Pigu.lt“ klientų apklausa parodė, kad net 35 proc. apklaustųjų dovanų suskumba ieškoti, iki švenčių likus dviem savaitėms ar net kelioms dienoms. Kodėl lietuviai pasiruošimą šventėms atideda paskutinei minutei?

Psichologai pabrėžia, kad šis laikotarpis žmonėms itin įtemptas, o dovanų paieška įtampą tik dar labiau padidina. Psichologė, Vilniaus universiteto doktorantė Lina Gervinskaitė-Paulaitienė, teigia, kad kai kurie dovanų pirkimą atidėlioja sąmoningai.

„Dovanų ieškojimas, rodos, turėtų teikti džiaugsmą ir malonumą, tačiau gali tapti dar vienu nerimo ir įtampos šaltiniu. Tai ir išaugusios išlaidos, ir svarstymai, kaip išrinkti tinkamiausias dovanas, jas rasti laiku. Nežinojimas, ką pirkti ir nemalonus bandymas nuspręsti, kokią dovaną išrinkti, gali skatinti atidėlioti šį sprendimą. Žmonės taip pat gali atidėlioti pirkti dovanas, nes iš pradžių gali manyti, jog pirkimas neužims daug laiko, bus lengvai įvykdomas. Tad kol iki švenčių dar yra daug laiko, dovanų paieška nėra tarp prioritetinių darbų“, – kodėl lietuviai atidėlioja dovanų pirkimą paaiškina psichologė.

Savaitgalį prekybos centruose – kalėdinis šurmulys

Stresą sukelia prieššventinių pareigų gausa

L. Gervinskaitė-Paulaitienė vardija net keletą prieššventinio laikotarpio streso ir įtampos šaltinių. Anot psichologės, gruodžio mėnesį pasiruošimas šventėms namuose ir dovanų pirkimas yra tik vieni iš daugelio užplūstančių darbų. Baigiantis metams, daugelis turi užbaigti darbines užduotis, susiplanuoti kitus metus, taip pat laukia galbūt net keletas švenčių paminėjimų darbe, vaiko darželyje ar mokykloje.

„Natūralu, kad ši gausa užduočių sukelia įtampą, nerimą ir nuovargį. Susierzinimą gali sukelti ir tam tikras bejėgiškumo jausmas, kai norėtųsi ramiai laukti Kalėdų, o visi darbai ir pareigos neleidžia to daryti“, – sako L. Gervinskaitė-Paulaitienė.

Psichologė atkreipia dėmesį, kad įtemptas prieššventinis laikotarpis palieka savo pėdsakus ir per pačias šventes. Pervargimas trukdo mėgautis šventėmis, buvimu su šeima ir artimaisiais, po kelias savaites trukusio skubėjimo ir lėkimo, gali nebelikti jėgų ir noro mėgautis bendravimu.

Prieššventinę įtampą sumažintų kruopštus planavimas

Išbristi iš prieššventinio chaoso gali padėti planavimas ir prioritetų susidėliojimas. Pasak psichologės, įtampa sumažėtų, jeigu kiekvienas sau ir šeimoje atsakytų, ką jiems reiškia Kalėdos ir kas šiuo laikotarpiu svarbiausia. Tada reikėtų skirti didžiausią dėmesį įgyvendinti tai, kam suteiktas didžiausias prioritetas. Dovanų paieškų ir pirkimo atidėliojimo psichologė siūlo vengti.

„Iš anksto galima kalbėtis su artimaisiais, kokių dovanų jie norėtų per šias Kalėdas, pirkti ir ruošti dovanas galima kartu su artimaisiais žmonės. Taip bus ir lengviau sprendimą priimti ir didesnis malonumas dovaną rinkti kartu. Ne mažiau svarbu realiai įvertinti dovanų pirkimui reikalingą laiką ir konkrečiai susiplanuoti, ką ir kada ketinate pirkti“, – kaip išvengti dovanų pirkimo atidėjimo siūlo L. Gervinskaitė-Paulaitienė.

Lietuvių įprotį dovanas pirkti paskutinę minutę bene stipriausiai jaučia prekybininkai. Minios žmonių užtvindo prekybos centrus, nusidriekia ilgiausios eilės prie kasų, internetines parduotuves užplūsta milijonai skubių užsakymų.

„Paskutinėmis švenčių savaitėmis turime suruošti tris kartus daugiau užsakymų nei kitu metų laiku. Nepaisant to, kad stengiamės klientams apie Kalėdas ir dovanas priminti iš anksto, didžioji dovanų pirkimo karštinė atplūsta tik gruodžiui įsibėgėjus. Norėdami, kad visi klientai laiku gautų išrinktas dovanas ir prekes, turime prisitaikyti prie išaugusių poreikių: šiam laikotarpiui priimame dirbti daugiau žmonių, dirbame keliomis pamainomis. Jau įprastomis dienomis mūsų sandėlyje darbas verda, o prieš šventes jis tiesiog dūzgia kaip avilys“, – prieššventine prekybininkų įtampa dalijasi internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ rinkodaros vadovė Giedrė Vilkė.

Tad ir prekybininkai dar kartą nori priminti, kad Kalėdos kasmet būna tuo pačiu metu, todėl apie visus malonius šventinius rūpesčius verta pagalvoti iš anksto. Bent dovanomis pasirūpinus iš anksto, švenčių laukimas visiems kels mažiau įtampos ir streso.

Užsakymo nr.: PT_73219446