Genėti medžius verta dėl skirtingų priežasčių: siekiant formuoti naujai pasodintą ar pirmametį medelį, norint pagerinti medžių užauginamą vaisių derlių, norint padėti atsigauti neprižiūrėtiems ar pažeistiems medžiams. Taip pat dėl estetinio vaizdo ar praktinių sumetimų – siekiant išlaikyti norimą medžio dydį ir lają, sumažinti šakų svorį ar tankaus medžio metamą šešėlį.

Kada tinkamiausias metas genėti medžius?

Geriausias metas genėjimui priklauso nuo skirtingų veiksnių. Svarbiausias iš jų – medžio ar krūmo žydėjimo laikas. Ankstyvą pavasarį pražystantys augalai pumpurus kitiems metams įprastai formuoja ant vienmečių šakų. Jei ankstyvą pavasarį žydintis augalas jau senyvas ir neprižiūrėtas, genėti jį patartina žiemos pabaigoje arba labai ankstyvoje pavasario pradžioje – iki balandžio mėnesio, kol augalas nespėjo iškleisti lapų. Jei augalas dar jaunas, genimų šakų nėra daug, tuomet darbų galite imtis iš karto po jo žydėjimo, kol augalas nespėjo sukrauti žiedų ateinantiems metams.

Ankstyvą pavasarį žydinčias slyvas, vyšnias, trešnes, persikus ar sakuras patartina genėti iš karto po jų žydėjimo. O gražuolių magnolijų geriau neliesti: jos jautrios genėjimui, sunkiai išsigydo žaizdas, tad genėti šiuos medelius galima tik esant būtinybei.

Jei medžiai vasaržaliai, spėti juos nugenėti reikia iki išsiskleidžiant lapams – žiemos pabaigoje ar pavasario pradžioje. Tačiau beržinių šeimos atstovų, taip pat klevų ir riešutmedžių genėjimą reikėtų nukelti vėlesniam laikotarpiui, kai medžių lapai jau pilnai išsiskleidę. Dėl sparčiai tekančios sulos ankstyvas genėjimas šiems medžiams gali būti pražūtingas.

Visžaliai medžiai, tokie kaip eglės ar kėniai, turėtų būti genimi iki prabudimo, kol dar yra ramybės būsenoje. Tad ankstyvas pavasaris jų genėjimui pats tinkamiausias metas.

STIHL produkcija

Kokius įrankius naudoti medžių ir krūmų genėjimui?

Bet kuris patyręs genėjimo specialistas jums pasakys: jei turite sodą, sodybą ar kiemą, kuriame auga medžiai ar krūmai, vadinasi privalote turėti ir aukštos kokybės įrankius. Kiek ir kokių, priklauso nuo jūsų poreikio, svarbiausia – kokybiškų bei aštrių, kad genimi medžiai ir krūmai būtų kuo mažiau pažeidžiami. „STIHL“ siūlo platų genėjimui skirtų įrenginių asortimentą tiek pradedantiesiems, tiek šios srities profesionalams.

Jei nežinote, nuo ko pradėti, kviečiame susipažinti su reikalingiausiais pagalbininkais, kurie tikrai palengvins genėjimo procesą:

Sekatorius – tai universalios žirklės, naudojamos plonesnėms krūmų ir medžių šakelėms genėti, stiebeliams šalinti ar gėlėms kirpti. Sekatoriai būna dvejopi: turintys prasilenkiančius ašmenis skirti gležnesniems augalams, kurių svarbu nepažeisti, o turintys atraminius ašmenis tinkamesni tvirtesnių šakelių genėjimui. STIHL asortimente rasite ir FELCO gaminius – tai pasaulyje pirmaujanti genėjimo žirklių ir sekatorių gamintoja iš Šveicarijos. Nuo 2014 metų šie du aukščiausios kokybės gaminius gaminantys prekių ženklai pradėjo bendradarbiavimą, todėl klientai gali tikėtis tik geriausio rezultato.

