Tarp visų renovacijos dalyvių – gyventojų, renovacijos administratoriaus, rangovų ir techninio prižiūrėtojo – atsirado daugiau pasitikėjimo ir įgūdžių sėkmingai išspręsti kylančius iššūkius.

Apie kokybę liudija energijos sutaupymai

Daugiabučiai po modernizacijos turi pasiekti C klasės energinio efektyvumo klasę ir sutaupyti 40 proc. šilumos energijos, faktiniai sutaupymai dažnai būna dar didesni. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas įsitikinęs, kad šie rodikliai – vienas iš geriausių renovacijos kokybės įrodymų.

Pašnekovas skaičiuoja, kad nors šiemet renovuota kiek daugiau 560 namų, gyventojų nusiskundimų dėl renovacijos kokybės nepadaugėjo. Labiausiai gyventojus neramina darbai, atliekami jų butuose – langų, šildymo sistemos keitimas, balkonų stiklinimas. Tačiau esminių pažeidimų, susijusių su šiais darbais, šiemet nenustatyta. Siekiant užtikrinti renovacijos kokybę, BETA specialistai kas mėnesį atlieka maždaug 60 planinių ir neplaninių patikrų renovuojamuose daugiabučiuose. Toks patikrų skaičius nesikeičia jau kelerius metus.

Šiemet – dėmesys techninei priežiūrai

Dar viena institucija, užtikrinanti, kad renovacija būtų vykdoma kokybiškai – tai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI). Šiemet per savo atliekamas patikras VTPSI skyrė ypatingą dėmesį keliems renovacijos kokybės aspektams: statybos metu naudojamų statybos produktų ir įrenginių kokybei bei techninei priežiūrai.

„Didesnis dėmesys statybos techninių prižiūrėtojų veiklai šiemet skirtas todėl, kad nuo šių specialistų kvalifikacijos ir atsakingumo labai priklauso, ar tinkamai bus įgyvendinti pastato energinį efektyvumą didinantys projekto sprendiniai ir pasiteisins į namo atnaujinimą investuotos lėšos. Pastebime, kad techniniai prižiūrėtojai samdomi jau ne dėl privalomojo parašo dokumentuose, o dėl principingo ir kvalifikuoto statytojo (užsakovo) interesų atstovavimo statybvietėje“, – komentuoja VTPSI vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė.

Kontroliuodama renovacijos kokybę VTPSI mažiausiai du kartus patikrina kiekvieną renovuojamą daugiabutį. Šiemet per 10 mėnesių patikrinti maždaug 400 modernizuojamų namų. Tikrinant statybą atliekamos ir jos dalyvių – rangovų, jų paskirtų statybos vadovų, techninių prižiūrėtojų – veiklos patikros.

Kokių pažeidimų mažėja?

Ir BETA, ir VTPSI ekspertai pastebi, kad šiemet pasiekta pažanga sprendžiant anksčiau neraminusią problemą – tinkamą fasadų šiltinimo sistemų įrengimą. Taip pat sumažėjo technologinių pažeidimų užtaisant angokraščius, izoliuojant pamatus.

„Apie pažeidimų mažėjimą galima spręsti ir pagal statybos dalyviams surašytų administracinių teisės pažeidimų protokolų skaičių. Praeitais metais jų buvo 58, šiemet, tikėtina, šis skaičius bus gerokai mažesnis, nes likus dviem mėnesiams iki metų pabaigos jų yra 31. Pažeidimų pobūdis praktiškai nesikeičia – tai neatitiktys darbų technologijoms, projekto sprendiniams, privalomos statybos dokumentacijos trūkumai. Tačiau apibendrinant galima teigti, kad modernizuojamų namų statybos dalyviai tapo atsakingesni, kokybė geresnė“, – pastebi VTPSI atstovė V. Aliukonienė.

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas Rimas Kalvaitis pritaria, kad pažeidimų mažėja visoje Lietuvoje – „Galime šiuos pokyčius sieti ir su didesne rangovų patirtimi renovuojant daugiabučius, geresniu išmanymu, kokie reikalavimai keliami renovacijai“, – sako pašnekovas.

Išmoko geriau sutarti

Kita džiuginanti tendencija, itin išryškėjusi šiemet – didesnis pasitikėjimas tarp renovacijos dalyvių. „Tiek rangovo atstovai, tiek statybos techniniai prižiūrėtojai ir juos pasamdę statytojai (užsakovai), kantriai ir konstruktyviai bendraudami tarpusavyje ir su namo gyventojais, vis dažniau bendrai suranda tinkamus sprendimus“, – apibendrina V. Aliukonienė.

Pašnekovė taip pat atkreipia dėmesį, kad gana efektyvi ir pažeidimų bei neatitikimų prevencija. Pavyzdžiui, specialūs kontroliniai klausimynai, kurie yra paskelbti VTPSI svetainėje. „Tiek modernizuojamų namų statyba, tiek ir techninių prižiūrėtojų veikla tikrinama naudojant specialius kontrolinius klausimynus. Tai baigtinis esminius statybos ar veiklos aspektus apimančių klausimų sąrašas, į kuriuos inspektorius kartu su statybos dalyviais atsako patikrinimo metu. Šie klausimynai paskelbti viešai, todėl statybos dalyviai turi galimybę susipažinti su teisės aktų reikalavimais, tikrinamais aspektais ir naudoti klausimynus savikontrolei dar iki inspektorių vizito. Patikros modernizuojamų namų statybvietėse atliekamos be išankstinio perspėjimo. Taip statybos dalyviai skatinami darbų kokybę užtikrinti nuolat, o ne tik sužinojus apie būsimą patikrinimą“, – pasakoja VTPSI atstovė.

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas R. Kalvaitis akcentuoja, kad su BETA specialistais bet kokiais su renovacija susijusiais klausimais galima susisiekti nemokama karštąja linija, telefonu 8 800 200 12 arba elektroniniu paštu info@betalt.lt. „Daugiau informacijos apie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą galima BETA interneto svetainėje www.betalt.lt.

Užsakymo nr.: PT_73018138