Pirmiausia patariama tiksliai sužymėti sklypo ribas. Tai ypač svarbu, kai tveriamas sklypas, kurio matavimai buvo atlikti prieš dešimtmetį ar dar anksčiau. Kaimynams išsikvietus matininkus gali paaiškėti, kad tikrosios ribos yra ne ten, kur statoma tvora. „Metalurga“ projektų vadovas Saulius Sužiedėlis perspėja, kad tada tenka perkelti jau subetonuotus stulpelius, o gal net ir sumontuotą tvorą: procesas tampa precizišku iššūkiu, nes tarpai tarp stulpų turi būti identiški, net centimetras jau gali būti per daug ar per mažai.

Jevgenij Moskvičiov, beveik 15 metų aptvėrimo sprendimus siūlančios bendrovės „Tvora.eu“ direktorius, atkreipia dėmesį, kad nors šiemet situacija rinkoje ypač sudėtinga dėl metalo ir energijos kainų augimo, tiekimo grandinės sutrikimų, bet atėjusiam sezonui spėta sukurti ir pasiūlyti naujų optimalių tvorų modelių.

Sutarti su kaimynu

„Tvora turi atlikti ir savo funkciją, ir patikti abejose pusėse gyvenantiesiems. Patartina nedaryti kaimynams siurprizų, net jei jums atrodo, kad darote paslaugą ir kaimynas dovanų gauna tvorą. Todėl, suplanavę konkretų tvoros modelį, aptarkite jį su kaimynu, o negavus pritarimo galėsite svarstyti ir kitus modelius“, – pataria „Metalurga“ tvorų specialistas.

Kaimynui gali nepatikti jūsų siūlomas tvoros variantas ir dėl to, kad prie jos statybos reikia prisidėti finansiškai. Tokiu atveju, norint mėgautis jums patinkančios tvoros dizainu, problema dažnai išsprendžiama arba kaimyno neprašant prisidėti finansiškai, arba jam sudarant galimybę išsimokėti dalimis.

Beje, jei jūsų tvora kaimynui užstoja pietinę ir iš dalies vakarinę saulę, galėsite statyti tik 50 proc. ar mažiau dengiamumo turinčius tvoros modelius. Jei kitaip su kaimynu nesutarta, tvorą turite statyti savo sklype, o ne ant ribos.

Pasidomėkite tvoros pardavėju

„Kiekvienas mūsų norėtų vieną kartą sumokėti už produktą ir juo be rūpesčių naudotis ilgus metus. Bet ir gyvenime, ir su tvoromis visko atsitinka. Net jei gamintojas pagamino labai gerą produktą, dar nereiškia, kad montuotojai viską sumontuos be klaidų, o po metų kitų nesuges vartų automatika ar atsitiktinai automobilis neįvažiuos į jūsų tvorą. Visų niuansų numatyti neįmanoma, bet galima numatyti, kaip vienoje ar kitoje situacijoje elgsis jūsų pasirinktas pardavėjas“, – pasakoja „Metalurga“ projektų vadovas.

Sklypo aptvėrimo sprendimų specialistams tenka išklausyti įvairių klientų istorijų: pardavėjai dingsta, bankrutuoja, neprisiima atsakomybės.

„Dažnai klientas, tikėdamasis sutaupyti, susigundo pigiausiu pasiūlymu ir neatkreipia dėmesio į technines specifikacijas. Konkurentų pasiūlymus privaloma lyginti išsamiai, – perspėja „Metalurga“ projektų vadovas. – Dažnai gamintojas, pardavėjas ir montuotojas būna skirtingi. Tada, iškilus problemoms, rodo vieni į kitus norėdami nusikratyti atsakomybės, o pirkėjas, netekęs kantrybės, ieško kitos įmonės, kuri galėtų išspresti problemas. Aišku, už tai susimoka papildomai.“

Tvorų specialistai pataria tiesiai klausti ir tikrinti, kokias garantijas suteikia pardavėjas, ar įmonė atlieka garantinį ir pogarantinį aptarnavimą, ar išrašo sąskaitas ir parengia sutartį. Jie nepataria pasikliauti naujai susikūrusiomis įmonėmis, nes jos klientą dažnai bando suvilioti mažesnėmis kainomis, kurias pasiekia pasiūliusios silpnesnės konstrukcijos ir atmosferos poveikio labiau pažeidžiamus produktus. Žinomas ne vienas atvejis, kai neįsitvirtinę rinkoje po vieno ar kelių sezonų naujokai nutraukia veiklą ar merdėdami slapstosi nuo klientų, nes garantinis aptarnavimas nėra pelninga veikla.

„Jei norite taupyti, patarčiau tai daryti apgalvotai, įsivertinus visas naudas pasirenkant savo tvoros tiekėją. Mūsų klientai jau daugiau nei dešimtmetį garsina „Metalurga“ vardą iš lūpų į lūpas, o mes stengiamės padėti ir patarti kiekvienam besikreipiančiam. Juk natūralu, kad tvorininkai daugiau išmano apie tvoras nei su tuo anksčiau nesusidūręs žmogus. Specialistui gali užtekti kelių minučių sklype, kad patartų, kurie tvorų modeliai geriausiai derės prie aplinkos ir bus paprasčiau pastatyti, o kuriuos sprendimus bus sudėtinga ir brangu įgyvendinti. Neturintis patirties gali mėnesius svarstyti, kas jam labiau tiktų“, – pataria „Metalurga“ tvorų specialistas.

