Atsakydami į šiuos ir kitus aktualius klausimus dėl sklypų aptvėrimo patirtimi dalinasi Jevgenij Moskvičiov, daugiau kaip 17 metų aptvėrimo sprendimus siūlančios bendrovės Tvora.eu vadovas, ir Saulius Sužiedėlis, daugiau kaip 11 m. tvorų ir vartų gamyboje besispecializuojančios bendrovės Metalurga.lt projektų vadovas.

Ar pigu ir ilgaamžiška gali derėti?

„Pastaraisiais metai dažnai tenka bendrauti su klientais, kurie, prieš įsigydami aptvėrimo sprendimą, analizuoja, gilinasi, vertina įvairius galimus variantus. Jie dalinasi patirtimi, kad siekis vos sutaupyti gali lemti negatyvias pasekmes, todėl analizė padeda išvengti tokių situacijų, – patirtimi dalinasi Tvora.eu vadovas. – Ne paslaptis, kad siekdami sumažinti kainas ir pritraukti daugiau klientų dalis produkcijos tiekėjų ją dažnai atpigina parinkdami prastesnės kokybės žaliavas ir nusižengdami gamybos procesams. Naujas toks gaminys atrodo gražiai ir gali suklaidinti pirkėją, kuris svajoja apie ilgametę tvorą, nes ją juk statome dešimtmečiams. Tokie tik kainos besivaikantys pardavėjai dažnai taip pat nesiūlo visos aptvėrimui reikalingos komplektacijos, pavyzdžiui, kiemo vartų, vartelių, pašto dėžučių ar apšvietimo ir kitų elementų, kurie jūsų tvorai suteiktų nepriekaištingą vaizdą ir ilgaamžiškumą.“

Jis atkreipia dėmesį, kad populiarėjant vertikalioms metalinėms tvoroms dažnai pamirštama apie jos padengimo kokybę. Pavyzdžiui, kai renkasi „Šukų“ tipo tvorą neatkreipia dėmesio į profilio storį, padengimą ir suvirinimo mazgus, kas turi ypač didelės reikšmės tvoros ilgaamžiškumui.

„Deja, pasitaiko, kad skelbimuose siūlo gaminių už patrauklią kainą ir deklaruoja aukščiausią kokybę, kurios iš tiesų nėra. Mūsų įmonė siūlo tik žinomų, sertifikuotu gamintojų produktus, – akcentuoja J. Moskvičiov. – Šį sezoną pristatome metalinės tvoros modelį P46 ir patobulintą modelį „Verticale“, kurio vertikalūs profiliai pagaminti iš masyvaus 60x40 mm arba 80x40 mm metalinio profilio su 80 mm tarpeliu. Tai cinkuota ir milteliniu būdu dažyta metalinių strypų tvora, kuriai gaminti Lenkijos gamykla „Konsport“ naudoja pažangias technologijos. Visiems pjovimo procesams naudojama lazerinė technologija, suvirinimo mazgams apdoroti pasitelkiama jų apsauginė technologija, o prieš miltelinį dažymą paviršius sendinamas. Šią įmonę Lietuvoje atstovauja UAB „Tvora“.

Tvorų naujovės ir klasika

J. Moskvičiov pasakoja, kad naujovių sukuria ir betoninės tvoros gamintojai. Jie siūlo modernių, išskirtinius paviršius turinčių blokelių.

„Anksčiau, montuojant plačius ir aukštus blokelius, darbai vykdavo ilga ir sudėtingai dėl itin didelio blokelio svorio. Šį sezoną pristatome tvoros blokelių sistemą „Roma Nova“. Jie taip pat 75,6 cm pločio, bet turi tik 14,4 cm aukštį. Tai leidžia mažesnėmis pastangomis montuoti tvoros blokelius ir susikurti modernios betoninės tvoros vaizdą. Bloko faktūra vadinasi „Scratch“, kuri imituoja gamtos jėgų ir laiko paviršių subraižymą. Spalvos „Multicolor“ – spalvų mišinio kombinacija,“ – naujoves pristato Tvora.eu specialistas.

Jis teigia, kad polisadinės arba vadinamos horizontalios metalinės tvoros yra pastarųjų metų bestseleriai, nors rinkoje yra ir lengvų konstrukcijų skardos lankstinių analogų. Įvertinus kainos skirtumą ir galutinį rezultatą, t. y. metalo storį, produkcijos surinkimą, metalo gręžimą vietoje taip jį pažeidžiant, profilių padengimą (stogo danga prieš miltelinį dažymą yra specialiai paruošiama), supranti, kad tai kitos kategorijos prekė.

„Mūsų įmonė taip pat siūlo skardines tvoras, bet tai visai kitaip pagaminta produkcija, kuri turi standumo rėmą, dažoma tik po surinkimo milteliniu būdu, naudojamas metalas su ilgaamžiu „Aluzinc“ padengimu ir t. t., – ilgaamžių gaminių skirtumus apibūdina „Tvora.eu vadovas. – Grįžtant prie horizontalių metalinių tvorų patariu atkreipti dėmesį į tarpus tarp profilių, kurie svyruoja nuo 15 iki 40 mm, o tai turi didelės įtakos kainai. Siūlome klasikinius P64, P82, P82 Mix, P102 ir išskirtinį „Diverso“ gaminį, kurį mūsų įmonės specialistai kuria kartu su klientais iš profilių 20x20, 20x40, 20x80 ar 20x100 mm.“

Tvorų priedai – nepriekaištingam įvaizdžiui

Besirengiantiems statytis tvorą J. Moskvičiov pataria neužmiršti ir jos šiuolaikinių priedų, pavyzdžiui, į tvoros segmentą integruojamos pašto dėžutės „Invisible“ ar EQ daugiafunkcinių tvoros stulpų su papildomai integruota įranga – LED apšvietimu, pašto dėžute, vaizdo ar garso domofonu, kodine spyna ir t. t., kurie suteikia tvorai norimo funkcionalumo ir padeda išvengti atskirų fasadą darkančių elementų.

„Beje, tvoros apšvietimas tampa vis labiau vartotojų trokštamas, nes ant namo sumontuotos saulės jėgainės leidžia generuoti nebrangią elektrą. Siūlome „Blix“ stulpus su ekonomišku LED apšvietimu arba „LED Block“ sprendimus betoninėms blokelių tvoroms“, –naujausiomis tendencijomis dalinasi Tvora.eu specialistas.

Populiaru ir nebrangu

Besirengiantiems statytis tvorą jis atkreipia dėmesį ir į standartinius, populiarius produktus.

„Siūlome sprendimus ir tiems, kurie savo teritoriją nori apsitverti greitai ir nebrangiai. Tai segmentinės tvoros. Rinkoje galima rasti didelį skaičių pardavėjų, todėl ne specialistui sunku suvokti skirtumus pasirenkant tokių tvorų tiekėją. Segmentinės tvoros – tai 3D tipo tvoros segmentai iš 4 arba 5 mm storio vielos. Jei ieškote ilgus metus tarnausiančios tvoros, ypač svarbu atkreipti dėmesį ir įvertinti padengimo kokybę, realų vielos storį ir vertikalių vielų skaičių, kurie dažnai labai skiriasi“, – pataria J. Moskvičiov.

Planuojantiems įsigyti 3D segmentinę tvorą jis rekomenduoja rinktis 4 arba 5 mm storio vielos segmentus, nes 3 ar 3,5 mm vielos gaminių ilgaamžiškumas yra žymiai trumpesnis, kadangi plonesnė viela lengvai deformuojasi. Taip pat pataria atkreipti dėmesį į realų vielos storį, nes segmentai su pavadinimu 4 ar 5 mm dažnai šių parametrų neatitinka, kadangi tikras vielos diametras būna 3,7 ar 4,7 mm, o deklaruojamas storis pasiekiamas tik po dažymo. Taip pat būtina išsiaiškinti, koks tvoros elementų padengimas, gamybos šalis.