Genėjimo žirklės – puikus pagalbininkas tvirtesnių šakų genėjimui, sunkiai ar negyvai medienai kirpti. Įsigydami genėjimo žirkles, atkreipkite dėmesį į nurodytą jų paskirtį: turinčios tiesius ašmenis ir ilgas rankenas, įprastai yra skirtos gyvatvorių genėjimui; trumpus ir lenkus ašmenis turinčios genėjimo žirklės naudojamos medžių ir krūmų genėjimui. Vienas iš privalumų, palengvinančių genėjimo darbus, – nelimpantys dengti ašmenys, padedantys išvengti strigčių.

Akumuliatorinės gyvatvorių žirklės – puikus pasirinkimas, jei ieškote įrankio, kurio veikimui nereikalingi degalai ar elektros laidas. Ilgų ašmenų dėka nesunkiai pasieksite net ir tolimiausius kampelius, tad maksimalus patogumas efektyviam darbui užtikrintas.

Jei ieškote vieno įrankio visiems atvejams, rinkitės universalų akumuliatorinį genėtuvą. Lengvas ir galingas „STIHL“ GTA 26 genėtuvas užtikrins greitą darbo eigą ir švarų pjūvį. Tvirta pjovimo grandinė ir didelis grandinės greitis garantuos aukščiausios kokybės darbą, o lankstus apsauginis dangtelis užtikrins saugų valdymą. Puikus kainos ir kokybės santykis.

STIHL produkcija

Kokias šakas reikia genėti?

Tam, kad medžių nesužeistume bei nenusilpnintume, labai svarbu pasirinkti ne tik kokybiškus įrankius, bet ir laikytis svarbiausių genėjimo taisyklių. Juk genėjimas – tai ne žala, o pagalba medžiui.

Svarbiausias žingsnis medžių bei krūmų genėjime – atsirinkti šakas, kurias norite pašalinti. Pirmiausia šalinti turėtumėte ligų pažeistas, nušalusias, sudžiūvusias ar vėjo, sniego aplaužytas šakas. Negyvybingas šakeles pastebėti nesudėtinga – jos neturi jaunų pumpurų. Šalinti taip pat patartina ir netinkama kryptimi augančias šakeles, galinčias trukdyti kitoms šakoms.

Genant vaismedžius, patartina nupjauti vertikaliai augančias šakeles, kurios dažniausiai nesuformuoja žiedinių pumpurų ir neduoda vaisių. Tokios šakos nėra naudingos, mat pasisavina dalį maistinių medžiagų, reikalingų vaisingoms šakoms. Žinoma, visų vertikaliai augančių šakelių šalinti nebūtina, mat jos gali išauginti naujus, vaisingus ūglius.

Jei savarankiškai planuojate genėti aukštą medį, jums tikrai pravers akumuliatorinės „STIHL“ aukštapjovės. Tai idealus įrankis aukštesnių medžių priežiūrai, padėsiantis pasiekti net 5-ių metrų aukštyje augančias šakas.

Kaip genėti jaunus medelius?

Jei norite apgenėti jauną pasodintą medelį, pirmiausia iš visų šakų turite suformuoti vieną viršūnę. Taigi pasirinkite, kuri šaka bus pagrindinė, o kurios – šoninės. Šonines šakas patrumpinkite atraminius ašmenis turinčiu sekatoriumi. Vienos taisyklės, kiek reikėtų trumpinti šonines šakas, nėra. Svarbiausia, kad jos būtų trumpesnės už pagrindinę šaką.

Pasirinkite vietą, ties kuria norite šaką trumpinti ir kirpkite tiesiai virš pumpuro. Plonas šakeles, kurių skersmuo siekia mažiau nei 1 centimetrą, kirpkite kampu. Jei pagrindinė medelio šaka auga ne visai vertikaliai, įsmeikite aukštą medinį kuolą ir medelį pariškite. Per metus laiko jis turėtų adaptuotis ir suformuoti aiškią viršūnę. Atkreipkite dėmesį ir į šonines šakas. Tam, kad susiformuotų graži forma, medžio šakelės turėtų būti nukreiptos į skirtingas puses. Jei kuri iš šakelių linksta netinkama linkme, pariškite šakelę prie kuoliuko ir padėkite jai augti tinkama kryptimi.

