Ankstesniame straipsnyje rašėme apie ergonomišką darbo vietą, o šįkart žvilgsnis skvarbesnis – aiškinamės, kokie baldai supa ir kaip veikia mūsų savijautą. Panagrinėkime.

Darbo baldų medžiagos ir audiniai

Renkantis kokybiškus darbo baldus, verta atkreipti dėmesį ne tik, kaip baldas yra gaminamas, bet ir iš ko. Be abejo, didelė produktų pasiūla ir informacijos kiekis apsunkina vartotojo pasirinkimą, tačiau esminių, kokybę lemiančių kriterijų žinojimas suteikia galimybę atrasti būtent tai, ko ieškoma.

  • Tiesioginis poveikis sveikatai. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad mūsų aplinkoje esantys chemikalai neigiamai veikia endokrininę sistemą, imunitetą, blokuoja naudingųjų medžiagų įsisavinimą ir netgi gali pagreitinti organizmo senėjimo procesus. Žalingi cheminiai elementai į mūsų aplinką patenka ir naudojant nekokybiškus, iš toksiškų medžiagų pagamintus produktus, todėl norint susikurti sveikatai palankią darbo aplinką, būtina įsitikinti, kad konstrukcinės baldų medžiagos atitinka Europos Sąjungos standartų reikalavimus. Šie reikalavimai reguliuoja nuodingųjų medžiagų naudojimą gamybos procese, padeda kontroliuoti tokių elementų patekimą į aplinką. Šiuo metu Europos Sąjungos direktyvose yra apibrėžtos net 45 kenksmingos medžiagos, kurias planuojama ne tik riboti, bet ir visiškai uždrausti.
  • Audinio ilgaamžiškumas. Minkštosios baldų dalys bei paviršiai visuomet dėvisi greičiausiai, todėl renkantis darbo baldų audinius, būtina atsižvelgti į audinių kokybę bei patvarumą. Tekstilės gamintojų plačiai naudojamas Martindeilo testas – reikšmingas kriterijus šiame procese. Martindeilais matuojamas audinio atsparumas dilimui, kurį įvertinti padeda specialus testas. Testuojamas audinys yra trinamas sukamaisiais judesiais specialiu prietaisu. Testas yra įvykdytas, kuomet trinties neatlaikiusi siūlo gija nutrūksta arba atsiranda akivaizdžių audinio struktūros pakitimų. Suskaičiavus, kiek sukamųjų judesių atlaikė audinys, pateikiamas rezultatas. Kuo didesnis skaičius, tuo patvaresnis ir audinys. Darbo aplinkai tinkamų audinių stiprumo skalė svyruoja nuo 35 000–100 000 Martindeilo ciklų, tačiau intensyviai naudojamoms darbo kėdėms visuomet rekomenduojama rinktis maksimaliai patvarų audinį, įvertintą kuo didesniu Martindeilų skaičiumi.
  • Tvarumas. Pasauliui kasdien susiduriant su augančia ekologine krize, naujai gaminamų produktų kokybę lemia ir tvarumo kriterijus. Augantis susidomėjimas aplinkosaugos tendencijomis pažangias kompanijas skatina nuolat atnaujinti gamybos technologijas, eksperimentuoti ir gamyboje pritaikyti perdirbtas žaliavas. Ne mažiau už patį produktą svarbus ir atsakingos prekybos puoselėjimas. Oeko-Tex® organizacija, vienijanti 18 akredituotų institutų 85 šalyse, siūlo standartizuotus sprendimus, kurie padeda gamintojams optimizuoti savo gamybos procesus bei užtikrinti aukštą tvaresnių produktų kokybę. Vartotojui šis ženklinimas padeda paprasčiau priimti sprendimą ir pasirinkti aplinką tausojantį produktą. Be galo džiugu, kad perdirbtas plastikas, FSC® sertifikuota mediena, inovatyvūs iš perdirbto jūrinio plastiko gaminami audiniai bei Oeko-Tex® ženklinimas tampa vis svaresne ir darbo baldų pasiūlos dedamąja.


Sveikata – geriausiai atsiperkanti investicija

Ergonomikos dėmesys sutelktas į dirbančiojo gerovę. Kompanijos istoriją pradeda ir vysto žmonės, tad investicija į žmogaus gerovę yra neabejotinai viena svarbiausių.

Ergonomiški darbo baldai – tai jau ne prabanga, tai būtinybė, privalomas darbo įrankis, padedantis paprasčiau atlikti darbines užduotis, įgalinantis ir skatinantis natūralų judėjimą, netrikdantis dirbančiojo sveikatos. Ergonomikos principų paisanti darbo aplinka leidžia mėgautis pačiu darbo procesu, patirti daugiau teigiamų emocijų.

Kaip sakė amerikiečių psichologas, poreikių piramidės pradininkas Abrahamas Maslow: „Jei žmogus atrodo piktas ir nepatenkintas, tai tik todėl, kad jam skauda, jis stresuoja ar jo esminiai žmogiškieji poreikiai nėra patenkinti.“

Taigi – pradėkite nuo esminių poreikių: kurkite aplinką, kuri būtų patogi ir sveikatai palanki.

Šaltinis
Temos
Projektas „Ergonomikos akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją