– Atrodote tarsi svajonių pora. Kokios svarbiausios jūsų šeimos tradicijos ir vertybės padeda šiame skubančiame pasaulyje spinduliuoti teigiamą energiją, visada atrodyti puikiai ir būti geros nuotaikos?

– Jogaila: Kai tuokėmės, vienas kitam žadėjome, kad mūsų gyvenimas niekada netaps rutina. Tačiau kartais, net jei dienos iš šalies atrodo tikrai spalvingos, galima į ją lengvai įsisukti. Todėl stengiamės vienas kitam skirti daug laiko, keliauti – tai geriausia dovana ir pagrindinis tikslas, stengiamės daug dirbti, kad mes ir mūsų vaikai pamatytų kuo daugiau pasaulio.

– Kiek svarbios technologijos jūsų gyvenime – nuo kūdikiui skirtų buities patobulinimų iki mašinų?

– Jogaila: Indrės vedama laida mamoms įpareigoja žinoti viską, kas gali palengvinti mamų dalią namuose. Aš pats labai džiaugiuosi, kad turime išmaniąsias kameras, – būdamas bet kuriame pasaulio kampelyje savo telefone galiu matyti, ką namuose veikia mano damos.

Taip pat maisto ruošimas. Atleiskite, bet negaliu maisto gaminti ant krivių aukuro: indukcinė viryklė, garinis kaitintuvas, išmanioji orkaitė. Ar tai nėra geriausia mūsų amžiaus dovana? Pats popiežius taip kalbėjo.

Buitis Indrei sukalbamesnė. Ji tobulai įvaldžiusi skalbyklę (kurioje nepasiklysta kojinės) ir džiovyklę (kur viskas randa porą ir bendrą kalbą).

Tačiau turbūt čia išmanumas mūsų namuose ir stabteli: šaldytuvas apie jame esančius produktus dar neinformuoja, kaitlenčių telefonu dar nevaldome, dronai virš namų neskraido, o garaže nėra itin išmanių automobilių, net priešingai, abu su Indre vis dar turime savo vintažinius kabrioletus.

– Kabrioletai puiku, bet ką manote apie elektromobilius, ar teko turėti, vairuoti? Galbūt ketinate įsigyti? Ar teko girdėti apie italų kompaniją „Tazzari“, gaminančią puikius automobilius miestui?

– Jogaila: Taip, teko elektrinius ir vairuoti, ir važiuoti. Manau, jog elektromobiliai yra ateitis. Ir maloniai nustebsime kažkurią dieną gatvėse nepamatę nei dyzelinio, nei benzininio automobilio.

O visos degalinės prekiaus tik kava ir sumuštiniais. Jau šiandien mielai įsigyčiau elektromobilį važinėti po miestą, nes pastatyti įkrovimo stoteles prie namų ir darbo turime visas sąlygas. Tik dar reikia palaukti, kol kainos ir kokybės santykis bus protu suvokiamas. Man panašu, kad „Tazzari“ gali būti kaip tik tas optimalus variantas.

Geriau pagalvojus, tai toks automobilis, kuriuo Indrė galėtų visur puikiai spėti: mažas, manevringas, juo galima važiuoti A juosta ir palikti ten, kur joks kitas netilptų. Girdėjau, kad galima juos komplektuoti pagal individualius poreikius – keičiant tiek išorę, spalvas, tiek ir interjero detales. Tai šauni savybė, vertinama šiuolaikinių, kosmopolitiškų ir kūrybingų žmonių.

– Jogaila, kokios technologijos esminės tavo gyvenime ir kurių sričių naujovės labiau domina?

– Kadangi esu jaunas senas tėvas, privalau būti smalsus. Man apmaudu, jei nemoku pataisyti tapšnoklio, kai dukrytė prašo pagalbos. Aš PRIVALAU žinoti, kaip tai veikia, kodėl tai veikia ir ką daryti, kad veiktų. O dar egzistuoja kvailas kompleksas, kad jei nesuprasiu – nežinosiu, atsiliksiu ir greitai pasensiu.

Turiu stebėti ir jausti naujausias technologijų tendencijas. Labiausiai domiuosi telekomunikacijomis, finansais ir, kiek Indrė palieka vietos, buitimi.

Jogaila ir Indrė Morkūnai

– Indre, kaip asmeninį ir šeimos gyvenimą keičia daiktai, kurių neturėjo mūsų tėvai?

– Mano gyvenime visada buvo technologijų, nes mano tėčiui tai buvo svarbu, ypač garso ir vaizdo aparatūra. Tad dar šiandien Jogaila, svečiuodamasis uošvių namuose, stebisi surinkta ne tik modernių, bet ir antikvarinių grotuvų kolekcija.

– Ką manote apie bendravimą tarp žmonių, kuriam darosi vis svarbesnis technologijų (ne tik komunikacinių) tarpininkavimas?

