Pagal Europos Šilumos siurblių asociacijos duomenis, naujų šilumos siurblių pardavimai pastaraisiais metais nuolat augo. Kaip šio reiškinio priežastys dažniausiai yra nurodomos trys pagrindinės tendencijos: šie siurbliai nuolat tobulėja – tiekia karštą vandenį net lauko temperatūrai esant 25 laipsniais žemiau nulio, o tiekiamo karšto vandens temperatūra pasiekia net 65 laipsnius šilumos. Centrinė valdžia taip pat skiria nemažai subsidijų šiems atsinaujinatiems šilumos ir karšto vandens gamybos šaltiniams. Be to, įsirengiant nuosavą vėjo jėgainę ar saulės bateriją elektros ir šildymo kainos gerokai sumažėja.

Kaip tai veikia?

Oras-vanduo sistema susideda iš dviejų pagrindinių komponentų – vienas jų yra įrengtas lauke ir savo forma kiek primena oro kondicionierių, kita siurblio dalis yra įrengiama viduje, čia dažniausiai būna įmontuota ir vandens talpa, kurios apimtis siekia 200 arba 260 litrų. Lauko blokas ruošia karštą vandenį, tada jį perduoda į vidinę talpą iš kurios šis yra paskirstomas pagal vartotojo poreikius – pasirinktą kambario temperatūrą bei šilto vandens kiekį – po visus namus.

Ši „Samsung ClimateHub“ sistema dažniausiai įrengiama privačiuose namuose arba kotedžuose, kur žmonės neturi prieigos prie dujų ar centrinio šildymo. „Nors dujinio katilo pradinė investicija yra mažesnė, tačiau kylant dujų kainoms – šią žiemą yra prognozuojamas 6-7 kartų augimas – „Samsung ClimateHub“ šildymo sistema oras-vanduo tampa gerokai pranašesnė, kadangi jos efektyvumas yra itin aukštas. Tai garantuoja gerokai mažesnes išlaidas šildymui, todėl tokia sistema ilgajame laikotarpyje atsiperka“, – pabrėžia Margarita Abraitė, „Samsung Electronics Baltics“ ŠVOK (šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo) produktų grupės vadovė Baltijos šalims. Taip pat „Samsung ClimateHub“ šilumos siurblys yra išmanus – jį galima lengvai valdyti per nuotolį ir stebėti įvairius parametrus naudojantis WiFi bei integruoti į „SmartThings“ sistemą ir taip kurti išmanesnius namus.

Ekologiškas šildymo šaltinis

Energijos šaltiniai namuose gali būti labai įvairūs – dujos, kietasis kuras, miesto tiekiama elektros energija ar atsinaujinantys energijos šaltiniai. Švariausia iš jų – elektra, kuri nors dar ir nėra visai ekologiška, tačiau artimiausiu metu taps vis ekologiškesnė. Lietuva jau 2014 m. Pasiekė Europos Sąjungos numatytą tikslą iki 2020 m. pasiekti bent penktadalį atsinaujinančios energetikos šalies ūkyje, o pastaruosius keletą metų ekologiškos energijos kiekis stabiliai laikosi ties 25 proc. riba. Iki 2030 m. ši ekologiškos elektros energijos dalis turėtų sudaryti net 50 proc. Tai yra Vyriausybės ir Energetikos ministerijos numatytas ambicingas tikslas, reaguojant į ES paskelbtą „Žaliąjį planą“ paversti Europą klimatui neutraliu žemynu iki 2050 m. „Taigi pasirinkdami „Samsung ClimateHub“ sistemą oras-vanduo galite prisidėti prie šių ambicingų Lietuvos ir Europos tikslų įgyvendinimo. Be to, ši šildymo sistema yra tobulai pritaikyta veikti kartu su vėjo jėgaine ar saulės baterijų elektrine“, – pabrėžia Margarita Abraitė.


Subsidijos ir parama

Nuo rugsėjo 1 d. gyventojams, renovuojantiems savo gyvenamąjį ar privatų namą ir keičiantiems seną, neekologišką kieto kuro ar dujų katilą į „Samsung ClimateHub“ šildymo sistemą oras-vanduo, yra taikoma valstybės parama net iki 50 proc. Šią parama skiria Aplinkos projektų valdymo agentūra prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos.

Visgi nepaisant daugelio privalumų ir mažesnių kainų, žmonės Lietuvoje vis dar dažnai yra įpratę naudoti senus iškastinio kuro katilus. „Jų karšto vandens talpa yra šildoma dujomis, todėl viso namo aprūpinimas šiluma ir karštu vandeniu tampa neekologiškas. Siūlydami naujos kartos ekologiškus produktus, tikimės paskatinti tvaresnius ir mažiau aplinkai kenkiančius įpročius“, – savo lūkesčius išsako Margarita Abraitė.

Užsakymo nr.: PT_88312203