„Profesionaliai organizuojami viešieji pirkimai gali lemti didelius ir kokybiškus pokyčius mūsų valstybėje – sudaryti sąlygas diegti naujoves, gerinti ir gražinti mūsų aplinką, efektyviai naudoti žmonių pinigus. Todėl svarbu apie sėkmingus pirkimus kalbėti plačiau ir taip stiprinti pirkimų specialistų bendruomenę ir ją motyvuoti geriems pokyčiams", – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Pasak viceministro, didesnio pirkimų vykdytojų profesionalumo reikės ir priėmus Seime svarstomus ministerijos parengtus įstatymų pakeitimus, kuriais bus suteikiama daugiau lankstumo, bet kartu ir atsakomybės vykdant pirkimus.

„Visi pakeitimai reikalaus didesnio pirkimų vykdytojų profesionalumo, nes jų pagrindas – didesnis pasitikėjimas pirkimo dalyviais ir lankstesnis viešųjų pirkimų vykdymas. Reguliavimo pokyčiai leis pirkimo vykdytojams daugiau dėmesio skirti galutiniam pirkimo rezultatui, kuris dažnai pasimeta susikoncentravus į perteklines procedūras. Taigi, tikimės, kad priimti nauji įstatymų pakeitimai leis efektyviau atlikti pirkimus ir kitais metais rinkimuose sulauksime dar daugiau sėkmingų pavyzdžių", – teigia V. Jurgutis.

Sumaniausi viešieji pirkimai

Esminis vertinimo kriterijus, renkant nugalėtojus sumaniausiai organizuoto pirkimo kategorijoje, – kaip į pirkimo procesą buvo įtraukti suinteresuotieji asmenys ir kaip tai pagerino pirkimų rezultatą. Svarbiu aspektu tapo ir tai, kaip atliekant pirkimą veiksmingai buvo padidinta konkurencija, kaip patobulintas pirkimų procesas prisidėjo prie efektyvesnio pirkimų rezultato.

AB Lietuvos pašto savitarnos siuntų paštomatų įrangos, paštomatų programinės įrangos ir paštomatų priežiūros paslaugų pirkimas pripažintas nugalėtoju sumaniausiai organizuotų pirkimų kategorijoje – už sąnaudų ir kokybės santykio kriterijų taikymo praktiką.

„Paštomatų įrangos pirkimo tikslas – patobulinti mūsų paštomatų sistemos priežiūrą, pagerinti jos kokybę, efektyvinti paštomatų naudojimą ir padidinti prieinamumą galutiniam vartotojui. Sumaniai pasirinktas pirkimo būdas ir vertinimo kriterijai leido ne tik užtikrinti realią konkurenciją, bet ir gauti patį geriausią rezultatą mūsų bendrovei. Manome, kad būtent išsigrynintas pirkimo tikslas, efektyviai atlikta rinkos analizė ir nestandartiniai pasiūlymų vertinimo kriterijai lėmė šio pirkimo sėkmę", – sako AB Lietuvos pašto Pirkimų skyriaus vadovė Renata Zailskė.

VšĮ „CPO LT" kartu su Lazdijų rajono savivaldybe vykdytas Lazdijų sporto centro rekonstravimo darbų pirkimas sumaniausiai organizuoto pirkimo kategorijoje pripažintas nugalėtoju už efektyvų komandinį darbą.

„Iki pavedant atlikti pirkimą mums, Lazdijų savivaldybė ne kartą jį vykdė, bet dėl tiekėjų užklausų ir pretenzijų gausos pirkimas vis neįvykdavo arba nutrūkdavo. Vykdydami pirkimą, daug dirbome su Viešųjų pirkimų komisija, kurią sudarė specialistai, ekspertai, inžinieriai, taip pat komunikavome su Viešųjų pirkimų tarnyba. Manome, kad sėkmingą pirkimą per ganėtinai trumpą laiką lėmė efektyviai organizuota pirkimo pasirengimo stadija bei maksimaliai gerai atlikti namų darbai", – sako VšĮ „CPO LT" Metodologijos ir mokymų skyriaus Pirkimų valdymo grupės vadovė Dovilė Račienė.

VĮ Lietuvos oro uostų vykdytas Vilniaus oro uosto T4 terminalo ir transporto prieigų rangos darbų pirkimas pripažintas nugalėtoju sumaniausiai organizuoto pirkimo kategorijoje už efektyvų laiko valdymą ir gerosios tarptautinės praktikos pritaikymą.

„Rengdamiesi konkursui, parengėme pirkimo strategiją ir sudarėme grafiką, kurio komanda nuolat laikėsi: vykdė rinkos konsultacijas, bendradarbiavo su tiekėjais, ieškojo visiems priimtino sprendimo. Taip pat parengėme patrauklias sutarties sąlygas tiekėjams, vadovavomės Raudonąja FIDIC knyga, numatėme išankstinio apmokėjimo galimybes ir premijas už anksčiau nei numatyta sutartyje atliktus darbus. Tarptautiniu atviru konkursu rengtas pirkimas buvo įvykdytas per 2 mėnesius", – pasakoja VĮ Lietuvos oro uostų Viešųjų pirkimų skyriaus vadovė Indrė Bivainytė.

Inovatyviausi viešieji pirkimai

Renkant nugalėtojus inovatyviausių pirkimų kategorijoje, buvo atsižvelgiama į pirkimo inovatyvumo aspektus ir tai, kaip tokio pirkimo organizavimas padėjo spręsti visuomenei kylančius uždavinius arba pagerino jai teikiamų paslaugų kokybę.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos vykdytas robotizuotos optoelektroninės biometrinės/alfanumerinės registracijos sistemos (ROBARS/RS) paslaugų pirkimas pripažintas nugalėtoju inovatyviausių pirkimų kategorijoje – už moderniausią sistemą Europos Sąjungoje (ES).

„Tai unikali ir iki šiol nė vienoje ES šalyje dar nenaudota sistema, reikalinga trečiųjų šalių piliečių atvykimui ir išvykimui registruoti, duomenims apie jų leidimą būti ES fiksuoti. Įdiegus šią sistemą, turėtų pagreitėti pasienio patikra – atvykę trečiųjų šalių piliečiai galės patys registruotis terminaluose, o pasieniečiams tereiks patikrinti, ar suvesti duomenys yra teisingi. Sistema taip pat veiks ABC vartų principu ES šalių piliečių pasienio patikrai, o tai ženkliai padidins patikros greitį, esant dideliems žmonių srautams", – pasakoja Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Eglė Maigienė.

VšĮ Panevėžio plėtros agentūros atliktas Panevėžio miesto pramonės įmonių veiklą pristatančio skaitmeninio sprendimo sukūrimo pirkimas pripažintas nugalėtoju inovatyviausių pirkimų kategorijoje – už inovatyvių žaidimų valdymo technologijų pritaikymą pramoninio turizmo plėtrai.

„Šio sprendimo tikslas – per turizmą įdomiai pristatyti Panevėžio pramonės įmones, todėl mums kilo idėja nusipirkti skaitmeninį inovatyvų įrankį, kuris virtualiai nukeltų žmones į tas įmones, leistų stebėti, kaip jose vyksta darbas, ir pan. Įgyvendinti šį pirkimą pavyko dėl to, kad nebijojome rizikuoti ir, bendradarbiaudami su kūrėjais, technologijų specialistais, įsigijome produktą, kurio rinkoje iki šiol dar nebuvo", – sako VšĮ Panevėžio plėtros agentūros direktorė Monika Miniotaitė.

Inovatyviausių pirkimų kategorijoje už taikomas naujas technologijas laimėtoju taip pat pripažinta AB ,Vilniaus šilumos tinklų vykdytas karboninio vamzdyno įdėklo įrengimo po Naujininkų tiltu pirkimas.

„Kiekvienais metais modernizuojame ir atnaujiname šilumos kelią į klientų namus. Esame pirmieji, kurie šilumos trasas atnaujino, naudodami anglies pluošto įdėklą. Mūsų pirkimo sėkmę lėmė – rinkos tyrimas, kurį atliko ne tik Pirkimų padalinio darbuotojai, ir didelis darbas, kurį atliko specialistai inžinieriai, dalyvavę parodoje ir ieškoję geriausio sprendimo mūsų projektui", – pasakoja AB Vilniaus šilumos tinklų Tiekimo grandies komandos vadovė Audronė Raščiauskaitė-Jablonskė.

Inovatyviausiu išrinktas ir UAB Klaipėdos autobusų parko atliktas elektra varomų autobusų veiklos nuomos pirkimas už pritaikytą naują „sutarties iki rakto" principą perkant keleivių transporto nuomą.

„Mūsų, kaip savivaldybės kontroliuojamos įmonės, paskirtis – ne tik patogiai vežti keleivius, bet ir įgyvendinti akcininkų keliamą itin aukštą tikslą – iki 2025 m. turimus 34 dyzeliniu kuru varomus autobusus pakeisti elektra varomais ir visiškai netaršiais autobusais. Šiuo pirkimu ne tik papildėme parką elektra varomais autobusais, bet ir įsigijome įkrovimo infrastruktūrą, turto draudimo, autobusų techninės priežiūros paslaugas. Tai kompleksinės paslaugos pirkimas, kuriame labai svarbu yra įsivardinti ir užsitikrinti teisingą siekiamą rodiklį, apibrėžti nepagamintų prekių atitikties technines specifikacijas ir, žinoma, derėtis", – sako UAB Klaipėdos autobusų parko Finansų departamento direktorė Elida Mantulovė.

Darniausi viešieji pirkimai

Renkant geriausias darniausius pirkimus vykdančias organizacijas, buvo atsižvelgiama į tai, kaip jų pirkimo organizavimas padėjo spręsti kylančias aplinkos apsaugos ar socialines problemas bei pagerino teikiamų paslaugų kokybę.

Vilniaus miesto savivaldybės vykdytas Vilniaus miesto bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugų pirkimas pripažintas nugalėtoju darniausių pirkimų kategorijoje už aplinkai palankių mechanizmų naudojimo skatinimą.

„Visi žinome, kad klimatas šyla, todėl stengiamės tausoti gamtą ir ieškoti būdų, kaip joje dirbti tvariai. Todėl suteikėme tiekėjui galimybę pasirinkti, kaip jie vykdys savo paslaugas. Vienas iš variantų buvo leisti jiems dirbti elektriniais trimeriais, šienavimo robotais, gatves šluoti su vakuuminėmis elektra varomomis mašinomis ir pan. Ieškojome naujovių rinkoje, konsultavomės su tiekėjais ir manome, kad suradome geriausią miesto bendrųjų teritorijų priežiūros variantą", – sako Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Giedrius Krasauskas.

Darniausių pirkimų kategorijoje nugalėtoja už socialinių ir aplinkosauginių reikalavimų taikymą tapo ir VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, kuri vykdė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto krantinių projektinių pasiūlymų parengimo, techninio projekto, darbo projekto ir BIM modelio parengimo ir statinio projekto vykdymo priežiūros paslaugų pirkimą.

„Įgyvendintas šis projektas reprezentuos uostą, Klaipėdos miestą ir visą šalį. Atlikdami pirkimą, taikėme visus darnumo standartus, atsižvelgėme į ekonominę naudą, kiek jis bus draugiškas aplinkai, kokios medžiagos bus naudojamos. Bet svarbiausia čia buvo projekto socialinė nauda – norėjome, kad būtų atsižvelgta į visuomenės poreikius, į galimybę visuomenei pasinaudoti projektu. Manome, kad, įgyvendinę šį projektą, turėsime puikų objektą, kuris bus naudingas tiek verslui, tiek aplinkai, tiek ir žmonėms", – teigia VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

Geriausia pirkimų valdysena

Renkant nugalėtojus geriausios pirkimų valdysenos kategorijoje, daugiausia dėmesio buvo skiriama pirkimų proceso valdymui – nuo planavimo iki sutarties įvykdymo. Vertinta, kaip pirkimo vykdytojas pasinaudojo bendrųjų pirkimų ar centralizavimo galimybėmis, kaip jam pavyko sutelkti pirkimui atlikti reikalingų kompetencijų turinčius ekspertus, kokias skatinimo priemones taikė, kaip, naudodamas informacinių technologijų priemones, pagerino pirkimų rezultatus.

