Pavasaris – metas, kai rankoves pasiraitoti ir kibti į darbus sode turi ir pirmamečiai sodo savininkai, ir patyrę sodininkai. Laiku atlikti darbai leis džiaugtis išpuoselėta aplinka, o tinkamai panaudojus sodo ir daržo įrankius – šie darbai ne tik nebus varginantys, bet ir suteiks džiaugsmą.

STIHL“ rekomenduoja įsivertinti savo poreikius ir nedidelių bei vidutinių sklypų savininkams rinktis AK sistemos akumuliatorius, o profesionalams ir didelių sklypų savininkams – AP sistemą. Šie akumuliatoriai leis lengvai naudotis visais tos pačios sistemos įrenginiais: nuo žoliapjovės iki pjūklo, o jūs pamiršite kelių metrų ilgio elektros laidus prie įrankių ir mėgausitės galingu bei tyliu jų darbu.

Pasirūpinkite veja jau dabar

Žalia ir tvarkinga vėja – kiekvienų namų sodo puošmena. Norint turėti gražią ir išpuoselėtą veją, būtina tuo susirūpinti pavasarį ir atlikti svarbius darbus. Pirmiausia, nepamirškite vejos sutvarkyti – pašalinkite nepageidaujamus lapus, šakeles, samanas, kerpes, piktžoles.

Tai padaryti padės akumuliatorinis vejos skarifikatorius „STIHL“ RLA 240. Šis pagalbininkas idealiai tinka aeruoti ir šukuoti mažesnes, netaisyklingos formos vejas. Su juo visos susikaupusios augalų liekanos bus surinktos į 50-ies litrų dėžę, o jūs galėsite mėgautis šio prietaiso manevringumu.

Atlikę šį darbą, veją patręškite pavasarinėmis trąšomis ir leiskite joms nusistovėti, palaukdami bent savaitę ar dvi iki pirmojo pjovimo. Trąšos padeda žolei atsinaujinti ir sustiprinti nusilpusias šaknis. Pirmąjį kartą pjauti veją galima dirvožemio temperatūrai pasiekus 10 laipsnių šilumą.

Svarbu veją pjauti reguliariai – bent kartą per savaitę. Jei matysite, kad žolės viršūnėlės ruduoja – patikrinkite vejapjovės peilio būklę – gali būti, kad jis yra atbukęs, dėl ko vejos viršūnėlės yra ne nupjaunamos, o nudreskiamos.

Tinkamai paruošta dirva – būtinas darbas

Norint mėgautis gausiu daržovių derliumi – būtina tinkamai paruošti dirvą jų sodinimui. Augalams reikalinga aukštos kokybės, derlinga, puri, lengva, vandeniui pralaidi ir kvėpuojanti dirva. Daržovių sėjai dirva privalo būti lygiu paviršiumi, išpurenta, nesuslėgta, be piktžolių.

Dirvą paruošti lengviausia su motoriniu kultivatoriumi, kuris be didelių jūsų pastangų išpurens žemę. „STIHL“ MH 445 kultivatorius sukurtas darbui mažuose ir vidutinio dydžio plotuose, tad jo pagalba dirva pasirūpinti labai lengva. Šiame prietaise naudojama antivibracinė sistema ir centrinis rankenos reguliavimas, užtikrina komfortišką ir malonų darbą, o jūs galėsite džiaugtis tobulai sodinimui paruošta dirva.

Norėdami dar labiau atgaivinti dirvą, galite naudoti organinės kilmės trąšas. Taip užtikrinsite, kad sodinukams netrūktų maistinių medžiagų, o ir derlius išliks ekologiškas.

Vaismedžių genėjimas leis džiaugtis gausesniu derliumi

Pavasaris – populiariausias metas genėti vaismedžius. Balandžio mėnesį reiktų suskubti genėti obelis, kriaušes, slyvas. Visus vaismedžius galima genėti iki pat jų žydėjimo, o jiems pradėjus žydėti – užsiimti kitais sodą gražinančiais darbais.

Genėjimas užtikrina, kad medžiai neaugins naujų šakelių, o subrandins didesnius vaisius, vaismedžiai mažiau sirgs. Beje, svarbus patarimas: po genėjimo naudokite sodo tepalą ir užtepkite juo nupjautas šakas – tai užtikrins, kad pjūvių vietos bus dezinfekuotos ir medelio neužpuls ligos.

Kad genėjimas būtų paprastas ir greitas, jums pasitarnaus sekatorius – jo pagalba nugenėsite šakeles, kurios yra iki 2-jų centimetrų skersmens. Tinkamai pasirūpinti aukštaūgiais medžiais padės „STIHL“ 86 akumuliatorinė aukštapjovė su teleskopiniu kotu. Šis galingas įrankis skirtas sodininkystei ir profesionaliai medžių priežiūrai. Taip pat medžių genėjimui pasitarnaus „STIHL“ GTA 26 universalus genėtuvas. Šis įrankis skirtas medžiams ir krūmams genėti, žaliosioms atliekoms pjauti ar itin smulkiems statybos darbams iš medžio, pavyzdžiui, šiuo metu labai išpopuliarėjusioms pakeltoms lysvėms gaminti.

Pakeltos lysvės – stilinga ir naudinga

Pakeltų lysvių didžiausi privalumai tie, kad jos turi tvirtus šonus, šios lysvės stabilesnės, taip pat jų priežiūra lengvesnė – nereikia visiškai susilenkti norint nuravėti piktžoles. Vis labiau populiarėjančias pakeltas lysves gana nesunku bus pasigaminti patiems, jei žinosite darbų eigą bei naudositės tinkamais įrankiais.

Balandžio mėnesį apgenėję medžius, neišmeskite likusių šakų, jos puikiai tiks įrengiant pakeltas lysves – panaudosite jas kaip mulčią. Gaminant lysves galima panaudoti ir „STIHL“ GTA 26 universalų genėtuvą, kurio pagalba supjausite lentas ir suformuosite pakeltą lysvę. Į dugną pridėkite nupjautų šakų ir kartono, taip lengvai pakelsite lysvės turinį iki reikiamo aukščio. Rekomenduojama pakeltas lysves formuoti ne žemesnes nei 30 cm aukščio, taip jos atrodys estetiškiau. Taip pat, norėdami, kad lysvės rėmo lentos nesupūtų kuo ilgiau, nudažykite jas iš vidinės pusės dažais. Taip prailginsite lysvės rėmo tarnavimo laiką.

Balandis – puikus metas įdiegti vejos robotą

Vis daugiau nuosavų namų šeimininkų renkasi pasilengvinti šiltojo metų sezono lauko darbus ir sklype įsidiegia vejos pjovimo robotus. Tai puikus variantas žmonėms, kurie nori visada džiaugtis tobulai nupjauta veja, atrodančia gyvybingai ir sveikai.

Įdiegiant robotą, verta paruošti veją iš anksto: ten, kur veja ribojasi su tvora, pagal kraštus užpilti mulčiaus ar akmenukų. Taip neliks nepjautų plotų, kuriuos reiktų tvarkyti trimerio pagalba. Taip pat, įdiegiant robotą, verta pasiruošti ir apkasti medelius bei juos dėti trinkelę arba kietesnį pagrindą, ant kurio robotas galėtų užvažiuoti vienu ratu ir nupjauti kraštą.

Besidairantiems naujo pirkinio, verta dėmesį atkreipti į „STIHL“ iMOW® vejos pjovimo robotą. Šis sodo pagalbininkas sukurtas taip, kad juo naudotis būtų labai paprasta. Prietaisas turi įdiegtą intuityvią vartotojo sąsają, dėl kurios robotą galėsite lengvai programuoti bei valdyti. Jei vejos pjovimo robotą jau naudojate savo sode ir ankstesniais sezonais jau džiaugėtės jo teikiamais pliusais, nepamirškite prieš darbingą sezoną prietaisą parodyti specialistams, jie įvertins įrenginio būklę, jei reikia – pakeis peiliukus, išvalys bei paruoš naudojimui.

Svarbu pasirūpinti sodo baldais ir terasa

Šylant orams, vis daugiau laiko norėsis praleisti lauke, tad būtina pasirūpinti terasa ir vasaros sezono metu ten esančiais baldais. Jau dabar verta apžiūrėti baldus, išskalbti jų minkštąsias dalis.

Prieš baldus sustatant terasoje, būtina ją išvalyti. Šiam darbui puikiai tinka „STIHL“ aukšto slėgio plovyklos. Plovyklų pasirinkimas platus, tačiau jos visos išsiskiria aukštos klasės galingais purkštukais ir naudojimo paprastumu, kuris palengvins valymo darbus sode. Šios plovyklos labai manevringos bei kompaktiškos, tad, sandėliuojant, neužims daug vietos.

Kuomet terasa bus švari, ją galite atnaujinti: nušlifuoti, nualyvuoti arba perdažyti, jei ji pagaminta iš medžio. Jei pastebėsite supuvusių lentų, jas verta pakeisti naujomis. Taip pat, jei terasa medinė, reikia nuvalyti sakus, jei jų po žiemos atsirado. Jei terasa iš kompozitinių WPC lentų – patikrinkite, ar nėra lentų suskilimų, jei yra – jas pakeiskite.

Visus įrankius, skirtus sodo priežiūrai, galite rasti čia: www.ginalas.lt

Užsakymo nr.: PT_86926189