Pirmiausia būtina pasirūpinti pastato sandarumu

Kylant dujų kainoms, galvoti apie šildymo sistemos atnaujinimą namuose suskubo net ir tie, kurie šį sprendimą atidėliojo ne vienerius metus. Galimų sprendimų – ne vienas, tačiau be specialistų patarimų ne visuomet paprasta teisingai pasirinkti ir nepasiklysti jų gausoje.

M. Beniušis pastebi neretai daromą klaidą: gyventojai tikisi sutaupyti renovuodami tik šildymo mazgus, bet ne pačius namus. Jei pats namas yra prastos būklės, investicijos į naują šildymo sistemą gali ir neatsipirkti. Šiluma tiesiog išeis per langus, sienas ir duris.

„Pirmiausia reikėtų sau atsakyti į klausimą, ką ruošiatės šildyti – namą ar lauką? Jei namai seni ir nesandarūs, nepriklausomai nuo pasirinktos šildymo sistemos – ar tai bus dujinis šildymas, ar modernus oras-vanduo, – sąskaitos vis tiek bus didelės. Tad jei ruošiatės atnaujinti šildymo sistemą ne naujos statybos name, šio renovacija turėtų būti prioritetų sąrašo viršuje", – sako specialistas.

Pastato energinio naudingumo įvertinimas, anot M. Beniušio, vienas svarbiausių kriterijų planuojantiems atsinaujinti šildymo sistemą. Pastatų energinio naudingumo klasė išreiškiama devynių klasių sistema: aukščiausia – A++, žemiausia – G. Šilumos sistema oras-vanduo efektyviai veikia ne tik aukščiausia, bet ir B energinio naudingumo klase įvertintuose pastatuose. Pastaroji klasė įprastai pasiekiama atlikus kokybišką pastato renovaciją.

Atsižvelgiant į tai, kokie šilumos nuostoliai numatyti pastate, apskaičiuojama ir kiek šilumos pastatui reikia. Pagal tai turi būti parenkamas ir šilumos siurblio galingumas. Netinkamai įvertinus energinį pastato naudingumą, rizikuojate išsirinkti nepakankamai galingą siurblį, kuris nesugeneruos reikiamo šilumos kiekio arba per didelę galią turintį siurblį, kuris tiesiog neefektyviai išnaudos savo energiją. Tiek vienu, tiek kitu atveju permokėsite ir negausite maksimalios naudos.

Kai namas yra sandarus, be šalčio tiltų, aukštos energinio efektyvumo klasės, tuomet patalpos greičiau prišildomos iki norimos temperatūros. Nauda dviguba, mat patalpoms apšildyti reikia mažesnio galingumo įrenginio, o galutinės išlaidos už šildymą yra mažos.

Mažina elektros sąnaudas

Norintiems dar daugiau sutaupyti, specialistas rekomenduoja rinktis kompleksinį sprendimą – kartu su šilumos siurbliu įsirengti ir saulės elektrinę.

„Šilumos siurblio maitinimo šaltinis yra elektra, tad jos kainą kompensuoti galima įsirengus saulės elektrinę. Šis sprendimas leidžia ženkliai sumažinti sąskaitas ne tik žiemos, bet ir vasaros metu, kuomet pagaminta energija panaudojama ne namų šildymui, o karšto vandens paruošimui", – pataria „Baltic Refrigeration Group" atstovas.

Mažinti elektros sąnaudas padeda ir kiti išmanūs sprendimai bei šiuolaikinės šilumos siurblio valdymo technologijos – galimybė reguliuoti siurblio darbą pagal lauko temperatūrinę kreivę ar patalpose įsirengti temperatūrą reguliuojančius termostatus, užtikrinančius sklandų ir efektyvų šilumos siurblio veikimą.

Bene populiariausias „Baltic Refrigeration Group" klientų pasirinkimas – NØRDIS „Optimus Pro Split" serijos šilumos siurbliai. Šie oras-vanduo šilumos siurbliai skirti patalpų šildymui ir buitinio karšto vandens ruošimui, panaudojant lauko ore esančią šilumą. Šilumos siurbliai užtikrina malonią šilumą žiemą ir karštą vandenį visus metus.

NØRDIS „Optimus Pro Split" serija yra sukurta nuolatinės srovės technologijos pagrindu. Technologija optimizuoja sistemos darbą ir mažiausiomis elektros energijos sąnaudomis užtikrina komfortišką šilumos kiekį patalpoje, lauko temperatūrai nukritus net iki -25 laipsnių.

Šilumos siurblio sistema yra derinama su grindų šildymo, radiatorių, ventiliatorinių konvektorių ir buitinių vandens šildytuvų sistemomis, todėl nereikia investuoti į visos sistemos perdarymą.

„Rinkoje galima rasti ir labai brangių šilumos siurblių, kuriems kokybine prasme NØRDIS šilumos siurbliai nenusileidžia, nors kainuoja tikrai mažiau. Apie šių siurblių patikimumą teigiamų atsiliepimų sulaukiame ir iš šilumos sistemų montuotojų, ir iš klientų, kurie ypatingai vertina šių siurblių tylų darbą", – pasakoja M. Beniušis.

Rinktis šilumos siurblį verta ne tik ekonominiais sumetimais

Nors šilumos siurblių oras-vanduo populiarumas glaudžiai susijęs su ekonomine nauda ir noru sutaupyti, tai, pasak specialisto, nėra vienintelė priežastis, skatinanti gyventojus rinktis šią efektyvią šildymo sistemą. Patogumas – vienas iš veiksnių, kurį itin vertina anksčiau namus šildęsi kietuoju kuru.

„Prieš krizę malkų kainos nebuvo išaugusios, tad šildytis šiuo būdu nebuvo brangu. Tačiau kas nori būti pečkuriu, jeigu šiltais namais galima mėgautis be jokio vargo ir rūpesčių? Tai vienas iš privalumų – ne jūs dirbate šilumos siurbliui, o jis dirba jums. Pamirškite katilinės valymą, malkų kapojimą, sandėliavimą ir reguliarų rūpinimąsi, kad ugnis neužgestų. Šilumos siurbliai taupo ne tik pinigus, bet ir laiką", – sako M. Beniušis.

Oras-vanduo šilumos sistemos pranašumai lyginant su dujiniu šildymu išryškėja projektavimo paprastume ir inžinerinių galimybių įvairovėje.

„Norint įsirengti dujinį šildymą, visų pirma reikia turėti tam tinkamą patalpą, parengti dujinio šildymo įrengimo projektą, tinkamai sumontuoti visą įrangą. Reikalingų leidimų gavimas ir matavimų, projektavimo darbų atlikimas užima daug laiko. Su šilumos siurbliais kur kas paprasčiau. Tinkamą šildymo įrangą konsultacijos metu padės išsirinkti pardavėjas ar rangovas, o montavimas truks 1-2 dienas. Reikėtų nepamiršti pagalvoti ir apie ateitį: jei planuojate įsirengti saulės elektrinę, esant dujiniam šildymui ji nepadės sutaupyti", – sako specialistas.

M. Beniušis atkreipia dėmesį, kad šilumos siurblių oras-vanduo populiarumas pastaruoju metu auga ne tik individualių namų savininkų tarpe. Atsinaujinti šildymo sistemas suskubo ir komercinius plotus valdantys asmenys. Stebimos tendencijos „Baltic Refrigeration Group" paskatino plėsti savo asortimentą galingesniais oras-vanduo šilumos siurbliais.

„Anksčiau klientams galėdavome pasiūlyti iki 16 kW galingumo oras-vanduo siurblius, tačiau jau netrukus siūlysime ir 30 kW galingumo sistemas, kurios jungiasi į kaskadas ir gali pasiekti iki 180 kW galingumą. Paklausa auga, todėl stengiamės užtikrinti pasiūlą", – sako specialistas.