„Tvora.eu“ veikia jau beveik 15 metų, o daugumai produktų taiko 5 metų garantijas, produktams iš „Aluzinc“ ir „Galfan“ – 10 metų garantijas.

„Rinkoje galima rasti daug panašių metalinių ir kitų tvorų modelių, todėl svarbu įvertinti ne tik kainą, bet ir gaminio kokybę. Pasirinkus pigesnį analogą svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar dažymas vyksta naudojant specialią paruošimo technologiją (dažai nesilups ir išlaikys atspalvį ilgus metus), ar gaminiai surenkami naudojant kniedes ar suvirinti, o suvirinimo vietos apdorojamos pagal specialią technologiją, ar naudojami cinkuoti profiliai ir kaip jie apsaugomi po pjovimo bei gręžimo, kokia vartų ir vartelių komplektacija, – pataria ilgametis tvorų specialistas. – Visos „Tvora.eu“ aptvėrimo sistemos pagamintos sertifikuotose gamyklose, profiliai cinkuoti ir dažyti tik po pilno jų surinkimo.“

Koks tinkamiausias laikas užsisakyti?

Į šį klausimą „Metalurga“ projektų vadovas atsako nedvejodamas: „Dabar, kol sezonas dar neįsibėgėjo ir kainos nespėjo stipriai šoktelėti. Norint sutaupyti, projektą reikėtų įgyvendinti sezonui dar neprasidėjus, nes kuo vėliaus užsisakysit, tuo ilgesni bus projekto atlikimo terminai“.

„Metalurga“ specialistas pasakoja, kad tarp populiariausių skardinių tvorų dabar pelnytai pirmauja formos „Rombas“ tvoros. Jos primena „Žaliuzi“ tvoras, bet vietoj trijų lankstinio kraštinių daromos keturios, t. y. atsiranda apatinė kraštinė ir taip suformuojamas uždaro kontūro lankstinys. Tai ne tik kelis kartus sutvirtina tvorą, bet ir suteikia išraiškingesnį vaizdą. Keičiant atstumus tarp lankstinių galima visiškai pasislėpti nuo smalsių praeivių žvilgsnių arba atvirkščiai – padidinus tarpus galima santūriai praverti savo sodo žaliuojančią darną.

„Tvora.eu“ vadovas siūlo optimalų aptvėrimo sprendimą su PB155 tvoros modeliu. Su juo išlaikoma kokybė, patikimumas bei neaukšta kaina. Šis tvoros modelis gaminamas iš 1,2 mm storio metalinio lakšto, kurio visos keturios kraštinės užlenktos. Taip suformuojami tvoros profiliai, kurių aukštis 155 mm. PB155 modelio tvora sukuria vientisumo bei solidumo pojūtį ir puikiai dera su moderniomis šių dienų architektūros tendencijomis.

Jei fasadinė tvoros dalis yra lyg namo vizitinė kortelė, tai galinei ir šoninėms kraštinėms reikalavimai laisvesni. Jiems galima rinktis ir pigesnius variantus, pavyzdžiui, skardines tvoralentes. Jas galima montuoti tiek iš vienos pusės, paliekant norimus tarpelius, tiek ir iš abiejų pusių, suformuojant aklinumo efektą sukuriančią tvorą.

Tvorų pasirinkimo įvairovė

„Atviresnio dizaino modelius patarčiau rinktis, kai norima visiškai atverti sodo ar neįprastų aplinkos puošybos elementų grožį aplinkiniams, tuo pačiu sukuriant aiškias ribas. Tokiam projektui tiktų „Klasik“ metalinės ažūrinės tvorelės, pagamintos iš 20x20 mm strypelių, ar nors ir gerokai brangesnės, bet vis labiau populiarėjančios vadinamosios „Šukos“, kurios suteikia solidų vaizdą, – pataria S. Sužiedėlis. – Tokios tvoros gamyba reikalauja daug rankų darbo bei kruopštumo, tad ir kaina yra didesnė nei kitų anksčiau paminėtų tvorų. Šios tvoros grožis labiausiai atskleidžiamas, kada pagrindas sumontuojamas po žeme taip paslepiant visus tvirtinimo mazgus, o ant viršaus užpilama dekoratyviniais akmenukais, – atrodo, lyg milžino šukų spygliai augtų tiesiog iš žemės.“

J. Moskvičiov teigia, kad „Šukos“ jau ne naujiena, bet „Tvora.eu“ šiemet pasiūlė naujus šios tvoros modelius „Verticale A“, „Verticale C“ ir „Verticale B“ (berėmės konstrukcijos). Metalinės tvoros pagamintos iš cinkuoto 80x20 mm profilio metalo. Ieškantiems tokio sprendimo kiemo aptvėrimui verta atkreipti dėmesį į šių naujienų pagrindinius aspektus: patrauklią kainą, metalas yra cinkuotas, o tai lemia ilgaamžiškumą, dažomas gamykloje milteliniu būdu pagal kliento pasirinktą RAL dažų paletę, patogią tvirtinimo technologiją.

„Dar vienas greitai populiarėjantis aptvėrimo sprendimas – medžio ir plastiko kompozito tvoros WPC. Tai puiki alternatyva medinėms tvoroms ar tvoroms iš skardos už panašią kainą. Nepaisant to, kad WPC dailylenčių tvora – mūsų rinkos naujovė, kompozitas jau įrodė esantis optimalus sprendimas atšiauriomis klimato sąlygomis. Gaminami vertikalūs ir horizontalūs modeliai“, – pasakoja „Tvora.eu“ specialistas.

Kompozito tvoros yra sukaupusios geriausias medžio ir plastiko savybes, gaminamos nenaudojant kenksmingų medžiagų iš medžio (60 proc.), plastiko (30 proc.) ir specialių priedų (10 proc.). Šios tvoros ilgai tarnauja, joms nereikia nuolatinės priežiūros: jos atsparios gamtos poveikiui, drėgmei ir ultravioletiniams spinduliams, nepūva ir nekeičia spalvos, jų nereikia dažyti. WPC lentų tvoros yra ekologiškos, o lentos perdirbamos.


Kompleksinis tvoros sprendimas

„Tvora.eu“ vadovas atkreipia dėmesį, kad net gražiausios tvoros vientisumą gali išdarkyti papildomi būtini priedai, pavyzdžiui, pašto dėžutė, domofonas (garso ir vaizdo telefonspynė), vartelių ir vartų automatika, apšvietimas. Todėl vis daugiau tvorų gamintojų siūlo kombinuotus metalinius stulpus. Šiuose stulpuose yra integruojama pašto dėžutė ir domofonas, taip pat iš anksto numatyta vieta ir elektros instaliacijai, todėl išorėje nekaba laidai.

„Pavyzdžiui, EQ daugiafunkciniai stulpai yra sustiprinti ir tinka tvirtinti varteliams, juose galima integruoti pageidaujamą papildomą įrangą: LED apšvietimą, nerūdijančio plieno pašto dėžutę, domofoną ir su garsu, ir su vaizdu (valdymo panelėje integruotu mikrofonu ir naktinio matymo vaizdo kamera), kodinę spyną, piršto antspaudo skaitytuvą ar elektroninį raktą, lauko rozetę. Vartai ir varteliai gali būti valdomi mobiliuoju telefonu“, – pažymi J. Moskvičiov.

„Tvora.eu“ vadovas supažindina ir su dar viena naujove – tvoros stulpeliais su integruotu apšvietimu „Blix LED“. Pasirodžius šiems tvoros stulpeliams su integruotu LED apšvietimu standartiniai apšvietimo sprendimai atrodo mažiau patrauklūs, nes prie stulpų pritvirtintos lempos dažnai blogina bendra tvoros išvaizdą, jų montavimas pažeidžia stulpų apsauginį padengimą. „Blix LED“ 80x80 mm stulpų tvirta konstrukcija ir aukštos kokybės apsauga nuo korozijos užtikrina ilgalaikį tvoros šviestuvo tarnavimą ir išvaizdą.

Originaliam modernioms tvoros sprendimui „Tvora.eu“ siūlo ir naujus 75 cm pločio masyvius tvoros blokelius „RO Mega“ su galimybe integruoti įvairią įrangą. Blokai nereikalauja siūlių užpildymo, tai palengvina montavimą, todėl labai sutrumpėja tvoros statybos laikas. „RO Mega“ stulpai ir sienelės puikiausiai dera prie įvairiausių tvoros panelių, o tai leidžia pritaikyti aptvėrimą prie šiuolaikiškos architektūros objekto.

Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo tik 2020 m. rinkoje pasirodžiusios polipropileno tvoros juostos „Simple line“ vertikaliam montavimui. „Tvora.eu“ specialistas teigia, kad jos ypač tinka norintiems apsaugoti savo sklypą nuo pašalinių akių, nepalankių oro sąlygų, pavyzdžiui, stipraus vėjo ar sniego pūgų. Jas pasirenka jau turintys arba planuojantys tvertis segmentinėmis 3D, 2D, tinklinėmis tvoromis. Tai greitas ir nebrangus sprendimas suteikti teritorijai privatumo. Beje, J. Moskvičiov atkreipia dėmesį, kad rinkoje gali pasitaikyti žemesnės kokybės analogai, gaminiai iš neatsparaus lauko sąlygoms plastiko PVC (polivinilchlorido).

Norintiems pasiskaičiuoti, kiek gali kainuoti vieno ar kito dizaino patikimos ir kokybiškos tvoros sprendimas, tvorų specialistai kviečia apsilankyti Metalurga.lt arba Tvora.eu puslapiuose, kur rasite patogias tvorų skaičiuokles ir daug naudingos informacijos.