Verslas sumaniai investuoja – į žmogiškuosius išteklius ir potencialą, į ateitį, siejamą su jaunimu. Ar tai taps visų pasirenkama investicija, priklausys nuo to, ar pastangas dėl jaunimo pastebėsime ir įvertinsime.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kartu su projekte „Atviros Vyriausybės iniciatyvos“ dirbančiais jaunaisiais profesionalais Gabriele Krupovič ir Juliumi Mite įsteigė nominacijas „Draugiška jaunimui savivaldybė“ ir „Draugiškas jaunimui verslas“. Pastebėk ir pranešk apie verslą, kuris investuoja į jaunimą, portale „E. pilietis“.

Nominacijos: gerųjų pavyzdžių paieška

„Visoje Lietuvoje yra įspūdingų iniciatyvų, kuriomis stengiamasi dėl jaunų žmonių. Siekiame, kad verslai ir savivaldybės, kurie prisiima socialinę atsakomybę už jaunimą, būtų pirmiausia pastebėti ir įvertinti, o tada – paskatinti dalytis gerosiomis praktikomis tarpusavyje. Ypač norime pažymėti geruosius pavyzdžius, kas ir kaip dėl jaunimo daroma regionuose, nes kartais klaidingai manoma, kad tik miestuose yra veiksmingų iniciatyvų“, – sako projekto „Atviros Vyriausybės iniciatyvos“ atstovė Gabrielė Krupovič.

Gabrielė Krupovič

Nominacijoms pagrįsti yra iškelti 36 skirtingi savivaldybės ir verslo draugiškumo jaunimui kriterijai, suformuluoti kartu su jaunimo politikos specialistais.

SADM Jaunimo skyriaus vedėja Jolanta Sakalauskienė pabrėžia, kad jaunimo politika yra itin tarpsektorinė, apimanti daug jos įgyvendinimo sričių, todėl siekiant sukurti palankią aplinką jauno asmens gyvenimui Lietuvoje būtina sujungti daugelio atskirų sektorių ir institucijų pajėgas. Dėl šio tarpsektoriškumo verslas ir savivaldybės gali būti įvertinami už investavimą į jaunimą bet kurioje srityje.

Jolanta Sakalauskienė

Nugalėtojai 2017 metų vasario mėnesį bus apdovanoti diplomais ir dovanomis, taip pat gaus ženklą „Draugiškas jaunimui“, kurį galės naudoti savo interneto svetainėse, renginiuose, populiarindami savo veiklą, paslaugas ir t. t. Šis ženklas leis jaunimui ir jaunimo organizacijoms atpažinti savivaldybes ir verslus, kurie dėl jų stengiasi, suteikia įvairių galimybių ir visokeriopai skatina, taip pat prisidės prie verslo ir viešojo sektoriaus įvaizdžio gerinimo.

„Matome tikrai daug valstybės institucijų ir privataus sektoriaus įmonių, kurios dirba su jaunais žmonėmis ir stengiasi dėl jų, tačiau dažnai to nepavyksta paviešinti jauniems žmonėms. Tikime, kad ši iniciatyva padės dar labiau sustiprinti jaunų žmonių ir viešojo sektoriaus ar privataus verslo tarpusavio ryšius, taip pat paskatins bendradarbiauti kuriant naujas iniciatyvas ar plėtojant idėjas“, – sako LiJOT prezidentas Mantas Zakarka.

Mantas Zakarka

Kaip dalyvauti?

Kandidatus nominacijai „Draugiškas jaunimui verslas“ gali siūlyti jaunimo (14–29 m.) ir verslo atstovai, nominacijai „Draugiška jaunimui savivaldybė“ – savivaldybių jaunimo reikalų koordinatoriai kartu su jaunimo reikalų tarybomis. Klausimynus jau dabar galima pildyti portale „E. pilietis“. Apklausos vykdomos iki 2017 m. sausio 20 d.

Užsienio praktika: JAV, Kanada, Slovėnija

Tokie apdovanojimai, kaip verslo ir savivaldybių įvertinimo ir paskatinimo priemonės, Lietuvoje steigiami pirmąkart, tačiau jų esama ne vienoje užsienio šalyje. Pavyzdžiui, Oklendo valstijoje JAV yra sukurtas draugiškų jaunimui verslų tinklas, apdovanojantis įmones, dalyvaujančias mentorystės programose, mokančias, įdarbinančias ar kitaip remiančias jaunimą bei jaunimo organizacijas, parodančias pasitikėjimą jomis. Tereikia užsiimti viena akcija, kuri yra palanki jaunimui, kad privataus sektoriaus atstovai galėtų būti visuomenės nominuoti kaip draugiški jaunimui.

Ontarijo provincijoje Kanadoje, pamačiusios, kad jaunimo situacija labai prastėja, jaunimo organizacijos sukūrė bendruomenių palankumo jaunimui programą „Play Works“, pagal kurią teikiamas apdovanojimas, galiojantis 5 metus. Bendruomenės, atitinkančios dalį keliamų kriterijų, yra įvertinamos už veiklas, sudarančias galimybes jaunimui mokytis ir užsiimti patinkančia veikla.

Pablogėjus jaunimo situacijai Slovėnijoje, 2012 metais Aidovščinos jaunimo taryba kartu su Jaunimo politikos institutu (Lietuvos atitikmuo – Jaunimo reikalų departamentas) įsteigė jaunimui draugiškos savivaldybės sertifikatus, kaip nacionalinio savivaldybių palaikymo simbolį, skatinantį jas stengtis dėl vietos jaunimo ir kryptingai įgyvendinti jaunimo politikos priemones. Tai buvo pirmos tokios nominacijos Europos Sąjungoje.

Užsakymo nr.: PT_73168348