„Segmentinė tvora dažnai komplektuojama su 60x40 mm storio stulpais. Jie taip pat skiriasi: rinkoje siūlomų stulpų sienelės storis dažnai būna 1,2 mm, nors rekomenduojama rinktis 1,3 ar 1,5 mm, nes jie – patvaresnis ir ilgaamžiškesnis sprendimas. Kai kurie stulpai turi ir papildomą vidinę briauną, kuri jam suteikia dar didesnį patvarumą. Taupydamas vos 10 proc. kainos gali pasirinkti gerokai trumpaamžiškesnį aptvėrimo sprendimą ir patirti problemas netolimoje ateityje“, – dar kartą atidžiai pasirinkti aptvėrimo sprendimus pataria Tvora.eu. specialistas.

Sezonui neįsibėgėjus – palankiausias metas

Saulius Sužiedėlis, bendrovės Metalurga.lt projektų vadovas, primena, kad palankiausias metas suderėti gerus meistrus yra būtent tada, kai jie dar nėra stipriai užimti. Sezono pradžioje norima kuo greičiau išjudinti rinką todėl ir kainos palankiausios, mat darbų išalkę tvorininkai taiko įvairias nuolaidas. Įsisiūbavus sezonui visi derinimai ir montavimai pareikalaus daugiau laiko ir piniginių kaštų.

Norint kuo sklandžiau organizuoti sklypo aptvėrimo darbus jis siūlo trumpai apžvelgti svarbiausius tvoros projekto planavimo niuansus.

„Ar turite viziją, ar ne, – vieno darbo tikrai neišvengsite: tai sklypo ribų sužymėjimas. Jam atlikti kvieskite matininką, kuris tiksliai pažymės sklypo ribas. Tai padės sutaupyti brangaus laiko diskutuojant su tvorininkais ir kaimynais – visiems bus aišku, kur ta tvora turi stovėti, – pataria Metalurga.lt specialistas. – Kitas svarbus darbas – sklypo formavimas ir žemės lyginimo darbai. Šiam etapui, jei planuojate samdyti landšafto specialistus ir apželdintojus, pasikvieskite juos, kad suplanuotų, kur bus koks kalniukas ar alpinariumas, nes esant pastatytai tvorai bus apribojimų ir savo norus reiks derinti arba prie esamos situacijos, arba stipriau paploninti piniginę. O jei pats sau esat apželdintojas ir dizaineris, tada siūlau iškart rinktis tvoros modelį. Mat tik išsirinkus tvoros dizainą paaiškės ir išsamūs darbai.“

Prieš pasirinkdami – apsidairykite ir pasitarkite

S. Sužiedėlis pataria apsidairyti, kokį stilių diktuoja sklypo aplinka, kaimynai bei jūsų namas. Tuomet apmąstykite ir pasitarkite su šeimos nariais, kokių funkcijų norite iš būsimos tvoros. Jei norite pasislėpti nuo kaimynų ar smalsių praeivių žvilgsnių, rinkitės visiškai akliną tvoros dizainą. Anot jo, tokiu atveju puikiai tiks skardos lankstinių tvoros.

„Rekomenduočiau patį populiariausią pastarųjų metų modelį – rombo formos lankstinių tvorą. Ji ne šiaip sau populiari, o visiškai pelnytai užima pirmą vietą tarp visų tvorų. Metalurga.lt lankstiniai lankstomi iš 0,5 mm storio kokybiškos, daugiasluoksnio matinio padengimo skardos. Šią tvorą galima rinktis ir visiškai akliną, ir su didesniais tarpais tarp lankstinių. Taigi, šis modelis ne tik gražus ir praktiškas, bet ir gali būti įvairaus tankumo, – aiškina S. Sužiedėlis. – Svarbu žinoti, kad klientams, kurie pageidauja tvorą susimontuoti patys, galime pasiūlyti lankstinius su jau išmuštomis skylutėmis. Taip su sutaupysite laiko ir išvengsite klaidų montuodami.“

Papildomo dailumo tokiai tvorai suteiks stulpų uždengimai, kurie paslėps šoninius vertikalius lovelius ir patį stulpą. Taip bus sudarytas plataus stulpo be jokių jungiamųjų detalių vaizdas. O pasirinkus ir pakabinamus bortus, estetiškai bus ne tik visiškai išpildytas kūrinys, bet ir techniškai atskirtos erdvės bei suformuoti sklypo aukščių perkritimai. Beje, anot specialisto, tai kainuos kur kas mažiau nei betonuoti juostinį pamatą, kuris, yra didelis pavojus, ateityje greičiausiai sutrūkinės.

