Įmonės Vilniaus regiono vadovė Aurelija Dapkūnienė sako, kad ši paslauga yra itin populiari tarp gyventojų, nes mokėti ne iš karto galima ne tik už didelius daugiabučių atnaujinimo darbus, bet ir už mažesnius, tokius, kaip langų ar durų keitimas.

Viską sprendžia patys gyventojai

Kaip teigia A. Dapkūnienė, daugiabutis, kuriam jau yra 30 ir daugiau metų ir per tą laikotarpį nebuvo atliekama jo renovacija ar kapitalinis remontas, jau reikalauja nemažų investicijų. Namo konstrukcijos bei vamzdynai yra susidėvėję, todėl juos būtina keisti ar kapitaliai remontuoti.

Taigi visų pirma būsto administratorius, atlikęs kasmetinę namo apžiūrą, nustato, kurie namo bendrojo naudojimo objektai nebeatitinka privalomųjų reikalavimų ir paskaičiuoja, kiek kainuotų tam tikri remonto darbai.

Tuomet susirinkime gyventojams yra pateikiami pasiūlymai bei skaičiavimai, kiek kainuos tvarkymo darbai, kokiu eiliškumu juos reikėtų atlikti:

„Jei namas turi sukaupęs lėšų remonto darbams, įvertiname, ar tų lėšų yra pakankamai, o jeigu nepakanka, tuomet paskaičiuojame, koks turėtų būti kaupiamasis mokestis, kad būtų sukaupta pakankamai lėšų reikalingiems darbams atlikti. Kadangi vyriausybė kaupiamajam mokesčiui yra nustačiusi ribą, dažnai visai sumai sukaupti reikalingas labai ilgas laikotarpis. Tokiais atvejais taikome kitą modelį – darbus atliekame nedelsiant, o atsiskaitymui nustatome ilgesnį laikotarpį“, – aiškina A. Dapkūnienė.

Dėl išsimokėjimo termino sprendžia patys gyventojai susitardami, kokią sumą per mėnesį galėtų skirti kiekvienas butas.

Dalimis mokėti galima ir už nedideles pertvarkas

A. Dapkūnienė pasakoja, jog dalimis galima mokėti ir už visus didesnės apimties darbus, tokius kaip stogo remontas ar vamzdynų keitimas visame name, ir už mažesnius, pavyzdžiui, laiptinės langų ar durų atnaujinimą. Ir nors smulkiems darbams ar darbams asmeniniuose butuose toks išsimokėjimas paprastai nereikalingas, nes mokama suma nėra didelė, tačiau išimtinais atvejais galima kreiptis į būsto administratorių ir susitarti dėl šių mokėjimų paskirstymo.

Mokėjimas dalimis itin reikalingas atliekant etapinę namo renovaciją. Tokios renovacijos esmė – pirmiausiai atlikti prioritetinius darbus ir skubiai išspręsti skaudžiausias būsto problemas, o vėliau imtis ir kitų reikalingų pokyčių.

Paskolos – nereikalingos: už darbus galima susimokėti iki 5 metų

Pasak A. Dapkūnienės, išsimokėjimo už atliktus darbus terminas gali siekti iki 3 metų (pavyzdžiui, už lifto keitimą), o už etapinės renovacijos darbų paketą – net iki 5 metų:

„Mokesčiai įtraukiami į sąskaitą už būsto priežiūrą. Šiai renovacijai netaikomos nei palūkanos, nei renovacijos administravimo mokestis, priešingai nei valstybinės remiamoje daugiabučių renovacijos programoje. Tokiu būdu gyventojams sumažinama finansinė našta.“

Jos teigimu, šia galimybe naudojasi beveik visi namai, kuriuose atliekami didesnės apimties darbai, tokie kaip lifto ar stogo keitimas bei kapitalinis jų remontas, langų, vamzdynų keitimai ir pan., nes tokios paslaugos nemažai kainuoja, dėl to gyventojai aktyviai naudojasi mokėjimo dalimis privalumais:
„Dažniausiai taikomas 3-6 mėnesių išsimokėjimo terminas – viskas derinama pagal atliktų darbų kainą ir namo dydį. Pavyzdžiui, 20-ties butų namui iš karto sumokėti už stogo remontą 15tūkst. eurų būtų gana sudėtinga, tektų mokėti iškart po 750 eurų. O paskirsčius sumą 6-iems mėnesiams, butui per mėnesį tenka 125 eurų įmoka, kurią gyventojai jau gali sumokėti ir nesikreipdami į banką dėl paskolos.“

Užsakymo nr.: PT_76788181