Kaip genėti brandžius medžius?

Prieš pradėdami genėti brandžius medžius, pirmiausia įvertinkite ar tai daryti apskritai verta. Jei apžiūrėjus medžio kamieną pastebite, kad jis išpuvęs, o sveiko medžio vos belikę – genėjimas neturi jokios prasmės. Jei kamieno apačia ties kelmu sveika, vadinasi medis gyvybingas ir jį genėti verta.

Išretinus brandžių medžių vainikus ir pašalinus dalį šakų, medis atsigaus. Jei genėti planuojate seną vaismedį, nesibaiminkite sumažėjusio derliaus: dėl sumažėjusio šakų kiekio vaisių bus mažiau, tačiau jie bus gerokai didesni, tad retindami medžio vainiką derliaus neprarasite.

STIHL produkcija

Pirmas žingsnis – palikti vieną medžio kamieną ir nugenėti ties kelmu augančias šakeles, kad kamienas liktų švarus. Plonesnių šakelių genėjimui puikiai tiks patogūs ir kompaktiški sekatoriai, kiek tvirtesnėms šakelėms rinkitės genėjimo žirkles arba universalų akumuliatorinį „STIHL“ GTA 26 genėtuvą ar pjūklą.

Kad ir kurioje vietoje pjausite šaką, sėklavaisiams paliekamas apie 1 cm ilgio kelmelis, o kaulavaisiams nuo dviejų iki penkių cm ilgio kelmelis. Nupjovus ties kamienu ar storesne šaka, žaizda užsitrauks ir medis nenukentės. Kuo mažesnė žaizda po pjovimo, tuo greičiau ji apsitrauks žieve. Todėl didesnių ir storesnių šakų nereikėtų pjauti įstrižai, nes taip žaizda bus didesnė. Dar vienas naudingas patarimas: storas šakas pirmiausia įpjaukite apie 20–30 cm virš norimos šalinti vietos iš apačios, maždaug 1/3 šakos skersmens, tada nupjaukite tolėliau nuo įpjovimo apie 5 cm, pjaunant iš viršaus, o likutį pašalinkite trečiu pjovimu – taip jums bus patogiau ir saugiau pačiam medžiui, mat iš karto ties kamienu pjaunama stora šaka gali nulūžti nespėjus jos iki galo nupjauti. Tam, kad šakų genėjimas būtų greitesnis ir efektyvesnis, naudokite universalų akumuliatorinį genėtuvą STIHL GTA 26 – lengvo bei galingo genėtuvo pagalba pašalinsite tiek plonesnes šakeles, tiek ir tvirtas storas šakas.

Antras žingsnis – pašalinti sausas, negyvybingas, ligotas šakeles, taip pat besikryžiuojančias ir augančias netaisyklinga linija. Galiausiai turi būti pašalinami visi vertikaliai į viršų augantys ūgliai ir nuo horizontalės į apačią linkstančios šakeles – iš šių šakų vaismedžiams nebus jokios naudos. Retinant sveikas šakas, nereikėtų išpjauti daugiau nei trečdalio.

STIHL produkcija

Jei genite kaulavaisius medžius, storesnes šakas pjaukite tik tuo atveju, jei medis tikrai sveikas ir gerai augantis. Priešingu atveju genėti galima tik plonesnes šakeles. Kaulavaisius medžius geriau formuoti jaunus, o su brandžiais reikėtų elgtis atsargiau, mat apgenėjus storas seno medžio šakas jis gali tiesiog nudžiūti.

Visus įrankius, skirtus sodo priežiūrai, galite rasti čia: www.ginalas.lt

Užsakymo nr.: PT_86787431