2018 m. birželio 14 d., ketvirtadienį, Slovakijos filharmonijoje, „Baumit“ įmonė įteikė „Life Cahllenge“ apdovanojimą už Europos metų fasadą. 13-a žymių architektų galutiniame žiuri posėdyje nusprendė, kas laimėjo šiose kategorijose: „Namas vienai šeimai“, „Daugiabutis“, „Negyvenamosios paskirties pastatas“, „Šiluminė renovacija“ ir „Restauracija“. Be to buvo skirtas prizas atskiroje kategorijoje „Struktūra ir dizainas“.

Pagrindiniu 2018 m. didžiojo finalo laimėtoju pripažintas Ispanijos projektas „Collective Housing and Health Centre“, kurį sukūrė architektų komanda „Bonell i Gil & Peris + Toral“. Austrija šiais metais buvo nominuota penkiose kategorijose ir turi rimtą pagrindą džiūgauti – specialiojoje kategorijoje „Struktūra ir dizainas“ nugalėjo projektas „House Marie“. Šioje kategorijoje buvo nominuotas ir lietuvių architektų biuro „Aketuri Architektai“ projektas S-19.

„Europos mastu pirmą kartą „Baumit Life Challenge" apdovanojimą mes įteikėme 2014 m., norėdami pristatyti, kiek daug galimybių yra kurti fasadų paviršius ir struktūras. Augantis tarptautinis architektų, investuotojų ir projektus įgyvendinančių organizacijų susidomėjimas šiuo apdovanojimu (šiuo metu konkursui mums buvo pateikti net 325 projektai) įtikino mus, kad apdovanojimą „Baumit Life Challenge“ reikia įteikti kas dveji metai“, – pavykusiu vakaru džiaugėsi magistras Robert Schmidt, „Baumit Beteiligungen“ (Investicijų padalinys) vadovas.

325 projektai iš 27 šalių – 36 projektai rungėsi finale Bratislavoje

Konkurse dėl galimybės vadintis geriausiu Europos fasadu 2018 m., dalyvavo daug daugiau objektų nei ankstesniais metais – iš viso vertinimui buvo pateikti 325 projektai. Kovo pabaigoje konkursas pasiekė galutinę stadiją – ekspertų žiuri internetiniu balsavimu išrinko 36 geriausius fasadus. Šį sutrumpintą sąrašą sudarė po 6 pačius geriausius fasadus penkiose kategorijose ir dar vienoje, specialiojoje kategorijoje.

Visi 36 nominuotieji (architektai, statybų įmonės ir darbų rangovai) 2018 m. birželio 14 d. buvo pakviesti į iškilmingą apdovanojimų ceremoniją „Life Challenge Awards“, kuri vyko 2016 m. „Life Challenge“ nugalėtojų šalies sostinėje. Finale Bratislavoje žiuri nariai pagerbė visų kategorijų laimėtojus ir „Life Challenge“ nugalėtoją.

2018 metų Europos fasadai – trumpa laimėtojų apžvalga

– Pagrindinis laimėtojas – „Collective Housing and Health Centre“, Ispanija.

Pagrindinis 2018 m. didžiojo finalo laimėtojas (Ispanija)

Kitų 6-ių kategorijų laimėtojai:

– Kategorija „Namas vienai šeimai“ – „Pavilion in a Hayrack“, Slovėnija.

Kategorijos „Namas vienai šeimai“ nugalėtojas (Slovėnija)

– Kategorija „Daugiabutis“ – „Beautiful Elderly Life“, Slovėnija.

Kategorijos „Daugiabutis“ nugalėtojas (Slovėnija)

– Kategorija „Negyvenamosios paskirties pastatas“ – „Student Club – South Bohemia“, Čekija.

Kategorijos „Negyvenamosios paskirties pastatas“ nugalėtojas (Čekija)

– Kategorija „Restauracija“ – „Paulaner Brewery“, Vokietija.

Kategorijos „Restauracija“ nugalėtojas (Vokietija)

– Kategorija „Šiluminė renovacija“ – „Torre 30. Madrid“, Ispanija.

Kategorijos „Šiluminė renovacija“ nugalėtojas (Vokietija)

– Specialioji kategorija „Struktūra ir dizainas“ – „House Marie“, Austrija.

Kategorijos „Struktūra ir dizainas“ nugalėtojas (Austrija)

Užsakymo nr.: PT_78566301