Medinės pataria atsisakyti

„Jei vis dar žavi medinės tvoros, patarčiau atsisakyti tokios idėjos: medinės lentelės reikalauja žymiai daugiau priežiūros nei metalinės tvoros elementai ir, suprantama, nuolatinių periodinių didesnių kaštų, jų trumpesnis tarnavimo laikas, – perspėja Metalurga.lt tvorų specialistas. – Apsvarstykit kitus jas primenančius pasirinkimus: metalinės ar skardinės tvoros beveik nereikalauja jokios priežiūros ir yra ilgaamžės. Tokiu atveju jums tiktų modelis „Polisadas“. Jis gaminamas pagal tikslius kiekvieno tarpstulpio matmenis iš horizontaliai lygiuotų stačiakampių vamzdžių, kurie savo forma primins lenteles. Jei iki šiol siūlėme vieną modelį 80x20 mm su 20 mm tarpeliais, tai šį sezoną siūlome ir kombinuotą modelį iš 120 mm profilių su 30 mm tarpeliais tarp jų dar įterpiant 20x20 strypelius. Šis modelis neperkrautas, skoningai atrodantis, pabrėžtinai ryškių formų.“

Nelinkusiems į tvorą investuoti daugiau, jis siūlo tiek horizontaliai, tiek ir vertikaliai montuojamus persidengiančių arba vienpusių skardinių tvoralenčių modelius. „Metalurga.lt siūlo rinktis iš įvairių populiariausių formų, spalvų ar medžio imitacijos variantų. Esant norui ir galimybėms montuoti patiems galima užsakyti jau surinktus skydus arba iš atskirų komponentų susirinkti patiems.

„Ir pagaliau atėjo laikas paminėti keletą labiausiai pasisekusių modelių, kurių paskirtis sukurti saugią ir jaukią privačią erdvę neuždengiant vaizdo. Tai ažūrinių metalinių strypelių, liaudyje plačiai vadinamų šukomis, tipo tvoros. Jei aklinoms tvoros yra nemažai reikalavimų, vienas kurių pietinės ir dalinai vakarinės saulės pralaidumas, atitinkamai, 50 ir 30 proc., tai šviesai laidžių tvorų, pavyzdžiui, „Klasik“ ar „Šukos“, tokie apribojimai nevaržo. Vis tik išlieka aukščio ribojimas, bet paprastai tokios tvoros nebūna aukštesnės nei 1,8 m“, – aiškina Metalurga.lt specialistas.

„Šukos“ ar klasika

Anot jo, „Šukos“ – vis labiau populiarėjantis tvoros dizainas. Tai vienas iš gražiausių ir daug rankinio darbo reikalaujantis gaminys. Viso to kruopštaus darbo rezultatas – ypatingai grakščių, taisyklingų ir griežtų formų elegantiška tvora.

Metalurga.lt tokią tvorą gamina iš metalinių vertikalių 60x40 mm stačiakampių vamzdinių profilių juos virinant prie tokio pat horizontalaus pagrindo profilio storesne sienele. Viršūnės nupjaunamos 45 laipsnių kampu ir užvirinamos. Ši tvora montuojama prie 15 cm žemiau paviršiaus paslėptų polių ir gražiausiai atrodo, kai tranšėja užpilama dailiais akmenukais. Taip suformuojamas vaizdas tartum strypai augtų tiesiai iš žemės. Šią tvorą montuoti galima ir ant juostinio pamato. Tokiu atveju matosi tvirtinimai, bet bendro vaizdo nedarko. „Šukos“ iš kitų modelių išsiskiria ir tuo, kad nenaudojami standartiškai įbetonuoti stulpai, todėl sukuriamas vientisas nepertraukiamas meno kūrinys.

