaip jie originaliai ir nebrangiai sukūrė kapų papuošimus. Visos rudens gėrybės gali tampi puikiais kapaviečių papuošimais, tik reikia šiek tiek laiko ir vaizduotės“, – sako E. Balčiūnienė.

Užsakymo nr.: PT_79452321