Įsirengti darželį balkone galima ir už keliolika eurų. Žinoma, priklausomai nuo to, ką ir kaip planuojate auginti. Jei tikslas – džiaugtis pačiu auginimo procesu ir derliumi, tereikės dirvožemio, sėklų ir kelių vazonėlių. Tačiau ieškantys estetikos, balkone gali įsirengti ir pakeliamas lysves ar atskiras kelių pakopų erdves skirtingoms daržo gėrybėms auginti. Įdomiai atrodančiu ir tuo pačiu praktišku sprendimu gali tapti sieninės lentynėlės neaukštiems augalams, leidžiančios sumaniai išnaudoti erdvę balkone.

„Nepergyvenkite, jei ne viskas sudygs. Drąsiai eksperimentuokite, nes viskas pavyksta tik bandymų ir atradimų būdu“, – sako naudingais patarimais, kurie pravers ne tik pradedantiesiems sodininkams, besidalinanti apželdinimo specialistė ir tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė Lina Liubertaitė.

Sodas balkone

Šiaurė ar Pietūs – kas augalams patinka labiau?

Prieš pradėdami sodininkystės sezoną, atkreipkite dėmesį, kurioje pusėje yra jūsų balkonas – nuo to priklauso ir kokias gėrybes jame galėsite auginti, ir kiek priežiūros daržui skirti reikės.

Šiaurinė pusė saulės gauna nedaug, o tai šiek tiek apriboja augalų pasirinkimą – tokiame balkone sunkiai augs tie augalai, kuriems reikia daug šviesos. Vis tik jei bent porą valandų per dieną saulės spinduliai prasiskverbia – tai jau gera žinia. Ypatingai, jei tai būna ankstyvą rytą, mat kuo anksčiau balkone sušildoma nakties vėsa, tuo stabilesnę temperatūrą pavyksta sukurti. L. Liubertaitė pastebi, kad šiaurinė kryptis turi ir savų privalumų – karštuoju dienos metu augalai turės pavėsį ir saulė jų neišdegins, todėl jų nereikės taip dažnai laistyti, augalai ne taip greitai peržydės.

Kitas kraštutinumas – pietinėje pusėje esantis balkonas. Ir saulės, ir kaitros dienos metu jame tikrai daug, tad norintiems čia auginti daržoves, prieskonius ar gėles reikės pagalvoti apie priedangą. Uždengti viso balkono tikrai nebūtina, tačiau pačioje kaitriausioje vietoje, kur krenta įdienojusios saulės spinduliai, galima uždėti užuolaidėlę, pastatyti širmą ar vazoną su vijokliniu augalu, kuris suteiktų šešėlio ir apsaugotų nuo saulės kitus augalus.

Sodas balkone

Apželdinimo specialistė turi ir dar vieną naudingą patarimą – sodinti augalus į kuo didesnius vazonus, mat kuo žemės vazone daugiau, tuo geriau išlaikoma drėgmė, o tai labai svarbu norintiems įsirengti darželį pietinėje pusėje esančiuose balkonuose. Jei svarstote apie skirtingas daržoves ir įvairius augalus, pagalvokite ir apie tai, kad galima būtų juos sodinti kartu, o ne į keletą atskirų mažų vazonėlių.

Sukurkite augalams tinkamas sąlygas

Kitas daržo balkone įkūrimo etapas – žemės parinkimas. Nors daugumai augalų tinka universalus substratas, jį galima šiek tiek pagerinti.

„Pavyzdžiui, papildyti žemes agroperlitu – baltos spalvos uoliena, kuri padeda vandeniui ir deguoniui laisviau cirkuliuoti ir pasiekti augalų šaknis. Taip pat galima pridėti vermikulito – degintos ir pūstos uolienos. Ji sugeria vandenį ir jį vėliau palaipsniui atiduoda, tokiu būdu palaikydama drėgmę žemėje. Parduotuvėse rasite ir dirbtinai sukurtų priedų – gelinių rutuliukų, kurie sudrėkę pasidaro tarsi želė gabaliukai ir taip pat atlieka drėgmės palaikymo funkciją“, – pataria „Geltonas karutis“ tinklaraščio kūrėja.

Sodas balkone

Jei šiųmečiams augalams sodinti naudosite žemes, užsilikusias nuo praėjusio sezono, patartina jose sodinti kitas kultūras – pavyzdžiui, vietoj buvusių morkų ar ridikų rinktis gėles. Jei planuojate sodinti tą patį, žemę reikėtų šiek tiek atgaivinti kompostu ar trąšomis.