„Pradėjome gaminti ir 45 laipsnių kampu pasuktas „Šukas“, kurių šviesos pralaidumas keičiasi priklausomai nuo žiūrėjimo kampo. Vienintelis šios tvoros trūkumas, kad gali sukelti aplinkinių pavydą, – šmaikštauja S. Sužiedėlis. – Tikriausiai supratote, kad ši tvora pareikalaus daugiau investicijų nei vidutiniškai, todėl paminėsiu dar vieną grakštų ir paprastą modelį, dėl kurio nereiks apiplėšti banko. Tai klasika dvelkianti metalinių vertikalių 20x20 mm strypelių su 80 mm tarpeliais tvora „Klasik“, kurios pats pavadinimas viską išduoda. Turintiems mažų augintinių tiks „Klasik patankinta“, kurios apatinė dalis sutankinta papildomais strypeliais ir tarpeliai sumažėja iki 4 cm, o viršutinėje dalyje tarpeliai 10 cm. Ieškantiems šiek tiek modernesnio dizaino siūlyčiau atkreipti dėmesį į „Klasik modern“, kuri išsiskiria tuo, jog strypeliai sugrupuoti poromis.“

Įsitikinkite, kad tvorą siūlo patikimi profesionalai

Metalurga.lt specialistas atkreipia dėmesį, kad šiame straipsnyje paminėjo tik pačius populiariausius tvorų modelius, o jų yra gerokai daugiau ir su jais galim susipažinti bendrovės tinklapyje.

„Neaptarinėsime ir atskirų tvoros įrenginių, pavyzdžiui, vartų ar vartelių bei jų priedų, automatikų, telefonspynių ir daug kitų, o tik paminėsiu, kad kiekvienai tvorai gaminami to paties dizaino vartai bei varteliai, kurie puikiai integruojami į bendrą visumą. Stenkitės visą projektą patikėti vieniems gamintojams, kad nesiskirtų spalvos, raštai, dizainas ir būtų suteikta pilnavertė garantija. Tuomet nekils pavojus, kad bus kaip toj lietuvių liaudies patarlėj: devynios auklės, o vaikas be galvos ir neaišku, iš ko reikalauti atsakomybės, – pataria Metalurga.lt aptvėrimo sprendimų specialistas. – Rekomenduoju kliautis ne paveikslėliu, o atvykti pas gamintoją ir apžiūrėti realius pavyzdžius. Jei gamintojas neturi pavyzdžių, gal jis ir neplanuoja ilgai išsilaikyti rinkoje. Todėl rinkitės atsakingai ir nepakliūkite ant „vienadienių“ specialistų.“

Jis rekomenduoja drąsiai skambinti ir klausti jus dominančių klausimų bet kurių tvorininkų. Anot jo, įmonėms, kurios brangina klientą ir kurioms svarbi reputacija, būtinai atvažiuos tikslesnei sklypo apžiūrai, patars ir patikslins sąmatą.

„Kvieskite aptvėrimo ekspertus pas save. Įgudusiai akiai gali užtekti vos keliolikos minučių surasti sprendimus, kurių šioje srityje neturinčiam patirties žmogui gali ir nepavykti. Metalurga.lt turi darnią, darbščių ir savo darbą mylinčių profesionalų komandą, kuri padės jums rasti tinkamiausią variantą ir racionaliai įgyvendinti projektą, – teigia S. Sužiedėlis. – Ir neatidėliokite sprendimo geresniems laikams, nes, beveik neabejoju, pasirodys, kad per laiką viskas pabrango, todėl ieškokite galimybių įsigyti tvorą dabar. Daugelis patikimų tvorininkų bendradarbiauja su lizingo bendrovėmis ir mielai pagelbės finansiniu klausimu.“