Svarbiausia – aukštį reguliuoti atsižvelgiant į kūno proporcijoms tinkamą padėtį

Klaidingai manoma, kad reguliuojamo stalo privalumas – tik galimybė pasirinkti dirbti stovint. Iš tiesų, stalo aukščio reguliavimas – tai galimybė sureguliuoti būtent jums tinkamą stalo aukštį, kai naudojatės juo tiek stovėdami, tiek ir sėdėdami.

Sureguliuoti tinkamą stalo aukštį darbui sėdint ar stovint galime pasirinkę stalą su tinkančia reguliavimo amplitude.

Optimalus stalo aukštis sėdint yra nustatomas atsižvelgiant į asmens kūno proporcijas ir derinamas pagal tinkamai sureguliuotą darbo kėdę. Netinkamas darbo stalo aukštis sėdint gali suformuoti ydingą laikyseną arba apriboti galimybes teisingai sureguliuoti darbo kėdę.

Neteisingai sureguliuoti darbo baldai gali tapti pagrindine priežastimi, lemiančia sąnarių bei raumenų perkrovas.

Patogus kintamo aukščio stalo valdymas

Dirbant prie reguliuojamo aukščio stalo, derėtų nepamiršti, kad ilgalaikis statiškas stovėjimas yra toks pat žalingas sveikatai, kaip ir ilgalaikis sėdėjimas. Todėl padėtį rekomenduojama keisti maždaug kas pusę valandos.

Kad tai atlikti būtų patogu – labai svarbu išsirinkti ergonomišką darbo stalą su patogiu valdymo mechanizmu. Jeigu svarstote įsigyti stalą su mechaniniu aukščio reguliavimu – gerai apsvarstykite, ar tikrai stalo aukštį norėsite reguliuoti kaskart pakeldami stalą. Gal verčiau rinktis stalą su padėtis įsimenančiu mechanizmu bei galimybe stalo pakelti elektros varikliu?

Stalviršio dydis bei darbo priemonių išdėstymas

Ant darbastalio mes išdėstome pagrindinius darbui reikalingus įrankius, todėl pirmiausia darbo stalas turi būti gana erdvus, kad svarbias priemones turėtumėte po ranka.

Dirbdami laikykite rankas taip, kad alkūnių kampas būtų maždaug 70–120 laipsnių. Darbo priemones išdėstykite taip, kad riešų padėtis darbo metu išliktų tiesi. Dažniausiai naudojami daiktai turi būti arčiausiai (pvz., spausdintuvas ir kt.), rečiau naudojami gali būti laikomi šiek tiek tolėliau, tačiau lengvai pasiekiami.

Supratimas, kiek erdvės reikia rankoms, kuomet norite paimti, yra svarbus veiksnys, projektuojant sveikatai palankią darbo aplinką. Teisingai suplanuotas darbo priemonių išdėstymas padės išlaikyti taisyklingą laikyseną ir išvengti sveikatai žalingų judesių, t. y. dažnai pasikartojančių, intensyvių, monotoniškų judesių, kuriuos atliekate, siekdami paimti per toli esančius daiktus.

Netinkamas darbo priemonių išdėstymas mažina atliekamų judesių tikslumą, suvartojama daugiau energijos, o svarbiausia – pasikartojantys judesiai gali sukelti pečių ir juosmens skausmus.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog svarbus net ir klaviatūros bei pelės išdėstymas ant darbo stalo. Netinkamas darbo vietos išplanavimas gali išprovokuoti nemalonius pojūčius, tokius kaip rankų nuovargį, tirpimą bei sukelti įvairaus pobūdžio skausmus.

Darbo stalas ir monitorius

Kūno ir akių padėtis priklauso viena nuo kitos. Dėl to pagrindinės darbo priemonės, pavyzdžiui, kompiuteris, turi būti centruotos dirbančiojo atžvilgiu. Nesant centruotai kūno ir monitoriaus padėčiai, pakitęs regos kampas skatina keisti galvos ir kaklo padėtį, taip sukeldamas papildomą įtampą atskiroms raumenų grupėms. Todėl, siekiant susikurti sveikatai palankią darbo aplinką, reikėtų užtikrinti nepriklausomai reguliuojamus darbo stalo, monitoriaus ir kėdės aukščius.

Renkantis stalo stalviršio dydį reikia įvertinti, ar naudojamoms darbo priemonėms bus užtektinai vietos. Galbūt reguliuojamo aukščio stalas turi pertvarą, ant kurios gali būti montuojamas monitoriaus laikiklis – tokiu atveju pavyktų sutaupyti laisvos darbastalio vietos.

Kintamo aukščio stalo stabilumas

Renkantis reguliuojamo aukščio stalą, reikėtų atkreipti dėmesį į stalo stabilumą aukščiausioje pozicijoje – tai labai svarbus ir dažnai užmirštamas kriterijus, padedantis išvengti papildomų, susikaupimą trikdančių, veiksnių.

Kalbant apie susikaupimą, būtina paminėti, jog stalo pakėlimas turėtų būti sklandus ir skleisti kuo mažiau garso, kuris gali trikdyti aplinkinius žmones ar jus pačius. Stabilumo ir mechanizmo garso parametrus galite sužinoti pasiteiravę pardavėjo arba išbandykite šiuos parametrus, prieš įsigydami stalą.

Kintamo aukščio stalų garantija

Aukščiausios kokybės stalai visuomet turės ilgą garantinį periodą, kuris nurodo gamintojo atsakomybę ir gaminio ilgaamžiškumą. Įsigiję tokį stalą būsite tikri, jog baldas bus naudojamas pagal numatytas funkcijas be papildomų trikdžių.

Beje, aukščiausios kokybės stalai turi ne tik ilgą garantinį periodą, tačiau ir galimybę keisti atskiras dalis, kas gali žymiai pailginti stalo gyvavimo trukmę.

Daugiau informacijos rasite ergonomiskoskedes.lt

Šaltinis
Temos
Projektas „Ergonomikos akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją