Vienos didžiausių NT plėtros ir valdymo įmonių grupės Lietuvoje „Darnu Group“ pardavimų direktoriaus Manto Umbraso teigimu, gyvenamojo būsto sprendimai Lietuvoje niekuo nenusileidžia pasaulinėms tendencijoms, o neretai sukuria ir didesnį komforto lygį. „Vilnius yra viena žaliausių Europos sostinių, todėl mums labai pasisekė, nes turime galimybę ne vykti ilsėtis į gamtą, o gyventi gamtoje miesto centre. Visuomet siekiame ne intervencijos, o integracijos į esamą gamtinę aplinką, kuri dažnai mums būsto sprendimuose padiktuoja tam tikrus sudėtingus, bet labai įdomius sprendimus“, – sako M. Umbrasas.

Anot jo, šiandien būsto pirkėjui svarbu pasiūlyti ne tik butą, bet ir išskirtinę jį supančią aplinką: išpuoselėtą ir patogią poilsiui teritoriją, saugią ir patrauklią vietą vaikams žaisti. Noras gyventojams sukurti kuo didesnę vertę, „Darnu Group“ paskatino ieškoti nestandartinių ir išsiskiriančių sprendimų.

„Kai prieš aštuonerius metus ėmėmės kurti uždaras gyvenvietes be antžeminio parkavimosi galimybės ir pirmieji rinkoje vietoj balkonų pristatėme gyventojams erdvias terasas kiekvieno individualiam poilsiui, o vėliau – ir pirmąsias žaliąsias stogo terasas bendram kaimynų poilsiui, dar nežinojome, kad po poros metų tai taps Vilniuje kuriamų gyvenviečių kone privalomais atributais“, - pasakoja „Darnu Group“ ekspertas.

Vienas iš ryškiausių tokio šiuolaikinių gyvenviečių kūrimo pavyzdžių – didžiausias gyvenamasis konversijos projektas Lietuvoje – „Antakalnio terasos“.

„Antakalnio terasos“

Buvusi Lietuvos kino studijos teritorija išvalyta ir šiandien jau – nebeatpažįstama. Pušynų apsuptyje įkurta moderni gyvenvietė ne tik turi savo skulptūrų parką, gyventojams skirtus privačius kiemelius ir terasas ar naujai suformuotą upelį. Joje, naudojantis inovatyviomis technologijomis, sukurta ir daugiau unikalių sprendimų. Namų statybai naudojamos ekologiškos ir natūralios medžiagos – natūralaus maumedžio lentos terasoms bei natūralaus degto molio plytos fasadams. Projektas taip pat išsiskiria investicijomis į aplinką, kurios siekė apie 4 mln. eurų. Gyvenamųjų namų komplekse pasodinta daugiau nei 130 skirtingų rūšių augalų ir medžių.

Uždari kvartalai – privatumui ir bendravimui

Aptverti, tik gyventojų valdomais automatiniais varteliais uždaryti kiemai sukūrė išskirtinio saugumo ir privatumo jausmą. Leisti vaikams vieniems žaisti uždarame kieme „Antakalnio terasų“ naujakuriams tapo savaime suprantamu dalyku.

Prieš pusantrų metų į paskutinės „Antakalnio terasų“ gyvenvietės etapą – „Ąžuolų terasas“ – su šeima persikėlęs ir greitai vietos bendruomenės pirmininku tapęs Marius uždarus kvartalus vertina ne tik dėl jų saugumo, bet ir dėl sukurto artimesnio ryšio su kaimynais.

„Pati teritorija, kurioje gyvename, yra uždara, aplink veikia parduotuvės, maitinimo ir mokymo įstaigos, o pro langą atsiveria puikus vaizdas į šalia esančius pušyną ir upę. Čia gyvendami nesibaiminame nei dėl vaikų, nei dėl savo saugumo.

Kvartale turime puikias vietas bendruomenės reikalams, organizuojame įvarius susitikimus, šventes, piknikus, žaidimus vaikams. Bendrai prisidedame prie aplinkos tvarkymo ir tiesiog visi puikiai leidžiame laiką“, – pasakoja vilnietis.

Draugiški santykiai su kaimynais vieną iš jų paskatino name įkurti jaukią kavinę, skirtą kvartalo gyventojams ir jų svečiams. Žadama, kad dar vienas traukos objektas bendruomenei duris atvers rudens pabaigoje.

Pasak „Darnu Group“ pardavimų direktoriaus Manto Umbraso, tokios gyvenvietės šiandien yra itin patrauklios naujakuriams.

„Vakarais gyventojai gali išeiti saugiai pasivaikščioti po savo teritoriją, kuri yra ne tik aptverta, tačiau ir stebima vaizdo kameromis. Apželdinimas, apšviesti takai pasivaikščiojimui, itin patogūs suoliukai ir net upelis – tai, kas suteikia gyventojui ramybę, geras emocijas ir papildomą šarmą“, – pasakoja ekspertas.

M. Umbrasas yra įsitikinęs, kad ateityje tokie kol kas dar mūsų šalyje išskirtiniai gyvenamųjų namų projektai taps įprasti.

„Manau, kad uždari kvartalai taps standartu ir ateityje stebėjimas vaizdo kameromis, kontroliuojamas patekimas į teritoriją ir kiti patogumai bus mūsų kasdienybė“, – tikina pašnekovas.

Nė vieno automobilio

„Dar vienas svarbus uždarų teritorijų privalumas – jokių automobilių. Tai reiškia mažiau triukšmo, taršos aplinkai ir daugiau gamtos, erdvės gyventojams. Antakalnyje gamta – nuostabi, todėl nuo pat pradžių žinojome, kad privalome ją išsaugoti ir puoselėti“, – sako M. Umbrasas.

Tačiau tai nereiškia, kad savo automobilius privaloma palikti toli nuo namų. Kuriant „Antakalnio terasas“, landšafto ekspertams ir architektams suvienijus jėgas bei pasitelkus modernias technologijas sukurta erdvi požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, esanti po visa gyvenviete ir nepakeitusi natūralaus jos gamtinio reljefo bei peizažo.

Gamta mieste

Gausi, natūrali ir įvairi gamta „Antakalnio terasų“ gyvenvietėje yra vienas iš dažniausiai naujakurių minimų privalumų. Gyvenvietę projektavęs žinomas architektas Algirdas Kaušpėdas taip pat tikina, jog gamtos išsaugojimas ir integravimas į darnią visumą moderniame kvartale buvo vienas iš didžiausių jo prioritetų.

„Kurdami gyvenimui ir laisvalaikiui patogią infrastruktūrą siekėme išsaugoti nepakitusį ilgametį vertingą beržyną, pušynus, kalveles ir nuolydžius. Tai pareikalavo kūrybingų sprendimų“, – teigia architektas.

„Antakalnio terasos“

Vietos bendruomenės pirmininkas Marius Kuzminas sako pastebintis, kad žmonės, kalbėdami apie naujo būsto įsigijimą, kaip vieną svarbiausių kriterijų, įvardija gamtą.

„Kolegų, draugų tarpe pastebiu, kad kai kalba pasisuka apie gyvenamąją vietą, žmonės prioritetą teikia aplinkai, todėl būtent tokie kvartalai, kurie yra miesto centre, tačiau kartu ir gamtos apsuptyje, yra puiki alternatyva“, – mano vyras.

Šiandien „Antakalnio“ terasos – unikali erdvė viename iš labiausiai geidžiamų sostinės rajonų. Gyvenvietės išskirtinumą ir populiarumą užtikrina būtent jos kūrėjų gebėjimas ir noras suderinti šiuolaikišką statybą, didmiesčio dvasią ir raminantį gamtos prieglobstį.

Siekdama sukurti dar daugiau erdvių miestiečiams, „Darnu Group“ šalia gyvenvietės įkūrė suoliukų-skulptūrų parką – jaukią ir žalią pasivaikščiojimų, susitikimų, poilsio ir ramybės erdvę. Parką papuošė Lietuvos skulptorių darbai, kviečiantys ant jų prisėsti.

Vietoje balkonų – terasos

„Antakalnio terasos“ padiktavo ir dar vieną šiandien tarp NT plėtotojų bei naujakurių itin populiarią tendenciją – balkonus gyvenvietėje pakeitė erdvios, kokybiškai įrengtos terasos. Šviesios, leidžiančios visus metus mėgautis saulės šiluma, jos atveria gyventojams įspūdingus juos supančios gamtos vaizdus. Visus metus besikeičiantys peizažai kuria ramybės ir jaukumo atmosferą, gyvenant prie pat miesto centro.

„Antakalnio terasos“

Terasoms sulaukus pasisekimo, jos tapo įprastos daugelyje naujai statomų projektų. Balkonai pamažu nyksta iš šiuolaikinių pastatų, užleisdami vietą erdvioms terasoms, kuriamoms jau ne tik butuose, bet ir ant pastatų stogų – pavyzdžiui, kitame „Darnu Group“ plėtotame „Lighthouse“ projekte.

Užsakymo nr.: PT_79227613