– Indrė: Manau, kad gyventi reikia dabartimi, ir ji turėtų mus labiausiai dominti. Todėl suprantu, kad bendravimą internetinėse erdvėse, matyt, reikia mokėti priimti kaip tai, ką šiandiena mums atnešė, mokėti su tuo gyventi, nes retas gali įsivaizduoti savo gyvenimą be technologijų.

Juk viskas gerai, kas daroma su saiku. Mūsų šeima labai sociali, mus nuolat supa daugybė žmonių, mūsų dukrytė Marija Barbora turi daug draugų ir moka su jais susikalbėti. Tikiu, kad galime savo vaikams įskiepyti tam tikras vertybes, kurių nepakeis jokios technologijos, o tikras, nuoširdus ir gilus žmonių bendravimas – viena iš jų.

– Kas iš dabar turimų daiktų namuose svarbiausias, o kas dulka lentynoje? Ar sekate naujienas ir galbūt girdėjote apie tarpusavyje „bendraujančius“ šaldytuvus, skalbykles, orkaites – arba daiktų internetą?

– Jogaila: Geras dalykas, kai išvažiuoji iš Vilniaus į sodybą ir dar būdamas namuose įjungti šildymą, kad atvykus jau lauktų šiltas namas. O visa kita mūsų dar nepasiekė.

Indrė: Aš šeimoje išmanesnė, greičiau noriu naujovių, o štai Jogaila naudojasi kažkokiu prieškariniu kompiuteriu ir nesiskundžia. Bet jis geras vyras, nesiskundžia ir mano sprendimu įsigyti išmaniąją skalbyklę, džiovyklę ir siurblį šluotą. Happy wife – happy life.

– Galbūt kada svarstėte, kiek procentų mėnesio biudžeto skiriate naujiems technikos gaminiams? Kaip perkate: klausydami draugų patarimų, galbūt skaitote forumus internete, tariatės su konsultantais. Ar dar kaip nors?

– Jogaila: Tiesą pasakius, apie naujoves dažniausiai išgirstame iš pirmų lūpų, neretai mano renginių organizavimo įmonė „Pirmoji kava“ organizuoja didžiųjų pasaulio gamintojų prekių ženklų renginius, o Indrė nuolat veda renginius, vienaip ar kitaip susijusius su technologijomis.

Kadangi abu atsakingai žiūrime į savo darbą, privalome suvokti, apie ką kalbame renginio metu.

– Kaip sutiksite Naujuosius? Gal planuojate išvykti? Kokios jūsų mėgstamiausios šalys ir miestai?

– Indrė: Mes pasaulio piliečiai ir mums visada svarbu pati kelionė, ne vien kelionės tikslas.

Naujuosius metus sutiksime ten, kur šilta, bet mūsų irgi lauks išmanioji orkaitė kalakutui, ledinės lemputės ir spartus Wi-Fi! Visiems skaitytojams linkime, kad ateinančiais Šuns metais būtume ištikimi kaip lojaliausi augintiniai: ištikimi šeimai, ištikimi draugams ir savo svajonėms.

Susipažinkite – „Tazzari“ iš Imolos

* Puikūs elektra varomi dviviečiai automobiliai gaminami ne tik JAV ir Japonijoje. Vienas jų – itališkas „Tazzari“, tokius galima pamatyti daugelio didmiesčių gatvėse. Automobilių lenktynėmis garsiame Imolos mieste prieš dešimtmetį įkurtas senos įmonės elektrinis padalinys turi visą modelių liniją.

* „City“, „Space“, „Junior“ pavadinimai nurodo, kam geriausiai tinka šios modifikacijos. Pastaroji, pavyzdžiui, Italijoje tinkama vairuoti paaugliams nuo 14 metų.

Galiniais ratais varomas mažylis su ličio jono baterijų paketu, padedančiu išvystyti iki šimto kilometrų per valandą greitį, nors tokio mieste jums vis tiek neprireiks. Su pilnai įkrauta baterija nuvažiuosite 194 km. Manevringo automobilio ištvermės visiškai pakanka kasdieniams reikalams sutvarkyti.

Vairuotojas mieste kasdien nuvažiuoja apie 15–25 km. Maloni detalė – visus juos galite įveikti daug greičiau nei kiti – visiškai legaliai A juosta.

Greito įkrovimo funkcija leis bateriją iki 80 proc. papildyti vos per 50 min. Iš aliuminio gaminamas „Zero“ kartu su baterijomis sveria vos 542 kg. Automobilis turi centrinį užraktą, elektrinius langus ir veidrodėlius, grotuvą bei 15 colių ratlankius.

Statistika: net 90 proc. miestuose važinėjančių automobilių veža ne daugiau kaip du žmones. Rasti vietą tokiam mažyliui pastatyti daug lengviau nei kitoms mašinoms.

Lietuvoje parduodami „Tazzari Zero“ turi specialų Baltijos ir Šiaurės šalims pritaikytą autonominį šildytuvą, kuris nesumažins automobilio nuvažiuojamo atstumo, kaip dažnai nutinka elektromobiliams su elektriniais šildytuvais.

Šį ir kitus straipnsius galite skaityti www.elektrolife.lt

Užsakymo nr.: PT_76524761