„Kalbant apie pačias trąšas – jų reikia ne visada, mat pirkdami universalų substratą durpes jau gauname kartu su trąšomis. Vis tik jei vazone planuojate auginti ilgiau gyvuojančius augalus, pavyzdžiui, pomidorus, substratą būtų gerai permaišyti su granuliuotu mėšlu – organine trąša. O augalams, kurie auga trumpą laiką, pakaks ir tų trąšų, kurios jau yra žemėje“, – pataria L. Liubertaitė.

Sodas balkone

Ar visi augalai dera tarpusavyje?

Nors didelių apribojimų, ką sodinti balkone įrengtame darželyje tikrai nėra, prieš rinkdamiesi augalus atkreipkite dėmesį į jų poreikius – nors dirvožemis visiems tiks universalus, kai kurie augalai gali būti pakankamai lepūs, mėgstantys didesnę drėgmę.

Pavyzdžiui, priešingai nei dauguma kitų prieskoninių žolelių, bazilikas reikalauja daug vandens – jei jo pritrūks, lapeliai kaipmat nugeibs, o rozmarinas gali išgyventi ir sausesnėje žemėje, tad jo dirvožemį pakaks papildyti drenažą sukuriančiu agroperlitu ar vermikulitu tam, kad laistyti reikėtų rečiau. Jei šiuos du augalus nuspręsite sodinti viename vazone, gali būti sudėtingiau sukurti abiem tinkamas sąlygas.

Sodas balkone

Pradedantiesiems sodininkams apželdinimo specialistė primena – augalai nemėgsta didelių kontrastų, todėl laistyti juos reikėtų nuosekliai. Geriausia – rytais ar vakarais, mat dienos kaitra vandenį greitai išgarina. Vis tik jei oro temperatūra lauke yra aukšta, o balkonas įrengtas pietinėje pusėje, laistyti augalus gali tekti ir kelis kartus per dieną.

„Jei augalus tik pasėjote ir turite gležnus jaunus daigelius, juos patartina purkšti vandeniu, nes didesnė vandens srovė gali išplauti sėklas ar pažeisti augalą. Kitais atvejais laistykite patį dirvožemį, o jei vazonėliai maži – vandens galite pripilti į po jais esančias lėkštutes. Per vazone esančias kiaurymes, augalai pasiims tiek drėgmės, kiek jiems reikės“, – pataria L. Liubertaitė.

Nustebsite, kiek daug gali tilpti vos 1 kv. metre

Taupydamas erdvę namuose, dažnas balkoną paverčia rečiau naudojamų daiktų laikymo vieta, tad prieš pradedant kurti darželį daugiabučio balkone, ne vienam teks pasukti galvą, kur gi padėti visus čia laikomus daiktus.

Sodas balkone

Ar žinojote, kad sumaniai pakuojant, vos į 1 kv. metro plotą galima sutalpinti tiek daiktų, kiek jų įprastai telpa 10 kv. metrų plote?

Kaune įsikūręs „BOX INN“ daiktų saugojimo centras pasirūpins, kad rečiau naudojami, tačiau jums svarbūs daiktai neužimtų vietos ir nerinktų dulkių namuose. Nuo kompaktiškų vos 1 m² iki erdvių 15 m² saugyklų – kiekvienas išsirinks jam tinkamiausią variantą. Pasinaudoję išmaniąja skaičiuokle, lengvai pasirinksite jums tinkamiausią saugyklos dydį ir sužinosite preliminarią kainą. Jokių ilgalaikių įsipareigojimų – saugokite daiktus tiek laiko, kiek jums reikės.

Daiktų saugyklos nuoma pravers ir tiems, kurie namuose planuoja pavasarinę generalinę tvarką – peržiūrėję namuose laikomus daiktus galite nustebti, kiek daug jų per gyvenimą susikaupė. Nuo šiltų paltų, kurių prireikia tik šaltos žiemos metu iki sezoninių hobių reikmenų ar knygų, nebetelpančių spintose ir spintelėse. Šaltuoju metų laiku saugykloje galėsite laikyti ir visus sodininkystės reikmenis, kantriai lauksiančius ateinančio sezono.

Visos „BOX INN“ patalpos yra šildomos ir prižiūrimos savo srities profesionalų, tad švariose saugyklose jūsų daiktams nepakenks nei dulkės, nei drėgmė. Prieigą prie saugyklos turėsite tik jūs, o į visą parą saugomas ir kameromis stebimas patalpas galėsite patekti bet kuriuo metu, pasinaudoję elektronine prieigos kortele.

Naujiems klientams Kaune įsikūręs daiktų saugojimo centras turi ir puikią žinią – paslaugą užsisakę bent 3 mėnesiams, pirmąjį mokėsite vos 5 eurus. Jokių papildomų paslėptų mokesčių – į kainą jau įtrauktas saugyklų šildymas, elektros sąnaudos, apsauga; vaizdo stebėjimas, saugos tarnybos paslaugos ir turto draudimas.