Šioje kategorijoje už pasirengimo pirkimams proceso vadybą nugalėtoja pripažinta AB ,,Kelių priežiūra".

„Rinkos tyrimai ypač svarbūs pirkimo rezultatyvumui. Viena kartą pasirengus ir atlikus, jų kartoti nebereikia. Lygiai taip pat svarbus yra sklandus ir aiškus pirkimų planavimas. Galiausiai –paskirstymas, kas ir už ką yra atsakingas. Tad visiems kolegoms palinkėčiau nusimatyti pirkimų rodiklius, juos sekti ir analizuoti. O pagal tai, jeigu reikia, galima koreguoti ir pirkimo procesą", – teigia AB „Kelių priežiūra" Pirkimų skyriaus vadovas Algirdas Bajoras.

Geriausios pirkimų valdysenos kategorijoje nugalėtoja pripažinta AB „Lietuvos geležinkeliai" – už taikomą pirkimų partnerystės modelį ir efektyvią stebėseną.

„Duomenų stebėsena padeda proaktyviai reaguoti į situacijas ir priimti sprendimus būtent tada, kai jų reikia. Pasirinkus partnerystės modelį labai svarbu apsibrėžti atsakomybes ir lūkesčius. Žinoma, didelę reikšmę turi ir pačios pirkimų funkcijos, pirkimo padalinio struktūra – esame aiškiai pasiskirstę atsakomybėmis ir atskyrę pirkimus vykdančius padalinius pagal tam tikras kategorijas. Būtent toks pirkimų proceso valdymo modelis ir aktyvi komunikacija su pirkimo procese dalyvaujančiais asmenimis leidžia organizuoti sėkmingus pirkimus", – sako AB „Lietuvos geležinkeliai" pirkimų vadovė Vaida Genytė.

Taip pat šioje kategorijoje nugalėtoja pripažinta ir UAB „Ignitis grupės paslaugų centras" už sutarčių kainų perskaičiavimo politiką.

„Pagrindinė mūsų veikla yra susijusi su perskaičiavimo tvarka, o tai reiškia, kad norime visą dėmesį skirti individualiai kiekvienam įsigyjamam objektui. Pavyzdžiui, jei įsigyjame kabelius, kurių labiausiai kainą lemianti sudėtinė dalis yra metalas, tai perskaičiavimo tvarką siejame ne su bendra infliacija, bet stengiamės parengti individualią perskaičiavimo tvarkos metodiką, kuri leistų įvertinti kainų pokytį ir valdyti tam tikras nepamatuotas rizikas tiekėjui ir pačiai perkančiajai organizacijai", – pasakoja UAB „Ignitis grupės paslaugų centras" vyresnysis teisininkas Tadas Čėsna.

Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos pripažinta nugalėtoja Geriausios pirkimų valdysenos kategorijoje už pirkimų procesų valdymą pagal kokybės vadybos standartus.

„Geriausių rezultatų mums davė aiškus proceso, atsakomybių, asmenų, dalyvaujančių pirkimuose, nustatymas ir standartizuotos pirkimo dokumentų formos. 2019-2021 m. agentūros vykdomų pirkimų skaičiui padidėjus apie 61 proc., tikslintų paraiškų skaičių sumažinome apie 12 proc., o įvykusių pirkimų skaičių padidinome 17 proc. Tad būtent minėtų priemonių atsiradimas leido mums sumažinti sąnaudas organizuojant pirkimus ir išvengti žmogiškų klaidų pirkimų vykdymo procese", – teigia Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos Įsigijimų valdymo ir priežiūros skyriaus vedėjas Darius Puidokas.