Ateities vizijų dirbtuvės

Analizuodami darbo organizavimo ateities tendencijas, amerikiečių kompanijos „Herman Miller“ atstovai pakvietė 80 jaunų ir perspektyvių dizainerių iš JAV ir Kanados sudalyvauti Ateities vizijų dirbtuvėse (ang. k. Future State Workshop). Vizionieriai turėjo galimybę diskutuoti, dalintis nuojautomis, beprotiškiausiomis idėjomis, nerimu ar net kirsti lažybų tema – darbo ateitis.

Dirbtuvių metu išsakytas mintis pabandėme išgryninti į 7 ryškiausias tendencijas, paveiksiančias ir jaunųjų dizainerių ateities projektus po penkerių, dešimties ar net dvidešimties metų.

Ergonomikos akademija

Kaip kitaip žmonės dirbs ateityje?

Nors tikėtina, jog atlygis bei savirealizacija ir toliau išliks pagrindinėmis vertybėmis, tačiau mūsų požiūris į darbą neabejotinai vystysis evoliucionuojant technologijoms ir pasauliui.

Ergonomikos akademija

1. Tobulas darbo / gyvenimo balansas. Vizionieriai tiki, jog neišvengiamai tiek darbuotojai, tiek juos samdančios organizacijos privalės atrasti geresnę darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. Griežtesnė šių dviejų sričių atskirtis leis atrasti stipresnį ryšį su kiekviena iš jų. Tai reiškia, jog bus privalu įgusti laiku atsijungti nuo technologijų, atsisakyti daugybės skirtingų užduočių atlikimo vienu metu, išmokti naudotis analitiniais duomenimis ir geriau suprasti savo paties produktyvumą bei siekti darbo pozicijos, leidžiančios dirbti asmeniniu efektyvumo grafiku, o ne tradicinėmis, nuo 8 iki 17-tos, darbo valandomis.

Ergonomikos akademija

2. Laikas bendravimui „akis į akį“. Jaunieji dizaineriai, su kuriais bendravome dirbtuvių metu, tikisi, jog darbo iš namų žavesys – „dirbu su pižama“ – blėstantis reiškinys. Galiausiai bendravimo ir ryšio su kolegomis trauka taps paskata grįžti į biurą. Ateities darbo vietą vizionieriai mato kaip socialinį magnetą, pritrauksiantį bei koncentruosiantį žmogiškąją energiją – tokią paklausią pasaulyje, kuriame komunikacinės technologijos neretai tik trikdo ryšį tarp žmonių. Vizionierių manymu, atskirtis bei vienišumas taps svariausiu argumentu, skatinančiu kurti erdves, kuriose mezgasi autentiški santykiai tarp žmonių.

Ergonomikos akademija

Kaip vystysis darbo procesas?

Kadangi socialiniai tinklai mums suteikia galimybę mėgautis momentiniu atpildu bei greitu grįžtamuoju ryšiu, mūsų lūkesčiai sulaukti greito rezultato darbe taip pat tik didės.

3. „Amazoniškas“ požiūris į personalą. Jau greitai „Amazon“ elektroninės parduotuvės išauginta nekantrių vartotojų karta savo požiūrį „noriu čia ir noriu dabar“ perkels ir į darbo rinką. Darbo ateities vizionieriai teigia, kad nuolat augantis greito rezultato poreikis, koreliuojantis su nuolat didėjančia laisvai samdomų darbuotojų pasiūla, sukurs naują personalo atrankos modelį. Kiekvienam naujam projektui organizacijos turės galimybę kruopščiai atsirinkti tinkamiausius žmones iš gausaus konsultantų būrio. Šis laisvosios darbuotojų rinkos modelis leis įmonėms paspartinti procesus, veržliau konkuruoti rinkoje, kurti efektyvesnius produktus, diegti produktyvesnes naujoves, konkrečiai užduočiai pasitelkti geriausius savo srities specialistus.

Ergonomikos akademija

4. Nauja klientų atsiliepimų era. Drąsiose dizainerių ateities vizijose – išmanus prietaisas, leisiantis produktus kuriančioms komandoms gauti momentinius ir tikslius vartotojų atsiliepimus: apie naują muzikos įrašą, baldus, apšvietimą ar net erdvės atmosferą. Kaip tai veiks? Sąveikos metu išmanus laikrodis nuskaitys fizinius kūno parametrus, o duomenys automatiškai bus siunčiami į specialią aplikaciją. Remiantis šiais duomenimis, aplikacija sugeneruos jūsų asmeninę „Pinterest“ paskyrą ir iškarto pateiks neklystančius produktų pasiūlymus ar inspiracijas. Svarbiausia, jog visa tai nesukels negatyvių emocijų, kurios dažnai kyla įprastu būdu formuojant užklausas „Google“ paieškoje ar socialiniuose tinkluose. Tarp laikrodžio ir aplikacijos pateikiama informacija atspindės natūralų ir tikrą atsaką į produktus, todėl vartotojas, priimdamas sprendimą įsigyti, jausis saugiau.

Ergonomikos akademija

5. Technologijų optimizmo banga

Jaunųjų dizainerių svajonėse – ir paskutinės minutės klientų norų (pvz., staigus biudžeto sumažinimas perpus ar dešimties aukštų pastato virsmas į aštuonerių) užkardymas. Visų keturių įvykusių dirbtuvių metu išgirdome ir kitų itin drąsių idėjų: apie robotizuotus darbų vadovus, naujos kartos projektavimo programas bei visiškai automatizuotą baldų gamybą pagal poreikį. Nepaisant mažo nerimo dėl sustiprėjusios žmogaus ir technologijų draugystės, jaunieji dizaineriai rodė didelį entuziazmą, vertindami dirbtinio intelekto galimybes, procesų robotizaciją bei didžiųjų duomenų svarbą ateities dizaino projektuose.

Ergonomikos akademija

Kaip atrodys mūsų darbo vieta?

Vizionieriai prognozuoja, jog jau netolimoje ateityje biuru galės tapti bet kuri erdvė, ir kiekvienas turėsime galimybę nuspręsti, kaip ji turi atrodyti.

6. Biuro dizainas pagal poreikį. Šiandien mes adaptuojame biurą tam, kad jis geriau patenkintų mūsų poreikius (tiesa, kartais vėliau tenka jo atsiprašyti). O jei galėtume ne tik paveikti, bet ir, vedini momentinių įgeidžių, visiškai kontroliuoti unikalų savo darbo erdvės dizainą? Vizionieriai tiki, jog tą padaryti mums padės ateities biuro dizaino technologija „Sensify“.Išmani aplikacija leis akimirksniu transformuoti specialiomis technologijomis patobulintas baltas sienas darbo erdvėje. Trokštate biuro, kuris įkvepia? Tereikės programėlėje pasirinkite vaizdingą kalnų peizažą ir projektoriumi perkelti jį ant sienų. Ruošiatės susitikimui su vadovu ir norite padaryti įspūdį? Galbūt naujausia klientų duomenų ataskaita – geriausias sienų dekoro pasirinkimas.

Ergonomikos akademija

7. Biuro decentralizavimas. Smagu turėti galimybę dirbti iš VISUR. Bet tiesa ta, kad VISUR ne visada reiškia geriausią „Wi-Fi“ ryšį ar kitas bendradarbiavimui reikalingas technologijas. Vizionieriai ir čia mato galimybę bei planuoja patenkinti vis labiau geografiškai išsibarsčiusios darbo jėgos poreikius, pasiūlydami vis plačiau geografiškai pasklidusias darbo vietas. Jie tiki, jog centrinės būstinės ar pagrindinio biuro sampratos išgaruos kaip dūmas. Vietoj to mes džiaugsimės tarptautiniu „Work Pod“ (liet. k. darbo kapsulė / kabina) tinklu. Tik pabandykite įsivaizduoti – „Work Pod“, kuriame yra integruota „Sensify“ sistema. Nes, pripažinkime, danų dizaino įkvėpta marokietiška riada – tikrai ne kiekvienam skoniui.

Ergonomikos akademija

Ateities vizijų ateitis

Ateities vizijų dirbtuvių programai skaičiuojant jau trečiuosius gyvavimo metus, įsipareigojame žiūrėti ne tik į priekį, bet ir atgal. Mūsų artimiausiuose planuose – dvejų metų rezultatų analizė ir įvertinimas, kaip dirbtuvių dalyviams pasisekė nuspėti darbo ateitį. Džiaugiamės, galėdami tęsti užsimezgusi dialogą, toliau ieškoti didžiųjų darbo ateities idėjų bei galimybe mokytis iš jūsų.

Daugiau informacijos: ergonomiskoskedes.lt

Šaltinis
Temos
Projektas „Ergonomikos akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją