Kaip ir kiekvieną pirmadienio rytą naudingais sveikatos patarimais radijo stoties „M-1 Plius“ eteryje dalinasi rūpestingas „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Apie tai, kaip sau nepakenkti peršalus, kalbamės su vaistininke Kristina Vaičaitiene.

- Kai peršąlame, ko reikėtų griebtis pirmiausia?

- Peršalimas yra organizmo signalas, kuris sako – sustok ir pasirūpink manimi. Jei tik turime tokias sąlygas, geriausia būtų tris dienas pailsėti, pabūti namuose, pagulėti lovoje, gerti daug skysčių, išprakaituoti.

Taip pat reikėtų vartoti ir vaistus nuo peršalimo. Po tokių trijų dienų, šiltai apsirengus, jau galima eiti į darbą. Tačiau tai šiais laikais tam tikra prasme yra prabanga, kurią, tikriausiai, sau gali leisti tik pensininkai. Dažniausiai visi, taip pat ir aš, net ir sirgdami bėgame į darbus, mokyklas.

Kyla klausimas – kaip pasveikti negulint lovoje? Tokiu atveju, geriausia būtų nueiti pas gydytoją arba į vaistinę ir smulkiai papasakoti, kokie simptomai kamuoja: ar sloguojame, ar yra kosulys, ar skauda gerklę, raumenis. Pagal šiuos simptomus vaistininkas tikrai jums parinks tinkamiausią vaistą. Jeigu einate į savitarną, būtinai pasitarkite su specialistu, nes kai kurių vaistų veikliosios medžiagos gali kartotis.

- Taigi, reikėtų atkreipti dėmesį ir į vaistų suderinamumą?

Taip, žinoma. Pats žmogus neturėtų rinktis kelių skirtingų vaistų nuo peršalimo. Dabar vaistinėse yra speciali kompiuterinė programa, kuria greitai galima patikrinti vaistų suderinamumą. Tai padaryti tiesiog būtina.

- Kokie simptomai įspėja, kad gydytis pačiam jau nepakanka ir reikia kreiptis į medikus?

- Vaistinėje visada ligoniui pasakome, kai matome, kad jam reikalinga gydytojo pagalba ir mes, vaistininkai, jau nebegalime padėti. Pirmas simptomas – aukšta temperatūra. Jeigu temperatūra aukštenė nei 38 laipsniai, ligonis privalo eiti pas gydytoją. Jei geriant arbatas ir vaistus nuo peršalimo savijauta per tris dienas nepagerėja ar netgi pablogėja, taip pat turime pasirodyti gydytojui.

Iš tiesų, peršalimas nėra toks jau nekaltas dalykas, nes virusai pažeidžia daug organų, todėl galima susirgti ir meningitu, ir plaučių uždegimu, ir angina. Todėl, jei tris dienas negerėja, nedelskite ir eikite pas gydytoją.

/redot.gif?id=p8zq_LsQW0_mwBGXl32fY8VIP6N1i0dCWjWWxFDmFlT.q7/fastid=gbjxezsmrdqphyleouovvdwntzod/stparam=tmfikojhzn">

Užsakymo nr.: PT_72852372